Deprem toplanma alanının imara açılması mahalleliyi isyan ettirdi.

Üsküdar Ünalan Mahallesinde deprem toplanma alanı olan ve mahalle de açık anlamda kalan tek açık alanın imara açılması mahalleliyi isyan ettiren gelişmeye karşı basın açıklaması yapıldı.

Deprem toplanma alanının imara açılması mahalleliyi isyan ettirdi.
18 Ağustos 2017 - 13:49 - Güncelleme: 18 Ağustos 2017 - 13:59

Mahallenin isyanının mahalle muhtarı Mezengül Şimşek imara açılan alanın önünde mahlleli ile birlikte sesni yetkililere duyurabilmak umuduyla bir basın açıklaması yaptı .

Ünalan Mahalle Muhtarı Mezengül Şimşek yaptığı açıklamada şunları söyledi.

Saygı Değer Basın Mensupları, Değerli Mahalleliler.

Bugün 17 Ağustos..

Bundan tam 18 yıl önce, 17 Ağustos 1999 tarihinde, Türkiye en karanlık günlerinden birini Gölcük Depremi ile birlikte yaşadı. Bu depremde, resmi rakamlara göre 18.373, resmi olmayan rakamlara göre ise 50.000’e yakın vatandaşımızı kaybettik; 23.781 kişi ise bu depremde yaralandı. Bugün bir kez daha kaybettiğimiz vatandaşlarımızı saygıyla ve rahmetle anıyoruz.

 

Gölcük Depreminin ardından yaşanan Düzce depremi de büyük bir yıkım ortaya çıkarmış, depreme ne kadar hazırlıksız olduğumuzu yüzümüze acı bir şekilde vurmuştu. Son günlerde hepimizin malumu olduğu üzere, deprem kuşağında olan ülkemizin çeşitli bölgelerinde halen neredeyse haftada birkaç defa depremler olmakta, depreme karşı alınacak önlemler açısından ise değişen bir şey olmamaktadır.

 

Bu kadar yaşanan acı olaylara rağmen, yerel ve merkezi idareler tarafından hiçbir önlem alınmamakta ve hatta o tarihlerdeki hükümet tarafından alınmış önlemler sanki deprem hiç olmayacakmış gibi ortadan kaldırılmaktadır. Mevcut iktidar döneminde, 2002 Yılında, mevcut yapı stoğuna ilişkin güçlendirme ve yenileme çalışmaları için deprem master planı hazırlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu planı hiçbir zaman uygulamamıştır.

1999 Depremi’nden sonra deprem toplanma alanı olarak bilinen 470 “Geçici İskan Alanı” tespit edilmiş, deprem sonrası kullanılacak “Birinci Derecede Acil Ulaşım Yolları” belirlenmişti. Bu yollardan biri de  yakın tarihe kadar Hakimiyet-i Milliye Caddesinde şu an cadde yanı otopark olarak İSPARK tarafından kullanılan tek şeritli yoldu.

İBB Deprem ve Doğal Afet Komisyonu raporuna göre, şu anda belirlenen deprem toplanma alanı sayısı 77 ve alanların genişliğinin toplamı 20 hektar. Yani yaklaşık 400 alan imara açılmış ve bunların hemen hepsi de AVM ya da Rezidans yapılmış. 18 milyon nüfuslu İstanbul için şu an tespit edilen  deprem toplanma alanları da ilk büyük depremde ilk önce denize gidecek olan dolgu bölgelerde ve ulaşımın çok zor olduğu yerlerdedir. Son olarak İstanbul’da kent merkezlerinde bulunan ve 200 milyon metrekare genişliğe sahip 195 askeri alanın boşaltılması gündemde olmasına rağmen bu alanların ne şekilde kullanılacağına ilişkin henüz net bir açıklama yapılmamakta, görülen örnekler buraların da ranta açılacağını göstermektedir. Yetkililer bu alanların deprem toplanma alanı olarak belirlenmesi halinde ihtiyacın büyük bölümünün karşılanacağını söylemekte fakat böyle bir şeyin yapılacağı kesinlikle  düşünülmemektedir.

Şu an bulunduğumuz yer, Üsküdar’ın en büyük Mahallelerinden biri olan, nüfusu 80.000’e yaklaşan, Anadolu’da bazı illerden bile büyük olan Ünalan Mahallesi’nin deprem toplanma alanı, yakın zamana kadar spor tesisleri olarak kullanılan, elimizde kalan son yeşil alanlardan biri olarak önemli bir alan.

 

Bu büyük yer, betona boğulmuş Ünalan’ın nefes alınacak son boş alanlarından biri.

 

Bu alanın deprem toplanma alanı olduğu göz ardı edilerek, bu kadar hayati bir öneme sahip bu alan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 2016 Yılı sonunda imara açıldı ve bu alana ilişkin olarak yeni planlar yapılarak içinde bulunduğumuz alan mesleki ve teknik öğretim tesis alanı, sosyal ve kültürel tesis alanı, özel ortaokul  ve ticaret ve konut alanı olarak belirlendi. Bu da yetmedi, yurt yapılmak üzere Üsküdar Belediyesi ile birlikte bu alan her zaman olduğu gibi hükümete yakın olan TÜRGEV’e verildi. Ayrıca, Mahalleli sadece deprem toplanma alanını, yeşilini, parkını, spor tesisini değil, aynı zamanda Pazar alanını da büyük bir ölçüde kaybetti. Mevcut alanda bulunan park alanı Ünalan Mahallesi Pazar alanının büyük bir bölümüne kaydırıldı.

 

Bu yapılanların hepsi, birilerine halkın arazisinin, deprem toplanma alanının verilmesi için, rant için, talan için gerçekleştirildi. Yeşili yok edip Mahalleyi, şehri betona boğmak için, insanları nefessiz bırakmak için yapıldı.

 

Konu ile ilgili olarak, askı süresi içerisinde Mahalle Muhtarı olarak şahsım ve bazı mahalleliler tarafından bu planlara ve buranın imara açılmasına itiraz ettik. İtirazlarımız Belediyeler tarafından reddedildi. Bu sebeple konu ile ilgili olarak Meclis kararının iptali için dün itibariyle davamızı açtık.

 

Siz Mahallelilerle, bu konuya duyarlı tüm odaklarla bu alanın yine deprem toplanma alanı olarak kalması, yeşil bir alan olarak bırakılması için mücadele etmeye kararlıyız. Tüm Mahalle sakinlerinden ve tüm duyarlı insanlardan isteğimiz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Belediyesi ve diğer makamlara itirazlarınızı matbu dilekçelerimizle sunmanız, itirazlardan sonra hukukçuların desteğiyle bu alanla ilgili olarak açacağınız davalarla Mahalleli olarak buraya sahip çıkmanız.

 

Türkiye’de bulunan 20 milyon yapıdan 7 milyonu güvenli değil. Güvenli olmayan 7 milyon yapının 2 milyonuysa İstanbul’da bulunuyor. Bugün 17 Ağustos 2017 ve aradan geçen yıllarda yapılan olumlu tek bir şey olmadığı gibi, mevcut binalarla ilgili herhangi bir önlem alınmadığı ve mevcut binaların depreme dayanıklı olmadığı için, deprem sonrası bir ihtimal hayatta kaldığımızda bırakın çadır kuracağımız, dikileceğimiz tek bir yer yoktur. Bizler depreme dayanıklı ev, deprem sonrası sığınacağımız bir yer beklerken, planlardan TÜRGEV’in çıkması konuya bakış açısını en iyi şekilde göstermektedir.

 

80.000’e yakın nüfusun yaşadığı dört tarafı ana yollarla çevrelenmiş, hava kirliliği nedeni ile oksijen oranı düşmüş olan Mahallemizin tek yeşil alanı olarak kullandığı deprem toplanma alanı olan bu alanın biz Mahallelilerin “KAMU YARARI” gözetilerek deprem toplanma alanı ve park olarak kullanılması ve de Mahallemize yakışır şekilde Şehir Parkı olarak düzenlenmesini talep ediyoruz.

Konunun takipçisi olduğumuzu tüm yetkililere bildiririz.

Yetkililere, Artık Yeter! Beton Doyursun Gözünüzü diyoruz.

Saygılarımızla.

Basın açıklamasına Mahalle sakinleri yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Eski İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, CHP Üsküdar İlçe Başkanı Erdoan Altan, CHP Üsküdar Belediye meclis üyeleride destek verenlar arasındaydı.

Yaşar Kaba

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum