DR. KESER'DEN KURBAN BAYRAMI'NDA DOĞRU BESLENME ÖNERİLERİ

Kurban Bayramı’nda, sağlıklı beslenmenintemel ilkelerine, besin seçimlerine, porsiyon kontrolüne, besinlerin pişirilmeve saklanma yöntemlerine dikkat etmek diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi pekçok hastalığın önlenmesinde önemlidir. Konya Ticaret Odası (KTO) KaratayÜniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümüakademisyenlerinden Dr. Muteber Gizem Keser, gerek bayram süresinde gerekbayramdan sonra vücut ağırlığının ideal ölçüde tutulmasının ve beraberindegelebilecek hastalıkların önlenebilmesi için beslenme ile ilgili merak edilensoruları yanıtladı.

DR. KESER'DEN KURBAN BAYRAMI'NDA DOĞRU BESLENME ÖNERİLERİ
11 Haziran 2024 - 15:52
“Günün En Önemli Öğünü Kahvaltıya DikkatEdilmeli”
Kurban Bayramı’nda nasıl sağlıklıbeslenilebileceği konusunda tavsiyelerde bulunan KTO Karatay ÜniversitesiSağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü akademisyenlerinden Dr.Muteber Gizem Keser; “Bayram süresince kahvaltı öğününün atlanmaması gerekiyor.Kahvaltı, uzun süren açlık sonrasında sistemin enerji elde etmek için aldığı enönemli kaynağı sağlıyor. Kahvaltıda kavurma gibi et yemekleri yerine, hafif besinlertüketmek önem arz ediyor. Peynir, zeytin, yumurta, mevsim yeşilliği, açık çay,mümkünse ceviz, badem (porsiyon kontrolü sağlanarak) yağlı tohum gibi yiyeceklerile kahvaltıyı desteklemek sindirim sistemi şikayetlerin oluşumunu önlüyor”dedi.

“Lif Alımı İçin Sebze Tüketimi İhmalEdilmemeli”
Etlerin sebzelerle beraber tüketilmesininhem besin değeri hem de lif alımı açısından önemli olduğunu söyleyen Keser; “Özelliklesindirim sistemi hastalığı olan bireylerin eti birkaç gün (minimum 24 saat)buzdolabında dinlendirdikten sonra tüketmesi sağlık problemlerinin önlemesindefayda sağlayacaktır. Özellikle kalp-damar hastalığı öyküsü olan, kan yağlarıyüksek seyreden, vücut ağırlığı fazla olan bireyler, porsiyon kontrolü sağlamalıve etin yağlı kısımlarını tüketmemelidir.


Pişirime yöntemi olarak, mümkün olduğuncakızartma veya kavurma yerine haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercihedilmelidir. Pişirilirken yanına domates, biber gibi sebzelerin de eklenmesi, sağlığazararlı toksik etki gösterebilecek maddelerin etkisinin azalmasına yardımcıolmaktadır. Et ve etli yemeklerin yanına sofrada bol limonlu bir salata en iyiseçeneklerdendir. Mevsim yeşilliklerinden oluşan limonlu bir salata, C vitamininetkisi ile kanserojen maddelerin oluşumunu azaltacak; aynı zamanda öğün içindealınacak lif miktarını artıracaktır. Çiğneme sayısının çok olması da sindirimproblemlerinin önüne geçecektir” şeklinde konuştu.

“Ayran veya Yoğurt Tüketimi Sindirimin KolaylaşmasınaYardımcı Olur”
Yemeklerde ayran ya da yoğurt tüketimininsindirimi kolaylaştıracağını belirten Keser; “Yemeklerde, etin yanında gazlıiçecekler, meşrubatlar yerine taze meyve tüketilmelidir. Yemeğin yanında ayran,yoğurt gibi içerisinde kalsiyum, B2, B12 vb. vitaminler ve protein bulunanürünler, sindirimin de kolaylaşmasına yardımcı olacaktır. Bu besinler, laktoz hassasiyetiolan bireyler için de iyi birer alternatiftir” ifadelerine yer verdi.

Etin Muhafazasında Önemli Noktalar
Kurban etinin muhafaza edilmesindeki önemlinoktalara değinen Keser; “Et büyük parçalar halinde değil, küçük parçalarabölünerek buzdolabı poşetine konulmalı veya yağlı kâğıda sarılarak buzlukkısmında ya da derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler,-18 derece derin dondurucuda 3 ay muhafaza edilebilir. Et, kıyma halinegetirilirse, muhafaza süresi kısaldığı için buzdolabında iki günden fazlasaklamamalıdır. Et, derin dondurucudan çıkarılıp tüketilmek istendiğinde ise odaısısında, kalorifer veya klima aracılığıyla değil, buzdolabında ya damikrodalga fırında çözdürülmelidir. Oda ısısında çözdürülen et ürünleri,patojenlerin üremesi için ortal oluşturmaktadır" dedi.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum