BU SESE KULAK VERİN
GENÇLER VE VERİLEN 15 YILLIK EMEK HAYAL KIRIKLIĞI
Duygu Özerson Elakdar, Urla'da sürdürülebilir tarım ve gastronomiye katkı sağlayan projelerinden ve karşılaştığı zorluklardan bahsediyor. 2010 yılında Urla'da bir zeytinliği devraldıktan sonra, bu bölgeyi "Organik Hiç Zeytin Ormanı" olarak bilinen ve organik sertifikalı bir tarımsal alana dönüştürmüşler.
Elakdar, yıllar içinde zeytin ormanını büyütmüş, güneş enerjisiyle sulama sistemleri kurmuş, organik sertifikalı zeytinyağı üreten bir yağhane kurarak Amerika'ya ihracat yapmışlar. Ayrıca, Urla'da gastronomi turizmine yönelik çeşitli etkinlikler düzenleyerek bölgenin gastronomik potansiyelini arttırmışlar. Ancak, ekonomik zorluklar ve devlet desteklerinin azalması nedeniyle, organik tarım sertifikasını bırakmak zorunda kalmışlar.
Tarım desteklerinin yetersizliği ve organik tarım üreticilerinin karşılaştığı zorlukları vurgulayan. Elakdar, sürdürülebilir tarım ve gastronomi alanında daha fazla destek beklediğini ve çiftçilerin yaşadığı zorlukların göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtiyor.
Sertifikasyon uygulamasındaki adil olmayan durum ve 167.000 TL para cezası gerçekten bir başarının ve fedakarlığın cezalandırması gibi görünüyor. Durum eğer düzeltilmezse gerçekten ülkenin geleceği karanlıkta
Yaşar Kaba
FACEBOOK YORUMLAR