Çeltik, Silivri`ye bağlı en yeni köylerden biridir.

Tarihi 1935 yılına dayanan Çeltik Köyü, Romanya göçmeni 150 hane tarafından kurulmuş.

Çeltik, Silivri`ye bağlı en yeni köylerden biridir.
14 Ağustos 2012 - 17:40

 

 O tarihe kadar çiftlik olan köy, Romanya`dan gelen ailelerin bu çiftliği satın almasıyla gelişerek köy haline gelmiş. Köyde taban suyu fazla olması sebebiyle pirinç ekimi yapılmış ve bu sebeple köyün ismi "Çeltik" olarak anılmaya başlamış. 
400 hane ve 1.200 nüfustan oluşan Çeltik, barındırdığı nüfusa rağmen sakinliğiyle dikkat çekiyor. Köy halkı bunu yazlıkçı nüfusun fazla olmasına bağlıyor.


Köyün temel geçim kaynakları
Temel geçim kaynakları tarım, çiçekçilik, hayvancılık ve fabrika işçiliği olan köyün, tarım ürünü olarak buğday, ayçiçeği ve son yıllarda da kanola ekimi gerçekleştirdiğini öğreniyoruz. Kanola bitkisi, Tekirdağ merkezli kooperatiflere verilerek yağa dönüştürülerek değerlendiriliyor. Bölgede yetişen ayçiçeği de yine ağırlıklı olarak yağ üretiminde ham madde olarak kullanılıyor. Buğday ve arpa ise tarım kooperatiflerine satılıyor.
Hayvancılık birçok köye göre az yapılan bir uğraş. Köyde 100 büyükbaş, 500 de küçükbaş olmak üzere toplam 600 hayvan bulunuyor. İçinde 10.000 tavuk bulunan bir yumurta üretim çiftliği de köy sınırları içinde yer alıyor. Köy nüfusundan yaklaşık 50 kişi Tekirdağ civarındaki fabrikalarda çalışıyor.


Çiçek kokulu köy 

Çeltik Köyü`nün en önemli geçim kaynağı çiçekçiliktir. Köyde yetiştirilen lale ve sümbüller İstanbul`un çeşitli yerlerine hediyelik olarak pazarlanıyor. Yörenin çiçek bahçelerinde beyaz, mor ve pembe sümbüllere sık sık rastlanırken lalenin de beyaz, kırmızı, pembe, sarı ve siyah rengine varana kadar tüm renklerine rastlamak mümkün. Bunun haricinde köyde gül ve yılbaşı çiçeği gibi çiçeklerde yetiştiriliyor. 
Köy halkı, yazları köyün girişinden çıkışına kadar çiçek bahçelerinin göz doldurduğunu ve köye gelen ziyaretçileri çiçek kokularının karşıladığını ifade ediyor. Yörede yetişen laleler tomurcuk haline gelene kadar seralarda, tomurcuk halindeyken ve rengi belli olunca da kesilerek hediyelik çiçek satan dükkanlara pazarlanıyor. Sümbüller ise iyice çiçek açtıktan sonra pazarlanıyor. Köyde seralarda domates, biber, kıvırcık ve salatalık da yetiştiriliyor.
Yörede 5. sınıfa kadar eğitim verilen bir ilköğretim okulu bulunuyor. 5 öğretmeni olan okulun öğretmenleri için lojmanları da mevcut. Köy muhtarlık binasında yeni kurulan bir kütüphane de öğrenciler için büyük fayda sağlıyor. 
Muhtarlık binası, İstanbul İl Özel İdaresi bütçesinden
Muhtarlık binası, köy binası, kahvesi ve dükkan yapımını gerçekleştiren İl Özel İdaresi, köy tüzel kişiliğine ait yerlere de ağaç dikimi yaparak yörenin ciğerlerini rahatlattı.


Yeni ve temiz bir köy

Tekirdağ bölgesinde ilk köy olan Çeltik, çiçekçiliğin yapıldığı köy olması sebebiyle önceden lale festivaline sahipmiş. Köy halkı günümüzde herhangi bir festival kutlaması yapılmadığını söylüyor. 
Yeni bir köy olması sebebiyle Çeltikte tarihi herhangi bir yapıya rastlanmıyor. Yöre evlerinin tamamı betonarme ve bahçeli evlerden oluşuyor. Köyün, geniş, temiz ve bakımlı sokakları küçük bir ilçe izlemini uyandırıyor. Bir göçmen köyü olması sebebiyle göçmen kültürünü içinde barındıran Çeltik’in yemekleri de göçmen kültürüne özgü kıvırma ve dızmana gibi böreklerden oluşuyor.
Haber: Selma Genç                                        14.08.2012

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum