CEP HERKULU: NAIM SÜLEYMANOĞLU

ÖZGÜRLÜK ÖZGÜRLÜK ÖZGÜRLÜK

CEP HERKULU: NAIM SÜLEYMANOĞLU
20 Kasım 2019 - 22:09 - Güncelleme: 20 Kasım 2019 - 22:30

     8.2

" Gölgede kalırsan kimse seni görmez.

Daima güneşi görmelisin ki, altındaki gölgeni takip eden olsun."

Evet, bizi gururlandırmıştır. Sempatik bulmuşuzdur. Örnek almışızdır, hatta onun kadar güçlü olmak istemişizdir de, kızdığımızı kaldırıp atmak niyetine soyunmuşuzdur.

1977- 1988 arası ve henüz gerek yaşı büyütülerek de olsa henüz 21 yaşında, aslında kaldırdığı ve dünya rekoru kırdığı,  kendinden dört kat ağır halterlerden daha büyük işi üstlenmiştir. Naim Süleymanoğlu. O da mazlumun, haksız yere ezilenin, zulüm görenin sesi ve yüreği olmayı.

Komünist düzenin ağırlığı, faşizmin zulmü derken kendi anavatanında Cumhuriyete gelmiştir. Her ne kadar, o Cumhuriyette, 1980 darbesi ile yaralanmış ve yeni yüzyıla girene kadar da hala sarsılmaya devam etse de, vatan başka bir şeydir. Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal boşuna söylememiş 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' diye.

Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu,  insan yanı ile de en az sporcu yani kadar filmde karşımıza çıkıyor.

Yine bu yıl izlediğimiz, klasik balenin reformcu yorumcusu, balenin dahisi, 1961 yılında SSCB den kaçarak Fransa'ya iltica eden Rus Balet Rudolf Nureyev'in, hayatı, sanatı ve kaçışını içeren White Crow- Beyaz Karga filmini izledik.

Komünist düzenden kaçıp var olma savaşının gerçekleri bir bir su yüzüne çıktı. Unutanlar için tekrar hatırlama ve hatırlatma imkânı sağlayan bu filmlerde, Naim ise bir temsilci aslında. Bulgaristan Komünist partisinin zorla asimile programını okutması ve sonra video yayını basında yayması. Kendi temsil ettigi ülkenin yarışlarında bile kendisine tek oda verilmemesi, yanında sürekli takipçi, dışarıda takipçi  ve insanlık dışı birçok şeyi çok fazla ajitasyona yer vermeden vermiş olmaları güzel.

Kaçış sırasında yaşananlar, ekip ruhu, Naim'in haklı güvensizliği ve bürokrasi kısmı oldukça belirgin ve etkileyici.

O dönemde bir ülkede sırf yarışsın diye bir sporcunun yaşı büyütülürken, Türkiye de asmak için yaş büyütülmesi filmde diyalogla çok güzel ve yerinde verilmiş.

80'li yılların ortalarında çok sevdiği Fethiye'de ( Gemicikler Adası) sırf anne-babasına benziyor diye arazi almak isteyen ve dönem hükümeti tarafından kabul edilmeyen Rus Rudolf Nureyev, her yaz Türkiye 'ye geldi ve 1993 de dünyadan ayrıldı. Böylesi güzel ve herkesin olmak istediği bir aziz vatana sahibiz.

Çok genç yaşta, ne anasının kokusuna ne vatanının toprağına doyamadan gitti, Naim ( 23 Ocak 1967 - 18 Kasım 2017)âmâ görevini tamamlayarak...

Dünya şampiyonasında, geçirdiği dizanteri sonrası davası için ayakta kalmaya çalışan ve Cem Adrian'in her zaman ki muhteşem yorumu ile Muhyiddin Arabi( 1165 - 1240) ' Insan' şarkısının sesi ile taçlanmış. Hafızalarda pek çok karesi ile yer edecek bir gerçeğimiz. NAIM

CEP HERKULU: NAIM SÜLEYMANOĞLU

Halterde aşılması güç, neredeyse imkansız başarılara imza atan, “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçilen efsanevi halterci Naim Süleymanoğlu, kariyerine 47 Dünya Rekoru, üst üste 3 farklı olimpiyatta kazandığı 3 Olimpiyat Altın Madalyası, 6 Avrupa Şampiyonluğu ile 7 Dünya Şampiyonluğu ve nice başarılar sığdırdı. Kendi ağırlığının 3 katından fazlasını kaldırabilen tek sporcu olarak da tarihe geçti.

Ülkemiz ve dünya spor tarihine adını altın harflerle yazdıran, başarılarıyla Time dergisine kapak olan Naim Süleymanoğlu’nun hayatını anlatan “Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu” filmi 22 Kasım’da vizyona giriyor. Özer Feyzioğlu’nun yönetmen koltuğunda oturduğu, Barış Pirhasan’ın senaryosunu yazıp Fahir Atakoğlu’nun müziklerini yaptı.

   Hayat Van Eck, Naim rolünde oldukça başarılı. Kadro da Yetkin Dikinciler var.     Ve Selen Öztürk oldukça başarılı. Biraz dil de, yansıtmada olmamış dedirtse de filmin bütünü ile bu açığı kapatıyor.

Haber: EMEL SEÇEN

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum