ÇAĞDAŞ MİMARLIK VE SANAT SEMPOZYUMU

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ev sahipliğinde 2. Çağdaş Mimarlık ve Sanat Sempozyumu “Prof.Dr. Bülent Özer”anısına Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda 29-30 Mart 2018 tarihlerinde düzenlendi.

ÇAĞDAŞ MİMARLIK VE SANAT SEMPOZYUMU
01 Nisan 2018 - 19:56

Aylâ Antel'in başkanlığında düzenlen sempozyumda mimarlık ve diğer sanat dallarından akademisyen ve sanatçılar olarak; Gündüz Gökçe, Doğan Hasol, Filiz Özer, Ebru Özeke Tökmeci, Nejat Yavaşoğulları, Leyla Pınar,  Atilla Birkiye, Devrim Erbil, Bengi Bugay, Hasan Çalışlar, Saadet Aytıs, Zeki Coşkun konuşmacı olarak yer aldılar.

Sempozyumla ilgili olarak Prof. Dr. Aylâ Antel (Düzenleme Kurulu Başkanı) konuşmasında:

" Prof. Dr. Y. Müh. Mimar Bülent Özer'in anısına düzenlenen Sempozyum bu yıl, çağdaş mimarlık ve sanatta geçmişle günümüz arasındaki ilişkiyi gündeme getirecek. Prof. Dr. Bülent Özer'in anlayışı ile sanat ve mimarlık mirası söz konusu olduğunda geçmişten donmuş kalıplar vermek yerine, ondan yalnızca özsel, soyut kaliteleri bakımından yararlanılmalıdır. Başka bir deyişle, gerek kişiyi gerekse de sanat yapıtını gerçek, özgün anlamda sürdürebilmenin yolu, onlardaki zaman ötesi, genel geçer, soyut değerleri, nitelikleri günümüz insanına, mimarisine ve sanatına çağdaş koşullarla aktarabilmeyi başarmaktır. Bugünleri kurup yarınları tasarlamak için gelenekten özgün ve yapıcı anlamda yararlanmak gerekmektedir. Hocamızın sözleriyle, “ Bir bakıma aynı makamdan” yepyeni çağdaş melodiler üretilebileceği ileri sürülebilinir. Bu bağlamda, ikincisi düzenlenen Sempozyum'da amaç, kopya etmeden, yabancılaşmalara yer vermeksizin, tarihsel süreklilik içerisinde toplumsal yaşamı, modern mimarlığı ve sanatı dünden bugüne, bugünden de yarına yaratıcı bir şekilde aktarabilmenin yollarını aramak ve tartışmaya açmaktır." İfadelerini kullandı.

Prof. Dr. Y. Müh. Mimar Bülent Özer kimdir?

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Özer İstanbul'da, Kadıköy'de doğmuştur. İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesi'ni bitirdikten sonra İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde mesleki öğrenim görmüş; bu fakültede asistanlık yaparak doktorasını vermiş; yabancı misafir profesörlerin yardımcılığını üstlenmiş; burslu (DAAD) ve davetli olarak Berlin ve Viyana Teknik üniversitelerinde çalışmıştır. 1964 yılı sonundan itibaren DGSA'da Mimarlık Tarihi Kürsüsü'nün yönetimiyle görevlendirilen Bülent Özer, iki yıl sonra burada Mesleki Temel Eğitim disiplinini başlatmıştır. Kendisi, 1964-72 yılları arasında İTÜ Teknik Okulu Mimarlık Bölümü'nde de mimarlık ve sanat tarihi derslerinin tümünü okutmuştur.

Çalışmalarını özellikle sanat, mimarlık ve mimar dizaynlama kuramı, metodolojisi ve sistematiği üzerinde yoğunlaştıran Bülent Özer, bu alanlarda üç kitabın, dergi özel sayılarının, içeride ve dışarıda yayımlanmış çok sayıda bilimsel yazının müellifidir. "Rejyonalizm, Üniversalizm ve Çağdaş Mimarimiz Üzerine Bir deneme" (İTÜ Mim. Fak. Yayını) başlıklı doktora tezi mimarimizin son yüz elli yıllık geçmişini ilk defa bilimsel bir anlayışla uluslararası norm ve kriterlere dayanarak ele alıp incelemiş, sistematize etmiş, böylece başkalarınca da hâlâ izlenip uygulanan bir görüş, yöntem ve terminolojinin öncüsü olmuştur. Öte yandan, 1961 yılında yayımlamaya başladığı "Mimarlık ve Sanat" dergisi ile bu alanda yeni ve çağdaş bir anlayışın yeşermesini sağlamış; bunu MİMARLIK dergisi yayın komitesindeki çalışmalarıyla YAPI dergisinde 1973-2013 döneminde sürmüş yayın kurulu üyeliği izlemiştir.

Bülent Özer yurt içinde ve dışında birçok seminer, sempozyum ve kongreye katılmış, bunlardan bazılarını bizzat düzenlemiş; dışarıda çağrılı olarak başta Almanya, Avusturya, Fransa, İsviçre, İtalya gelmek üzere, çeşitli ülkelerde ders ve konferanslar vermiş; muhtelif ulusal ve uluslararası ödüllendirme jürilerinde üyelik yapmış; yurt içinde ve dışında, kültürel amaçlı birtakım kuruluş, vakıf, dernek, kurul ve komitelerde de, başkanlık dahil, çeşitli görevler üstlenmiştir.

Unvanları

Avusturya Cumhurbaşkanlığı'nın 1. sınıf Bilim ve Sanat, Federal Almanya Cumhurbaşkanlığı'nın 1. sınıf Liyâkat, Fransa Cumhurbaşkanlığı'nın Légion d'Honneur, İtalya Cumhurbaşkanlığı'nın "Cavaliere Ufficiale" Liyâkat, Fransa Milli Eğitim Bakanlığı'nın "Palmes Académiques" ve yine bu ülkenin Kültür Bakanlığı'nın "Arts et Lettres" nişanları ile bunlara bağlı unvanlara sahiptir.

Haber: Emel Seçen

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum