Elektrikli Scooterlar Yasal Düzenlemeye Kavuşturuldu!

Türkiye’nin birçok bölgesinde kullanılan elektrikli scooterların paylaşım hizmetlerine yasal bir düzenleme yapıldı. Av. Burcu Kırçıl, günümüzde revaçta olan elektrikli scooterlarla ilgili, araç sürücülerinin ve scooter kullananların yeni düzenlenen yasaya göre nelere dikkat etmesi gerektiğini açıkladı.

Elektrikli Scooterlar Yasal Düzenlemeye Kavuşturuldu!
18 Ocak 2021 - 23:13
30 Aralık 2020 tarihli ve 31350 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7261 sayılı Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun aynı gün yürürlüğe girmiştir. Anılan yasa ile son dönemde Türkiye’nin birçok bölgesinde yaygınlaşmaya başlayan elektrikli scooterlar ve bunların paylaşım hizmetlerine yasal düzenleme getirilmiştir. Kanun’un ifadesi ile “elektrikli scooter” ya da “e-scooter”; hızı en fazla 25 km/saate ulaşan, tekerlekli, ayak tahtası ve tutamağı olabilen, dikey bir direksiyon mekanizması içerebilen ve ayakta kullanılan taşıt olarak tanımlanmıştır.

15 Yaşından Küçükler Scooter Kullanmayacak!

E-scooterların 15 yaşında büyük kişiler tarafından kural olarak bisiklet yolu ve bisiklet şeritlerinde kullanılabilmesi mümkündür. Araç sürücüleri tarafından sağa/sola dönüşlerde, bisiklet yolu veya şeridindeki e-scooter kullanıcılarına ilk geçiş hakkı verilmesi zorunludur.

E-SCOOTER KULLANIMININ YASAK OLDUĞU YERLER NERESİ?

E-scooterların ayrı bisiklet yolu veya bisiklet şeridi varsa taşıt yolunda; yayaların kullanmasına ayrılmış yerlerde; otoyol, şehirlerarası karayolları ve azami hız sınırı 50 km/s üzerinde olan karayollarında kullanılması ise yasaklanmıştır. Aynı şekilde ikiden fazla e-scooterin taşıt yolunun bir şeridinde yan yana sürülmesi yahut sırtta taşınabilen kişisel eşya harici yük ve yolcu taşınması için kullanılması yasaktır.

Yasal mevzuat hükümlerine uymayan e-scooter sürücüleri hakkında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca idari para cezası uygulanmasının önü açılmıştır. Kullanıcılara kısa süreli e-skuter kiralama imkânı veren paylaşımlı e-scooter hizmet sağlayıcılarının 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu uyarınca işgal harcı ödemesi kararlaştırılmıştır. Yasal düzenleme gereğince her üç e-scooterin bir metrekare alan işgal ettiği kabul edilerek işgal harcı hesaplanacaktır. Büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri ve belediyeler e-scooter yollarının ve şeritlerinin, park ve şarj istasyonlarının yapımı, bakımı ve onarımıyla ilgili işleri yürütmekle sorumlu kılınmıştır. Bununla birlikte e-scooter ve kullanımına ilişkin diğer hususların İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından müştereken çıkarılacak yönetmelik ile belirleneceği şekilde düzenlenmiştir.

Av. Burcu Kırçıl Kimdir?
Av. Burcu KIRÇIL, mesleki faaliyetlerine Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduğu 2002 yılında başlamıştır. Uygulamada edindiği tecrübeler doğrultusunda 2007 yılında kendi hukuk bürosunu kuran Av. Kırçıl, 2015 yılında münferiden yetkilisi olduğu “CallACT” isimli çağrı merkezi şirketini kurarak Türkiye’nin önde gelen banka ve şirketleri de dâhil olmak üzere birçok farklı alanda faaliyet gösteren müvekkillerine dava, danışmanlık ve icra alanlarında hizmet vermektedir. 17 yılı aşkın süredir devam ettiği avukatlık mesleğinin yanı sıra “uzman arabulucu” olarak faaliyet göstermektedir.
Yasal Uyarı: İşbu yazı güncel yasal mevzuat hakkında sadece bilgi vermek amacıyla hazırlanmış olup hukuki görüş, tavsiye veya yönlendirme değildir. İşbu yazı kapsamındaki tüm hususlarda işin ve işletmenin özelinde hukuki danışmanlık alınmalıdır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum