Bugün Dünya Ruh Sağlığı Günü

1992 yılından bu yana kutlanan bu gün, toplumda ruh sağlığı konusunda farkındalık yaratmak, ruh sağlığının önemine dikkat çekmek amacıyla ortaya çıktı. Bugün sizlere ruh sağlığı nedir, ruh sağlığının günlük hayatımıza etkileri nelerdir gibi konular hakkında bilgiler vereceğiz.

Bugün Dünya Ruh Sağlığı Günü
10 Ekim 2014 - 13:54

Dünya Ruh Sağlığı Günü, 1992 yılında toplumda ruh sağlığı konusunda farkındalık yaratmak, ruh sağlığının önemine dikkat çekmek amacıyla ortaya çıktı. Bu gün, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu'nun bir projesi olarak doğmuştur. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde ülkemizin ve dünyanın önemli ruh sağlığı sorunlarını, ruh sağlığı politikalarını ve ilişkili konuları yeniden toplumun ve kamuoyunun gündemine taşımak amacıyla bir kampanya başlatmıştır. Ruh sağlığını ve ruh sağlığı hizmetlerini tüm dünyada, tüm ülkelerde toplumun tüm kesimlerinin öncelikli konusu yapmak, küresel bir öncelik haline getirmek için gereken çabaları sürdürmektedir.

 

Ruh sağlığı nedir?

 

Ruh sağlığı; "Kişinin hem iç dünyasında hem de dış çevresiyle iletişiminde barışık ve huzur içinde yaşaması' olarak tanımlanabilir. Ruh sağlığı iyi olan insan gerçekleri berrak bir şekilde algılar. İnsanlar ve olaylarla ilgilidir. Özgüveni olduğu gibi diğer insanlara da güven duyabilir. Kendini geliştirme yetisine ve müstakil bir kişiliğe sahiptir. Yaptığı işlerde verimlidir. Çevresindeki insanlarla samimi ve sevgi dolu bir diyalog içine girebilir, kendini kabul ettirebilir.

 

Tüm bunların yanı sıra mantıklıdır. Hoşgörülü ve esnek davranma özelliğine sahiptir. Strese direnebilecek güçtedir. Çevresiyle ve kendisiyle barışıktır. Devamlı bir iç neşesine sahiptir. Eleştiriye, öğüde, nasihate açıktır. Hata yapma korkusundan uzaktır. Hatalarını telafi edebilme yeteneği vardır. Bunlar ruh sağlığı yerinde olan, dengeli insanlarda görülen özelliklerdir.

 

Ancak ruhen sağlıklı bir kişiyi tanımlamak için belirlenen bu özellikler yine de kesinlik bildirmez. Yani bir kişinin yukarıda sayılan özelliklere sahip olması onun ruh sağlığının kesin olarak yerinde olduğunu göstermez. Ruh sağlığı dengeli olan insanda bunun dışında başka faktörler de aranmaktadır.

 

Ruhsal hastalık durumunu ise, insanın davranışlarında, duygu ve düşüncelerinde sıra dışı sapmaların, aykırılıkların bulunması olarak tanımlayabiliriz. Ruhsal hastalığı olan bir kişinin dış dünya ile uyumu bozulur ve insanlarla ilişkileri sarsılır. Çalışma hayatı da bu rahatsızlığın etkilerinden payını alır.

 

 

Ruh sağlığının bozuk olması utanç verici bir durum değildir. Bir insanın bazı konulara gereğinden fazla duyarlı olması, acı verici bir olay yaşaması, bir şeylere gereğinden fazla ya da az sahip olması ve saymakla bitmeyecek kadar çok sebeple ruh sağlığı bozulabilir. Unutmayalım, beyin çözülmesi imkansız bir dünyadır. Herkesin beyni de ayrı bir dünya.

 

Hayata karşı, olaylara karşı, insanlara, problemlere karşı herhangi bir sorun yaşıyorsak mutlaka uzman kişilerle iletişime geçelim. Ruh sağlığının bozulması utanılacak bir şey değildir. Toplumdaki bu algıyı değiştirmeye önce kendimizden başlayalım. Dünya Ruh Sağlığı Günümüz kutlu olsun. Herkese sağlıklı günler.

 

Derleyen: Elif Kübra Süer-İstanbul ajansı

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum