Elektriğe Yüzde 15'lik Zam'a Soru Önergesi

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy yüksek elektrik zamlarına ilişkin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yazılı olarak cevaplandırılması amacıyla bir soru önergesi verdi.

Elektriğe Yüzde 15'lik Zam'a Soru Önergesi
04 Ekim 2019 - 15:55 - Güncelleme: 04 Ekim 2019 - 15:59

Asgari ücret artış oranı ile elektriğe yapılan zam oranı aynı mıdır?

Ersoy, “1 Ekim itibarıyla elektriğe yapılan yüzde 15’lik zam ile birlikte 2019 Ocak döneminden bu yana KDV ve fonlar hariç olmak üzere yaklaşık yüzde 32 oranında bir artış gerçekleştirilmiştir. Ayrıca 1 Ekim 2018’den 1 Ekim 2019’a neredeyse yüzde 100 zamlanarak 17,27krş/kWh’den 35 krş/kWh’a çıkmıştır. Su, doğalgaz, ulaşım, barınma ve tabi ki elektrik ihtiyacı başta ülkenin olmak üzere hane halkının da vazgeçilmez en temel ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Yapılan bu zamlar sonrası ödediği vergiler ve yüksek enflasyon sonrası gelirinde ciddi erimelere neden olan halk tarafından ciddi kaygılara neden olmuş ve “yapılan bu zamların nedeni” nedir sorularını da beraberinde getirmiştir.” dedi.

Ülkemizde asgari ücret artış oranı ile elektriğe yapılan zam oranı arasında uçurum olduğunu ifade eden Ersoy, elektrik dağıtım işinin özelleştirme sonrası kardan zarar eden şirketlerin bu zararını kapatmak amacıyla fahiş zamların yapıldığını ve zamların da halkı daha da yoksullaştırdığını söyledi.

Sözlerine şöyle devam eden Ersoy; dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in TEDAŞ’ın özelleştirilmesine ilişkin yüksek kar beklentisini şöyle ifade ettiğini hatırlattı, “bu tarihi devirle birlikte uzun yıllardır zarar eden, kayıp kaçak ve tahsilat problemleri ile uğraşan, yatırım ve operasyonel faaliyetlerinin devamı için sürekli bütçeden kamu kaynağı tüketen dağıtım şirketleri artık özel sektörün elinde olacak.” Ancak bugünkü durum gösteriyor ki dağıtım şirketleri özelleştirilince zarar edilmeye başlandı ve bütçede daha fazla kayıplara neden olunarak bu açığın kapatılması için vergiler artırılarak zamlar yapılmaya başlandı.

Yapılan bu özelleştirmeler kapsamında piyasada serbest rekabet ortamı yaratılarak elektrik fiyatlarında düşüş yaratılacağı savunulurken gelinen noktada tam aksine Elektrik Üretim A.Ş.’nin zarar ettiğini ancak EÜAŞ’den düşük fiyatla elektrik alan dağıtım şirketlerinin yüksek karlar elde ettiğini görmekteyiz.

Şirketlerin kardan zararı Elektrik Enerjisi Fonundan mı karşılanacak? Elektrik faturalarından kesilen %1’lik kesinti nerede kullanılacak?

Ersoy, ancak yüksek kar beklentisi karşılanamayan firmaların aslında kardan ettikleri zararlarının kapatılması için “Elektrik Enerjisi Fonu’ndaki paraların mı kullanılacağını bu soruların bakanlık tarafından kamuoyuna açıklanması gerektiğini ifade etti. Elektrik faturaları üzerinden alınan %1’lik kesintinin hangi amaçla kesildiğini ve nerede kullanılacağının halk tarafından merak edildiğini sözlerine eklediErsoy, sonuç olarak 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda yer alan elektriğin yeterli, kalite, sürekli, düşük maliyetli ve çevreye uyumlu bir şekilde tüketicilerin kullanımına sunulacağı, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir elektrik enerji piyasasının oluşturulacağı maddesinin hayata geçirilmesi ve yapılan bu zamların halkın üzerinde bırakacağı yük dikkate alınarak ortaya çıkan bu olumsuzlukların giderilmesi gerekmektedir dedi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum