Doç. Dr. Ozan Ünsalan: "Meteor vakası ile karşı karşıya geldik"

Doç. Dr. Ozan Ünsalan: "Meteor vakası ile karşı karşıya geldik"
28 Mayıs 2020 - 20:02 - Güncelleme: 28 Mayıs 2020 - 20:04
Mehmet ÜNLÜ
Türkiye'de birçok ilden görülen ışık hüzmesi önceki akşam saatlerinde heyecana ve korkuya yol açtı. Gök taşı olduğu değerlendirilen cismin düşmesi cep telefonlarıyla vatandaşlar tarafından kayda alınırken, bazı illerde vatandaşların meteor düştüğünü sanarak gece yarısı meteor aramaya çıktığı görüldü.
Birçok ilden görünen ve gök taşı olduğu değerlendirilen cismin düştüğü an vatandaşlar tarafından cep telefonu kameralarıyla görüntülenmişti. Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan da olayla ilgili açıklama yaparken, olayla ilgili, "Bunun meteor olayı olduğu kesin" diye konuştu.

Akşam 20.30 saatlerinde Doğu, Güneydoğu ve Doğu Karadeniz bölgelerinden görülen ışık hüzmesi heyecan yarattı. Gökyüzünden parlayan bir cismin düştüğü gören vatandaşlar cep telefonlarına sarılarak o anları kayda aldı. Gök taşı olduğu değerlendirilen cisim özellikle Trabzon, Artvin, Malatya, Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Erzurum, Sivas, Tunceli, Erzincan ve Ardahan başta olmak üzere birçok şehirde göründü.
Gök taşı olduğu düşünülen cisim, vatandaşların cep telefonları ve güvenlik kameraları tarafından görüntülenirken, uzmanından da çok önemli bir açıklama geldi.

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan, olayla ilgili yaptığı açıklamada, bunun bir meteor olayı olduğunu ifade etti. Ünsalan, vatandaşlardan kendileriyle temas halinde olmalarını istedi:

“Bir meteor vakası ile karşı karşıya geldik. Çeşitli illerden bazı raporlar geliyor. Yetkili merciler ve vatandaşlarımız bize ulaştırdılar. Biz de olayı araştırmaktayız. Şöyle sorular geliyor esasında; bir takım raporlar ve bilgilerde: ’NASA’nın açıkladığı olaylarla bir ilgisi var mı’ diye."

Şunu baştan kesinlikle söyleyelim. Açıkça söyleyelim ki, dünyaya bir gök taşı çarpması mümkün. Her gün esasında dünyaya gök taşı çarpıyor. Muhtemelen Erzurum’da, Muş’ta, Trabzon’da ve Rize’de gözlenmiş bu olay. Vatandaşlarımızdan da bize ulaşmaya devam ediyor. 2-3 saniye kadar sürüyor; bir gök gürültüsü ile birlikte ve arkasından bir patlamadan bahsediliyor. Bunun meteor olayı olduğu kesin."

Yurdun doğu ve Karadeniz illerinde görülen bu olayın ardından gök taşının nereye düşmüş olabileceği de merak konusu oldu. Görüntülerden ve olayın görüldüğü şehirlerden yola çıkarak tahmin yürüten Doç. Dr. Ozan Ünsalan, gök taşının Karadeniz’e düşmüş olabileceğini belirterek şöyle konuştu:

"İlk belirlemelere göre Erzurum tarafından Artvin’e doğru bir gidiş söz konusu. Burada bir de Batum tarafından Karadeniz’e düştüğü ile ilgili şüphelerimiz var. Fakat bu yine fark edebilir. Gürcistan tarafına da da düşmüş olabilir; kuzey batı tarafından denize düşmüş olma ihtimali de söz konusu. Çünkü birçok Karadeniz ilinde de görülmüş."

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Ünsalan, olayı görüntüleyen ve görgü tanığı olan vatandaşlara da çağrıda bulundu:

“Olayı takip etmekteyiz; bu konunun takipçisiyiz. Vatandaşlarımızdan ricam, bizlerle temas halinde olmaları. Bize istedikleri zaman ulaşabilirler. Bu konuda görgü tanıklarının ifadelerine de ihtiyaçlarımız var. Yeri belirlememiz çok önemli, gönderdikleri görüntüleri bize ulaştırmaları önemli. Varsa güvenlik kamera kayıtları da olabilir; bu da bizim için bu noktada önemli"

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum