BU MADDELERİ OKUMADAN YKS'ye GİRMEYİN

MEF Okulları uzmanları “Zaman kullanımına DİKKAT!” Sınavda zaman sorunu yaşamamak için her deneme sınavında kendinize özgü uyguladığınız ve geliştirerek son haline getirdiğiniz zaman kullanımı stratejinize güvenin.

BU MADDELERİ OKUMADAN YKS'ye GİRMEYİN
13 Haziran 2019 - 12:58 - Güncelleme: 13 Haziran 2019 - 13:07

Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YKS) katılacak üniversite adayı Sevgili öğrenciler, TYT  ve AYT gibi sınavlardan sonra öğrencilerden alınan geri bildirimlerde performanslarını etkileyen çeşitli değişkenler incelenmiştir.

Bu etmenlerden sınav psikolojisi ve sınav stratejisi olarak gruplayabileceğimiz konularla ilgili bir öneriler dizisi hazırladık. Kısa ve net olarak verilen önerilerin başarınıza katkısı olması dileğiyle.

“Önce genel bir bakış açısıyla sınavın bütününü görün.” Sınava başlamadan önce soru kitapçığına genel olarak göz gezdirebilirsiniz.

 

“Zaman kullanımına DİKKAT!”  Sınavda zaman sorunu yaşamamak için her deneme sınavında kendinize özgü uyguladığınız ve geliştirerek son haline getirdiğiniz zaman kullanımı stratejinize güvenin. 

 

“Bir soruya takılıp kalırsanız zamanı iyi kullanamayabilirsiniz.” Zor soru yapan değil çok soru yapan kazanır. Sınavda ilerleyen bölümlerde hedefinize ulaşmanıza yetecek miktarda soru olduğunu bilmelisiniz.

 

“Soruda istenen ne ise sadece ona odaklanın.” Gereksiz ayrıntılar arasında kaybolmaktansa  soru  sizden ne istiyorsa onun üzerinde yoğunlaşın.

 

“Tüm seçenekler önemlidir, okuyun.” Bütün seçenekleri okumadan cevabı işaretlemeyin, özellikle seçeneklerde anlamını bilmediğiniz sözcük varsa daha da dikkat etmelisiniz.

 

“İyi bir zamanlama ile turlayabilirsiniz.” Sınavda mutlaka turlama tekniğini kullanmaya çalışın. Yapamadığınız ve şüpheli olduğunuz sorulara belli bir işaret koyarak birinci turdan sonra tekrar kontrol edebilirsiniz.

 

Uzun paragraflarda önce soru kökünü okumanız soruyu çözmenizde zaman kullanımınıza katkı sağlayacaktır.

 

 

MEF Okulları

Ulus Kampüsü

Ulus Mah. Leylak Sok. No:22 34340

Ulus Beşiktaş, İstanbul

T. 0212 362 26 33

F. 0212 257 82 25     [email protected]

www.mef.k12.tr

 

“Şıklarda kuvvetli çeldiriciler olabilir.” İki seçenek birbirine çok benziyorsa büyük bir ihtimalle ikisi de doğru cevap olmayabilir. Diğer seçenekleri iyi okuyarak aradaki ayrıntıyı yakalamalısınız. İki seçenek birbirinin zıttıysa, bunlardan birinin doğru cevap olma ihtimali çok yüksektir. Bunu göz önünde bulundurarak dikkatli davranmalısınız.

 

Yanlış olduğundan emin olmadıkça ilk tahminde bulunduğunuz cevabı değiştirmeyin.

“Genellemelere dikkat edin.” Eğer seçeneklerde hepsi, her zaman, hiçbiri gibi genellemeler varsa bu seçeneklerin yanlış olma ihtimalinin de  yüksek olabileceğini düşünebilirsiniz.

 

“Bazı ipuçlarını iyi yakalayın.” Seçeneklerde bazen, çoğunlukla, bazıları gibi ifadeler geçiyorsa bu seçeneklerin doğru olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünebilirsiniz.

 

“Bu kadar da kolay olabilir mi diye takılmayın.” Soru dağılımı içinde çok kolay ve “Bu da olur mu?” denilecek türde sorular da olabilir. Bunları da aynı önem düzeyi ile çözün.

 

“Nefes her şeydir.” Belirli periyotlarla derin nefes alarak, birkaç saniye tutup yavaş yavaş verin, beyninize daha çok oksijen yollayın.

 

“Soruyu tekrar okuyup anlamadığınızda bir nefes alın.” Sınavda dikkatiniz dağıldığında soruyu tekrar okumak yerine 10-15 sn. dinlendikten sonra soruya dönün.

 

“Atmak mı, asla!” Emin olmadığınız soruları asla işaretlemeyin.

 

“Altı çizili sözlere dikkat edin.” Olumsuz soru köklerindeki olumsuz sözcüklerin (değildir, olmamalıdır...) altının çizili olduğunu hatırlayın.

 

“Kimi zaman seçeneklerden yola çıkın.” Seçeneklerden sorunun çözümüne gitmek çoktan seçmeli sınavlarda diğer bir alternatif olabilir. Yüzde yüz emin olmadığınız bazı sorularda seçenekleri eleyerek doğru cevabı yakalayabilirsiniz. Ancak bunu bilgiye dayalı olarak yapmalısınız.

 

Kodlama hatası ve kaydırma yapmamak için her sorudan sonra cevabı optik forma işaretleyin. Boş bıraktığınız soru için de optiğinizin yanına küçük bir işaret koyabilirsiniz.

 

“Siz izin vermedikçe çevresel faktörler sizi etkileyemez.” Sınav sırasında, değiştiremeyeceğiniz dış etkenlerden dolayı, dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin, moralinizi bozmadan sadece sınavınızla, çözeceğiniz soruyla ilgilenin.

 

“Kaygı bulaşıcıdır, dikkat! ” Sınav hazırlık sürecinde kaygılı konuşmalar bulaşıcıdır ve gerginlik yaratabilir. Olumlu insanlarla birlikte olun ve olumlu düşünün. Negatif bakış açılarının insanları olumsuz etkilediğini, insanın psikolojisini bozduğunu unutmayın.

 

Düzenli uyumak, sağlıklı beslenmek, hafif egzersizler yapmak  ve olumlu düşünmek sınav performansınıza  katkı sağlayacaktır.

 

Tüm öğrencilerimize istedikleri başarıyı yakalayacakları bir sınav geçirmelerini dileriz.

 

MEF LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ

Bilgi için:

Umut Mısırlı Esmer

0 212 362 26 33-1165-1166

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum