DMW'den KKTC'de küresel diplomasi zirvesi

Merkezi İsviçre’de bulunan Uluslararası Diplomatlar Birliği (DMW Diplomats International) KKTC’de “DMW International Annual Summit 2023” küresel diplomasi zirvesini gerçekleştirdi.

DMW'den KKTC'de küresel diplomasi zirvesi
10 Kasım 2023 - 21:04 - Güncelleme: 10 Kasım 2023 - 21:10

Avrupa Birliği Komisyonu ve Birleşmiş Milletlere bağlı bir kuruluş olan ve merkezi İsviçre’de bulunan Uluslararası Diplomatlar Birliği (DMW Diplomats International) KKTC’de “DMW International Annual Summit 2023” küresel diplomasi zirvesini gerçekleştirdi. Zirvede DMW Başkanvekili Halil Sert “İnsani değerlerin denge unsuru olabilmesi koşulu, halen faydalanılabilecek en evrensel, en kutsal ve en etkili çaredir.” değerlendirmesini yaptı.

Uluslararası Diplomatlar Birliği (DMW), Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen başkanlığında Avrupalı diplomatlar tarafından 2000 yılında kurulmuştur. DMW, Avrupa Birliği’nin genişleme süreci bağlamında yeni üye devletlerin Birliğe hazırlanmasında çalışmalar yürütmektedir. Ayrıca, insan haklarını koruyan ve gözeten bir yapı olarak ülkeler arasında diplomasi köprüsü kurmaya ve dünya ticaretini geliştirmeye devam etmektedir.

Toplantıya DMW’nin dünya genelindeki temsilcilerinin ve üyelerinin katılımlarının yanı sıra büyükelçiler, diplomatlar, parlamento üyeleri, akademisyenler, siyasetçiler ve iş insanları teşrif ettiler. Zirve KKTC’de Girne Amerikan Üniversitesi’nin Spectrum Kongre Merkezi’nde düzenlendi.

“İnsani değerler bir denge unsuru olarak en etkili çaredir”

Uluslararası Diplomatlar Birliği (DMW) Başkanvekili Halil Sert zirvedeki konuşmasında düzenlenen toplantının misyonuna vurgu yaparak; Birliğin çalışma ve çabalarında, küresel sorunlar yanında saldırganlık potansiyelinin en yüksek düzeyde seyrettiği savaş kurbanlarının, çocuklar ve siviller olmasının insanlığa yöneltilecek en önemli 'soru' olarak görüldüğüne işaret ederek; “İnsani değerlerin denge unsuru olabilmesi koşulu, halen faydalanılabilecek en evrensel, en kutsal ve en etkili çaredir.” değerlendirmesini yaptı.

İnsanlık için birbirine karşı empati ve saygı göstermekle birlikte bir araya gelerek güzel başlangıçlar elde edilebileceğini belirten Başkanvekili Sert, bu güzel başlangıçlar neticesinde bir arada durarak ilerleme kaydedilebileceğini ve birlikte çalışarak başarı elde edilebileceğini ifade etti. 

İnsanlık temel değerleri üzerinden evrensel mahiyette konulara değinen Başkanvekili Sert, “Gelişmenin sürekli önem kazandığı bir dünyada yaşıyoruz. Tüm bu yeniliklerin ve gelişmelerin arkasında da her zaman insanların olduğunu da unutmamalıyız. Günümüz dünyasına daha fazla nasıl insanlık kazandırabileceğimizin birçok yolu vardır. Özellikle empati ve saygının önem kazanmasını istediğimiz bu dünyada dikkatli bir dinleyici olarak ve insanların bakış açılarına saygı duyarak buna başlayabiliriz. Sosyal adalete odaklanarak zayıfların ve baskı altında olanların hakları için çalışarak çevremiz için uğraşlarda bulunup sürdürülebilir çözümler bularak gündelik hayatımızda dostane küçük işler yapmaktan, nerede olursa olsun başkalarına yardım ederek bu insani değerleri başkalarına aşılayabiliriz.” dedi.

“Diplomatlar olarak en önemli görevimiz insanlığa hizmet etmektir”

DMW Kıbrıs Başkanı ve Girne Milletvekili Serhat Akpınar konuşmasında “İnsan hakları, ortak insanlığımızın temel taşıdır. Bunlar belirli bölgeler, dinler veya ideolojilerle sınırlı değildir. Bunlar evrenseldir. Dünyanın her köşesinde saygı duyulmasını sağlamak ve bu hakların tanıtımı ve koruma bizim görevimizdir. Buna siyasi olarak uygun olmasa bile, sesli olmayanları savunmak da dahildir. İnsani bakış açısı sınırları aşar. Savunmasızları korumak ve barışı desteklemek için ortak sorumluluğumuzu hatırlatan bir eylem çağrısıdır. Diplomatlar olarak, bu perspektifi ileriye taşımak için eşsiz bir konumdayız. Uluslararası işler aleminde en önemli görevimizin insanlığa hizmet etmek olduğunu hatırlayalım. Uluslararası sahneyi herkes için daha adil, şefkatli ve insancıl bir arenaya dönüştürebilmemiz, ortak çabalarımız sayesindedir.” ifadeleriyle katılımcılara seslendi.

DMW Genel Başkanı Prof. Dr. Günther Meinel’in mesajı salonda bulunan katılımcılarla paylaşıldı. Meinel mesajında, Birleşmiş Milletler’in barışı koruma misyonundan bahsederek uluslararası barış ve güvenliğin sürdürülmesinin önemini vurguladı. Dünyada barışın inşası; Dünya Bankası, bölgesel ekonomik komisyonlar, STK'lar ve BM sisteminin çok çeşitli kuruluşlarının eylemlerini içerdiğini sözlerine ekleyerek DMW’nin Birleşmiş Milletler çatısı altında bugüne kadar gerçekleştirdiği örnek çalışmalardan bilgi verdi. 

Zirve kapsamında farklı ülkelerden akademisyenler ve uzmanlar eşliğinde gün boyu gerçekleştirilen sunum ve paneller aracılığıyla “Dünyanın daha fazla insanlığa ihtiyacı var” teması doğrultusundaki görüşler ve öneriler etkinliğe damgasını vurdu. Ortak temenniler; Coğrafya gözetmeksizin, insani değerlerin farkındalığında olan, bu değerlerin yaşatılması ve yayılması amacını paylaşan bireylerin eliyle, dünya toplumlarının huzuru, daha iyi bir toplumsal birlikteliğin sağlanması gibi ana koşulların oluşabilmesi talepleri üzerinde yoğunlaştı.

Kapanış oturumunda DMW Başkanvekili Halil Sert, DMW Kıbrıs Başkanı Serhat Akpınar, DMW Türkiye Denetleme Kurulu Başkanı Işıner Güngör ve DMW Yönetim Kurulu Üyesi Hans Henning Reinecke genel değerlendirmede bulundular.

DMW Başkanvekili Halil Sert gelecek nesilleri savaş felaketinden kurtarmanın Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın başlangıç ifadeleri arasında yer aldığını hatırlatarak; insan haklarının etkin bir şekilde korunması, kalıcı barışın sağlanması ve sürdürülebilir ekonomik kalkınma için hukukun üstünlüğüne saygının tesis edilmesinin önemine değindi. Sert, diplomasi zirvesini Kuzey Kıbrıs’ta düzenleyerek KKTC’nin tanınırlığına katkı sağlamayı ve küresel diplomasideki ağırlığının artırılmasına destek olmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

DMW Türkiye Denetleme Kurulu Başkanı ve Yüzüncüyıl Gazeteciler Derneği Uluslararası İlişkiler Başkanı Işıner Güngör dünyada yaşanan savaşlar dolayısıyla ortaya çıkan insani trajedilerin çözümüne ilişkin yaptığı yorumda “Askeri çatışmalar ve savaş atmosferi sebebiyle zarar gören kişiler her zaman bizlerin yüreğini sızlatıyor. Devletlerarası ilişkiler nezdinde diplomasi masasında yaşanan yetersizlikler ne yazık ki dünyada masum insanların büyük bedeller ödemesine neden olmaktadır. Diplomasi masasında gereken niyeti ve çabayı gösterip de çözüm bulunamamış bir sorun yoktur. Bu çözümde uluslararası teşkilatlar ile yürütülecek etkin diplomasi anahtar rol oynamaktadır.” dedi

Kapanış oturumundan sonra katılımcılara plaketleri takdim edilerek toplu fotoğraf çekimi gerçekleştirildi. Ardından ünlü Alman şarkıcı Miriam Geiger’in şarkıları ve piyano dinletisi ile katılımcılara müzik ziyafeti sunuldu.

Zirvenin bitiminden sonra KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde katılımcılara Lefkoşa’da bir otelde gala yemeği düzenlendi. DMW Heyetine ve katılımcılara gala yemeğinde KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Dışişleri Bakanlığı temsilcileri eşlik etti. Yemek sonrasında Başkanvekili Sert tarafından Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu’na plaket takdimi yapıldı. 

https://www.turkhabergazetesi.com/


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum