Çıngıraklı Sokak

Mustafa Köz’ün çıkarttığı aylık periyodlarla yayınlanan bir şiir gazetesi Çıngıraklı Sokak.

Çıngıraklı Sokak
14 Ocak 2024 - 18:38 - Güncelleme: 14 Ocak 2024 - 20:00
Şiir gazetesi Çıngıraklı Sokak 2024’ün ilk günlerinde 1. yaş gününü Kadıköy’de Barış Manço Kültür Merkezinde amatör ruhla hazırlanan, profesyonel bir etkinlikle kutlandı.
Nice yaşlara Çıngıraklı Sokak …
İnatla sürdürülen emeğin, çabanın ve gençlerin gönüllülükle desteklediği gazete, büyük bir özveri ile 13. Sayıya ulaştı.

Çıngıraklı Sokak sadece Kadıköy’de bir sokak adı değil…
Adını sokaktan alan bir şiir gazetesi.
Yayımcı, yazar, şair, aktivist Mustafa Köz’ün inatla, sabırla, bilgiyle örülmüş bir şiir sevdasının ete kemiğe büründüğü “Şiir Gazetesi Çıngıraklı Sokak”.
2022 yılının sonlarında planlandı. Açılışını 27 Ocak 2023’te bir avuç sanata emeğe, şiire gönül veren insanla “basın okur buluşması” adı altında, Çıngıraklı Sokak’ta akşamın alacasında şiirlerle, şarkılarla, mum ışıklarının eşliğinde açıldığını duyurdu.
2024’ün ilk günlerinde 13. sayısına ulaşan aylık Şiir gazetesi, sınırlı olanaklarla yeni sayılarının heyecanı yaşıyor.
“En Güzele, en iyiye, en sevgiliye…”
Charles Boudelaire şiarıyla yola çıkmış gibi görünse de, ardında uzun yıllara dayanan büyük bir bilgi, birikim, aşk ve adanmışlık var.
İnatla sürdürülen emeğin, çabanın ve gençlerin gönüllülükle desteklediği gazete, büyük bir özveri ile de büyüyerek, satış noktalarını artırarak 13. Sayıya ulaştı.
Gazete ilk çıktığı günden itibaren her çıkan sayısı ile yeni yeni etkinlikler de yaptı.
Şiir her yerde… Sokakta, vapurda, parkta… “Ve şiir yeryüzünün vicdanıdır.” Sloganlarıyla. İstanbul’da yaşayanlar çevrenize bakarak olun, bir gün sizin karşınıza da çıkabilir bu dinamik şiir sevdalıları, ellerinde Çıngıraklı Sokak Şiir Gazetesiyle.

Sevdalılar, ellerinde gazeteleriyle Şile Saklıgöl’de şiirler okudular.
Ayvalık’a, Ankara’ya ulaştılar.
Çıngırklar çınladı sloganıyla İstanbul Şehir hatlarında gazeteyi tanıtıp, “Herkesin bir şiiri vardır” sloganıyla şiirler okudular.
Çok anlamlı bir iş daha yaptılar, 6 Şubat Depreminden etkilenen çocuklarımıza “Bir Defter, Bir kalem, bir oyuncak” sloganıyla yardımlar toplayıp, üstüne bağış gecesi de düzenlediler. Toparlanan bağışları Antakya’ya ulaştırdılar. Antakya’da Çıngıraklı Sokak Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi çalışmasını başlattılar.
Ulusal basının Kültür- Sanat sayfalarında haber oldular. Kitap fuarlarında gazeteye stantlar açıp imza günleri de yaptılar.
“2 Temmuz için 24 saat Şiir” Buluşmasını Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda 24 saat nöbetle, şiirler okuyarak Sivas’ta kaybettiğimiz canların ruhlarına” adadılar. Savaşa karşı çıkan, “Barış için sen de bir şiir oku” çağırıları yaptılar.

Dilim döndüğünce yapılan çalışmaların bir kesitini aktarmaya çalıştım bu satırlardan. Kararlılıkla sürdürülen bu emeğin, yoğun çabanın ve gençlerin gönüllülükle desteklediği Çıngıraklı Sokak büyük bir özveri ile 13. Sayıya ulaşır da sanatçılar desteklemez mi? Desteklediler.
Barış Manço Kültür Merkezi’nde yapılan 1. Yaş günü etkinliğinde; Gazetenin kurucusu ve emekçisi Mustafa Köz, kısa ancak gururla gazeteyi nasıl yaşattıklarını anlattı. Harika bir sinevizyon gösterisi de hazırlanmıştı gazetenin bir yıl içinde katettiği yılı aktaran. Amatör ruhla elinde gitarıyla Berfin sahneye çıktı önce.
Şiir içi Şarkılar’ıyla Haluk Çetin, gelen izleyicilerin de coşkunlukla eşlik ettiği parçalarla sahne aldı. Ardından. 26 yıl önce kurulan Teneke Trampet grubu çoğunluğu şiirlerden besteledikleri şarkılarıyla, müzikle şiirin buluşmasını keyfini yaşattılar. Şair Cüneyt Uzunlar meddah gösterisiyle düşündürürken güldürmeyi de başardı.
Sahnede asılan pankartta daimi slogan “Ve şiir yeryüzünün vicdanıdır.” Yazıyordu.  
Harika bir geceydi emeği geçenlere teşekkürler.
Ve tabi ki Şiirin ve evrensel dilinin gazete ile yayılmasının imkânsız olmadığını da gösterdiler.
Ben Çıngıraklı Sokak Gazetesini çok sevdim, ara ara yazacağım. Siz okurlarım da takip ederseniz İnstagram hesabını ekliyorum.
Nasıl ulaşabilirsiniz ve abone olabilirsiniz hepsi duyuruluyor. İnstagram: Çingiraklisokak

Kalabildiğiniz kadar şiirle kalın.
Hatice Özbay

@cingiraklisokak
@halukcetin.gitar2
@teneke.trampet
#HaticeÖzbay
#mustafaköz
#cüneytuzunlar
#cingiraklisokak
#halukcetin.gitar2
#teneke.trampet
#mustafaköz
#cüneytuzunlar
#barışmançokültürmerkezi

MAKALE HATİCE ÖZBAY 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum