Bir suç duyurusu da Tanal' dan
CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Mahmut Tanal, Twitter'a erişimin yasaklanmasıyla ilgili suç duyurusunda bulundu.
twetter' yasaklanmasına, Türkiye Barolar Birliğinin suç duyurusunun ardından bir suç duyurusuda CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Mahmut Tanal, dan geldi.
Twitter’a erişimin engellenmesi açık ve net bir şekilde, Anayasa’nın 22. Maddesi olan haberleşme hürriyetine aykırılık teşkil ettiğini söyleyen TANAL, Temel Hak ve Hürriyetlerin kullanılmasının hangi koşullarda ve ne şekilde durdurulacağı Anayasa’nın 15. Maddesinde belirtildiğini ve söz konusu maddeye göre; Savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler ihlâl edilmemek kaydıyla, durumun gerektirdiği ölçüde temel hak ve hürriyetlerin kullanılması kısmen veya tamamen durdurulabilir veya bunlar için Anayasada öngörülen güvencelere aykırı tedbirler alınabilir dedi.
TANAL dilekçesine şu ifadelere yer verdi;
Söz konusu yasaklama Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı teşkil etmektedir. Haberleşme hürriyetinin engellenmesi demokratik hukuk devletiyle bağdaşmaz. Temel Hak ve Hürriyetlerin ne şekilde sınırlanacağı ve durdurulacağı Anayasa’da belirtilmiştir. Onun dışında yapılan sınırlamalar ve durdurmalar hukuk dışıdır ve Anayasa’ya aykırıdır. Sosyal paylaşım sitesi olan Twitter tamamen siyasi amaçlar nedeniyle kapatılmıştır.
Ayrıca Başbakanlık Basın Müşavirliği tarafından yapılan açıklama şu şekildedir:
“Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bazı linklerin kaldırılmasına ilişkin mahkemelerden çıkarmış oldukları kararların uygulanması konusunda Twitter yetkililerinin duyarsız kaldıkları için mahkeme kararları doğrultusunda TİB gerekli girişimlerde bulunmuş, ancak Twitter yetkilileri bu taleplere duyarsız kalmıştır. Mahkeme kararlarını umursamama, hukukun gereğini yerine getirmeme biçimindeki bu tutumda bir değişiklik gözlenmemesi halinde, vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermek için teknik olarak, Twitter'e erişimin engellenmesinden başka çare kalmayabileceği belirtilmektedir.”
Bu kapsamda, Türk hukukunda ceza sorumluluğunun bireyselliği, bir anayasal ilke olarak düzenlenmiştir. Anayasa’nın 38. Maddesi, “Ceza sorumluluğu şahsidir” şeklindeki ifade ile Türk hukukunda cezanın bireyselliği ilkesinin ülke hukuku bakımından kural olduğunu ifade etmiştir. Ceza sorumluluğunda bireysellik ilkesi, yerine geçtiği kolektif sorumluluk ilkesinden daha adil bir çözümdür. Kolektif ceza sorumluluğunun, istenmeyen sonucun gerçekleşmesini önlemede koşullara göre daha etkin ve verimli sonuçlar vermesi mümkün ise de, modern toplumsal anlayışa göre, adalete yönelik bir hukuk düzeninde kolektif sorumluluktan söz edilemez. Bu durum bireysellik ilkesine aykırılık teşkil etmektedir. Açıkça kolektif bir yaptırım uygulanmaktadır. Hukuk sistemi bu durumu kabul edemez. Her kişi işlemiş olduğu eylem ve işlemden sorumludur. Twitter’ın engellenmesiyle masum olan tüm insanlarında haberleşme hürriyeti engellenmektedir.
Haber Merkezi
FACEBOOK YORUMLAR