Çubukluda konutların olduğu 46 dönüm yer, sahipli çıktı!
Çubuklu Mahallesinde üzerinde yüzlerce konutun olduğu 46 dönümlük alan, meğer 1335 tarihli bir tapuya dayanarak, özel şahıslara ait imiş. İstanbul Flaş Haber, Mahalle Muhtarı Hüsnü Kolcu ile görüştü. Kolcu, çok geniş bir alanı kapsayan bu sorunu, uyuyan bir dev olarak niteleyerek, bakalım bu dev uyandığı zaman kimleri yutacak? dedi.
Çubuklu Mahallesi’nde bulunan toplam 46 dönümlük alan, meğer 1335 tarihli bir tapuya dayanarak, sahipli imiş
Çubuklu Mahallesi’nde bulunan toplam 46 dönümlük alan, meğer 1335 tarihli bir tapuya dayanarak, özel şahıslara ait imiş. İstanbul Flaş Haber, Mahalle Muhtarı Hüsnü Kolcu ile görüştü. Kolcu, çok geniş bir alanı kapsayan söz konusu durumu, “ uyuyan bir dev” olarak niteleyerek, “ bakalım bu dev uyandığı zaman kimleri yutacak?” açıklamasını yaptı.
Mahalle Muhtarı Hüsnü Kolcu’ya, Beykoz Belediyesi’nin üzerinde oturan vatandaşlara satılmak üzere Büyükşehir Belediyesi’nden devraldığı yerlerin fiyatları konusunda bir gelişme olup olmadığı sorusunu da yönelttik.
Muhtar Hüsnü Kolcu: En önemli sorunumuz uyuyan bir dev şu anda
Çubuklu Mahalle Muhtarı Hüsnü Kolcu, Büyükşehir Belediyesi hâlen ecrimisil almakta devam ediyor olmasına rağmen, özel şahıslara ait olduğu 1980 yılındaki mahkeme kararı ile kesinleşen ve 2012 yılında tapuda bu şekilde kayıt altına alınan 46 dönümlük alan ile ilgili olarak şu açıklamada bulundu:
“ Muhtar olduğum dönem arşivi düzeltirken, bir yazı gördüm. İncelediğimde, bunun bir (mahkeme) kararı olduğu gördüm ve sakladım. Aradan yıllar geçti; 2012 yılında mahallede, ‘ buralar satıldı’ şeklinde sözler dolaşmaya başlayınca, benim de aklıma bu dosya geldi. Dosyayı tekrar aldım, inceledim ve ( bu söylentinin) doğru olduğunu anladım. Doğru, böyle bir şey var. Bunun üzerine 2012’de araştırma yaptığım zaman, söz konusu yerlerin tapu kayıtlarının Büyükşehir’de olduğunu gördüm. Tabii, ( böyle olunca,) ‘ bu bir balon mudur, birileri bir şey mi uyduruyor?’ şeklinde düşünerek, karar veremedik. Maalesef, aynı yılının Temmuz ayında ise bu yerler ( mahkeme kararında) adı geçen kişiler adına tescil edilmiş.
Kuşkularım var
Mahkeme kararında adı geçen kişiler, söz konusu davayı 1978 yılında açmışlar fakat dava 2 yıl sürmüş; yani 1980’de sonuçlanmış. Benim anlamakta zorluk çektiğim şu: Türkiye’de en küçük bir dava 5 yıl sürerken, (ilgili) hâkim bu davayı nasıl bitirdi? Kuşkularım var. Üzerinde yüzlerce bina olan bu kadar önemli bir davayı 2 yılda nasıl bitirdi?
1335 sayılı tapu kayıtlarına dayanıyor
Dava, davayı açanların lehine sonuçlanmış. Yani, 1335 yılına ait tapu kayıtlarına (dayanarak) mahkeme karar vermiş ve bu kişilere, ‘ buralar sizindir’ demiş. Ben de bu (söylentinin) ilk önce hayal ürünü olduğunu sandım. Mahallede kimsenin haberi yok bu işten. Fakat 2012 yılında baktık ki, olay gerçek. 2012’nin Temmuz ayında tapu tescilleri bu kişilerin adına çıkarılmış ve bu kişilerden de mirasçılarına geçmiş.
Hisse tapulu yerlere hiç dokunulmamış
Ancak bu parsellerin içinde kalmakta olan hisse tapulu yerlere hiç dokunulmamış. Sadece Büyükşehir adına olan parsellerden dava açılmış. Büyükşehir ve Hazine’ye karşı açılan bu davalar ise kazanılmış. Şu andaki tapu sahipleri ise, ( davayı açmış olan) bu kişilerin mirasçıları.
Bazı kişiler geldi
Açıklamasının devamında, söz konusu ( hak sahipleri) adına, bunların ‘ vekilleri’ olduklarını belirten dört kişinin kendi yanına gelerek, ilgili yerleri satmak istediklerini belirttiklerini ifade eden Muhtar Hüsnü Kolcu, aynı kişilerin kendisine herhangi bir vekâlet göstermediklerini de söyledi. Bu kişilerin, satış yapmayı düşündükleri fiyatların ise çok yüksek olduğunu kaydeden mahalle muhtarı, vekil olduklarını iddia eden bu kişilere cevaben, söz konusu yerlerin vatandaşa rayiç bedel üzerinden satılması gerektiğini ifade ettiğini kaydetti. Kolcu, “ bu kişiler gitti ve bir daha da gelmediler” dedi.
46 dönümlük bir alanı kapsıyor
Muhtar Hüsnü Kolcu, şu açıklamayı yaptı: “ Söz konusu yerlerde 80, hatta 100 seneden beri oturan vatandaşlarımız var. Bu insanların babaları, dedeleri ölmüş, torunları oturuyor buralarda. Üstelik bu insanlar buraları birilerine para vererek almışlar. Bu şekilde belki de 5- 6 kere el değiştiren yerler var. Bahsettiğimiz yerler çok geniş bir alanı kapsıyor. Yani; Gelin Sokak, Mezarlık Sokak, Şehit Özcan Kan Sokak, Şehit Görkem Taş Sokak arasında kalan bütün alan ile Şehit Murat Özçelik Sokak arasında kalan bütün alan. Bunun içerisinde çok az miktarda hisseli tapulu yer var; bunlar dışarıda tutulmuş, geri kalan her yerin ise tapularını almışlar. 46 dönümlük bir yerden bahsediyoruz. Bunun içerisine Şenevler Son Durak da var.”
Büyükşehir neden hâlâ ecrimisil alıyor?
“ Yani, çok büyük bir alandan bahsediyoruz. Büyük bir mağduriyet söz konusu. İşin tuhafı, o kadar çelişkili ki! Büyükşehir bu parsellerden hâlâ ecrimisil istiyor. İşin tuhafı da burası. Yani, ( bu yerler mahkeme kararı ile) özel vatandaşlara ait olmasına rağmen, Büyükşehir buradan ecrimisil kesiyor! Oysa, Büyükşehir’in bu ecrimisili 2012 Temmuzu’ndan sonra değil, mahkeme kararından sonra yani 1980’den beri almaması gerekirdi. Ortada bu boşluk var! Bizim bilgimiz de bunu doldurmaya yetmez açıkçası! Biz sonuçta, itfaiyeden emekli bir muhtarız.”
Acı haber tez duyulur
Bu olayı ben herkese aktardım. Kulaktan kulağa acı haber tez duyulur. Bilmeyen olduğunu sanmıyorum. Bana zaman zaman ‘ ne olacak?’ diye soruyorlar. Beklemedeyiz. Ben de ne yapacağımı şaşırdım. Bu kişileri ( yerlerin sahiplerini) araştırsam iyi mi olur, kötü mü olur? Mahalle toplansın bir karar versin; ben de ne ise, onlarla beraber yaparım.
Azınlıkların hakları ile ilgili yasa nedeniyle olabilir
( 1980’de mahkeme kararı verilmiş olmasına rağmen, bu kişiler bu yerleri neden 2012’ye kadar tescil ettirmediler, bilmiyorum.) Dava açılış ve kapanış tarihi belli. Acaba Yargıtay onamadı mı? Azınlıkların Hakları ile ilgili çıkan bir kanun var; acaba bundan sonra, yani buna dayanarak mı onaylattılar? Bilemiyorum.
Ekteki haritada açık sarı olan yerler, söz konusu kişilerin aldıkları yerler. Koyu sarılar ise hisseli tapu olan yerler.
Niyetlerini bilmiyoruz
Bu kişilerin niyetlerini bilmiyoruz. Niyetlerini bilsek de, ona göre hareket etsek. Söz konusu bu alan, komple ön görünümde kalıyor. Ön görünümde olması belki buranın halkı için – imar olmaması nedeniyle fiyatların düşük olması anlamında- yararlı olabilir.
Uyuyan dev, bakalım uyandığı zaman kimleri yutacak?
Sözlerinin devamında, Çubuklu’da birden farklı mülkiyet sorunu olduğuna vurgu yapan Mahal Muhtarı Hüsnü Kolcu, “ Çubuklu, başlı başına bir sorun. Fakat en önemli sorunumuz bu. Uyuyan bir dev bu şu anda. Uyandığı zaman, yandık! Bu dev uyandığı zaman bakalım kimleri yutacak?’ dedi.
Beykoz Belediyesi’nin üzerinde oturan vatandaşlara satılmak üzere Büyükşehir Belediyesi’nden devraldığı yerlerin fiyatları konusunda gelişme var mı?
Vade 5 yıla çıkabilir, fiyatlar düşebilir
Beykoz Belediye Başkanı, vatandaşlar ile yaptığı toplantılarda aldığı uyarılara istinaden, bu konuda fiyatların düşürülmesine karar verdi. Vade 3 yıldan 5 yıla çıkacak. Fiyatlar aşağıya çekilecek. Bu, halkın yararına olacak inşallah. Ancak buradaki halkın çoğu emekli, çoğu alamaz bu tapuları. 5 yıl belki bir nefes aldırır ancak burada faiz var yine. Metrekaresi 240 TL ile 320 TL arasında yerler vardı. Belki bunlar aşağıya çekilebilir. Yüzde 25 peşin olarak ödenecekti, belki yüzde 20’ye indirilebilir. Yani, bu konuda da sorun gerçekten yine de büyük.
Bu konudaki kararı Beykoz Belediye Meclisi verecek ancak şu anda tatilde; açılmasını bekliyoruz. Açıldığında oylanacak; belki hayırlısı olur. Ana muhalefet partisi bu vadenin arttırılması yönünde önerge verirse, tabii iyi olur.
Haber: Arzu Başlantı
FACEBOOK YORUMLAR