ÇELİK BİLEK GERÇEĞİ NEDEN SAKLIYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Beykoz daki Tarihi Kışlayı Bir tekke Vakfına devretmesi Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’i topun ağzına getirdi.

ÇELİK BİLEK GERÇEĞİ NEDEN SAKLIYOR
07 Mart 2013 - 22:34

Geçtiğimiz aylarda büyükşehir belediyesine olan borçlarının yerine devrettiği arazilerle gündeme oturan Beykoz belediye başkanı Yücel Çelikbilek, mülkiyeti Beykoz belediyesine ait olan beykozdaki tarihi kışlayı 2010 yılında yine borçlarının yerine İstanbul büyükşehir belediyesine devretmişti.

15 Şubat 2013 günü istanbul büyükşehir belediyeside tarihi kışlayı üsküdarda bulunan Aziz Mahmut Hüdai vakfına devretmişti.

Büyükşehir belediyesinin kışlayı Bir tekke Vakfına devretmesi Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’i topun ağzına getirmişti.

Olaya tepki gösteren birçok Beykoz’ lu “ neler oluyor. Turizme açılması gereken Müze olması gereken Beykoz’ un zenginlikleri neden heba ediliyor. Beykoz’ u yöneten zatlat eğer tarih bilmiyorlarsa oturup tarihçilerden ders alsınlar. Kışalnın restarasyonu Beykoz için umut olmuştu. Beykozda 200 yıllık sanayi tesisleri yok edildi Beykoz hayalet şehir oldu kent kültürü yerle bir oldu Beykoz ruhu kent ruhu ölüp gitti bu ne sorumsuzluk” diyerek Başta Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’i olmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaşı da topa tuttu.

İstanbul Valisini de sitem eden Beykozlular “sizler devletin valisisiniz, seçilmişler ne yaptığının farkında bile değilller en azından devlet arşivleri sizlerin ellerinden konuyu inceleyip onları uyarabilri yada Kültür Bakanlığına konuyla ilgili bilgi verebilirdiniz hatta başbakana bir milletin tarihi bu kadar kolay heba edilmemeli” diyorlar.

Yücel Çelikbilek dün Beykoz da Giresun lular derneği ziyaretinde sorularda bunalmış olacak ki gerçek değerleri küçülterek vermek zorunda kalmış. 20 m2 ve 210 yıllık tarihi yapıyı 2 bin m2 canım diyerek kendini savunmaya çalıştı Dost Beykoz Haber sitesindeki haberi ayrıntıları sitemizde yayında biz konuyla ilgili bölümü verelim.

 

Beykoz Belediye Başkanı halkı yanıltıyor mu?

Başkan Çelikbilek, Büyükşehir'den 197 adet arsa satın aldıklarını anlattı. Yaklaşık olarak 780 bin metrekare alan üzerinde bulunan arazilerin ortalama değerinin 400 milyon lira olduğunu hatırlatan Başkan Çelikbilek şunları söyledi:

"Biz bu yeri Büyükşehir Belediyesi'nden Kışla binası karşılığında aldık. Kışla binası, 2 bin metrekare bir alan üzerinde kapalı bir alan. Burada biz ne yapıyorduk eskiden? Anımsayın? Kurban satışı yapıyorduk değil mi? Şimdi burasını verdik ve Büyükşehir'e olan 15 milyon lira borcumuzu sildirdik, onun üzerine de Büyükşehir'den 780 bin metrekare yer aldık. Kötü mü yaptık? Allah Razı olsun, bundan önce Muharrem Ergül burayı 29 yıllığına Büyükşehir'e kiralamıştı. Biz bu doğru işi bir adım daha ileriye götürdük ve yer karşılığı takas yaptık. Biz verdik, kıymete bindi. Yahu arkadaşlar Allah'ınızı severseniz söyleyin, bu yeri bu şekilde takas etmekle iyi etmedik mi? Beykoz kazanmış olmadı mı?"

ASLINDA NE OLDU

Tarih: 13 Temmuz 2007 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Restorasyon haberi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beykoz’daki tarihi Osmanlı Kışlası’nı restore ederek kültür ve kongre merkezi yapıyor. 5 milyon YTL’ye mal olacak proje Nisan 2008’de tamamlanacak. 

Beykoz’un Yalıköy Mahallesi’nde, yaklaşık 27 yıldır kaderine terk edilerek metruk halde bırakılan tarihi askeri kışla artık kongre ve kültür merkezi oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, tarihi askeri kışlanın restore edilerek kongre ve kültür merkezi olarak kullanılmak üzere Büyükşehir Belediyesi’ne tahsisi ile bu eserin yapımı ve kullanımı için Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a yetki verilmesini oybirliğiyle kabul etti. 

Mülkiyeti Beykoz Belediyesi’ne ait yaklaşık 20 bin metrekarelik alana sahip tarihi askeri kışla, İstanbul 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan projeye göre restore edilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Projeler Müdürlüğü’nün projesini hazırladığı ve Yapı İşleri Müdürlüğü’nün restorasyonuna başladığı Tarihi Beykoz Kışlası ana işlevi ‘sanat ve halk eğitim merkezi’ olan bir kültür ve kongre merkezine dönüşüyor. Kültür merkezi içinde 3 adet 125 kişilik çok amaçlı salon, kütüphane, sergi ve atölyeler ile avluda 220 kişilik gösteri alanı bulunuyor. 5 milyon YTL’ye mal olacak proje 2008 yılının Nisan ayında tamamlanacak. 

 

Kışla 02.03.2010 yılında Beykoz Belediyesi İstanbul Büyükşehir belediyesine olan borçlarının silinmesi ve çoğu yeşil alan ve üzerinde konutlar olan 197 parsel arsanın kendilerine devredilmesi karşılığında kışlayı büyüşehir belediyesine devretmeyi teklif etti. Aynı yıl devir işlemi gerçekleşti.

Büyükşehir belediyesi restorasyona 5 milyon TL harcadı.
İstanbul Büyükşehir belediyesi 15 Şubat 2013 yılında bu tarihi alanı 20.bin m2  Üsküdarda bulunan Aziz Mahmut Hüdi Vakfına bila bedel 25 yıllığına devretti.


Askeri kışlanın tarihçesi


Beykoz İlçesi’nin Yalıköy Mahallesi’nin ayrılmaz parçası olan tarihi kışlanın ön cephesinde bir kitabe, Osmanlı tuğrası, kemerli bir giriş kapısı ve kemerlerin oturduğu sütun başlıkları yer alıyor.

III. Sultan Selim 1805 yılında Akbaba da bulunan Hanife hanım değirmenin suyu satın alınmış kağıthaneye verilmiş.Bu doğrultuda askeri amaçlı bir çuha fabrikası ile kağıt fabrikasının kurulmasını emretmiş, Yine kaynaklara göre 1805 yılında Padişahın tesisleri gezdiği tesislerin bitmekte olduğu işçileri takdir ettiği belirtilmektedir. bu tarihten itibaren Beykoz Çuha ve Kağıt fabrikası çalışmaya başlamış 1807 yılında çıkan ayaklanma sonucu III. Selim tahtan indirilmiş iki fabrika desteksiz kalmıştır.

Beykoz Kağıthanesinin kurulmasından 12 yıl sonra Kağıthane emini Abdulhalim Efendinin yaptığı müracatta onarılmasını rica etmiştir. 16.01.1817 keşif defterine göre 80.300 kuruş tamir masrafı tahmin olunmuştur. Yine bu keşif defterinden Padişahın bu iş yerlerini ziyareti sırasında dinlenmesi için bir kasır yapıldığı ve bu yapının da onarıldığı anlaşılıyor

Ayrıca 1822 tarihli bir belgeden kağıthanenin çalışmaya devam ettiği ve ustabaşılığına matbaa  müdürü Sip Efendinin atandığı görülmektedir..

Yine 1836 yılında İstanbul da bulunan İngiliz yazar Miss Pardoe, Boğaziçi gezilerinde buiki tesisi görür ve o günkü durum hakkında şu satırları yazar.

…Hünkar iskelesi mevkiinin arkasında sıra sıra tepeler vardır. Bu tepelerin sol tarafında büyük bir kumaş fabrikası ile bir kağıt imalathanesi bulunmaktadır. Bu tesisler geniş bir alana üzerine kurulmuşlardır. Sultan Mahmut’un getirdiği muazzam makinalar işlerler. Padişah bu fabrikaların nasıl çalıştıklarını görmeye geldiği zaman kalmak için kendine bir köşk yaptırmıştır. Fakat makinalar yıprandıkça işler durmuştur. Şimdi çuha fabrikası günden güne harap olmaktadır. Kağıt imalathanesinin işleten su değirmenin çarklarını döndürmek için yatağından buraya çevrilen su vadinin içine yayılıp ziyan olmakta denize akıp gitmektedir.

***Kaynak “BEYKOZ FABRİKASI” Prof.Dr. Önder Küçükerman

Kışla Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı sonrasında yetimler yurdu (Dar’ül Etyam) olarak hizmet verdi, daha sonra askeriye tarafından kullanılmaya başlandı.

 İkinci Dünya Savaşı sırasında boğaza yapılabilecek bir çıkarmaya karşılık askerler burada konuşlandı. Sonrasında Beykoz Çayırı’nda konuşlanan askeri birliklere karargah işlevi gören kışla, 1960’lı yılların ardından Askeri İnzibat Merkezi olarak tayin edildi. Kışla 27 yıldır da kaderine terk edilerek metruk halde bırakılmıştı.

Yaşar Kaba


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum