“ Beykoz Şehitlik Anıtı sökülebilir”

Beykoz Belediye Meclisi, Eylül ayı 2. oturumunu tam kadro altında gerçekleştirdi. Oturumda farklı başlıklar altında önemli konular gündeme geldi

“ Beykoz Şehitlik Anıtı sökülebilir”
05 Eylül 2013 - 16:48

Beykoz Belediye Meclisi, Eylül ayı 2. oturumunu tam kadro altında gerçekleştirdi. Oturumda farklı başlıklar altında önemli konular gündeme geldi. Bir önerge üzerine açıklamada bulunan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Şehitlik Anıtı olarak bilinen alanın, mahkeme kararı ile azınlık vakıflarına ait olduğunun tescil edildiğini ve sökülme ihtimalini dile getirdi. Çelikbilek, söz konusu alanda istimlâk olasılığına da değindi. Belediye Başkanı, Anıt’ın bulunduğu alanın değerli bir yer olması hasebiyle olası bir istimlakin ciddi rakamlara ulaşabileceğini ifade ederek, “ buna gücümüz yeter mi bilmiyorum” dedi.

Belediye Meclisi’nin Eylül ayı ikinci oturumunda gündeme gelen ana başlıklar şunlar oldu: Tarihi Beykoz Kışlası’nın gerçekte Beykoz Belediyesi’ne ait olmadığı, ilçede kurulu baz istasyonlarının hukuki durumu, kurban çadırları, Beykoz Belediyesi düğün ve nikâh salonlarındaki fotoğraf çekim işlerinin kimler tarafından yapıldığı.

Meclis, tam kadro!

Belediye Meclisi’nin 4 Eylül Çarşamba günü saat 10.00’da gerçekleşen oturumunda, yoklamanın yapılmasının ardından Ak Parti ve CHP gruplarının eksiksiz bir şekilde toplandıklarını gören Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek’in, Meclis üyelerine, “ Bu Meclis’e ben teşekkür ediyorum!” şeklinde hitap ettiği görüldü. Çelikbilek, “ bundan sonra Allah vermesin koma hariç, cenaze hariç hiçbir mazeret kabul etmiyoruz. Meclis böyle olmalı” dedi.

Beykoz Şehitlik Anıtı

Şehitlik anıtı sökülebilir

Oturum, CHP grubunun, “ Şehitlik Anıtı’nın ışıklandırmalarının bakım ve onarımının yapılması için” Başkanlık Makamı’na havale edilmek üzere bir önerge sunması ile başladı.  

Bunun üzerine bir açıklamada bulunan Yücel Çelikbilek, söz konusu önergeyi Başkanlık Makamı’na havale edeceğini belirterek, “ ama şu bilgiyi de ben size vereyim” dedi ve şu açıklamada bulundu: “ Burası şu anda maalesef bizim uhdemizde değil. Burası yabancı vakıflara ait. Mahkeme kararı ile burası kazanıldığı için büyük bir ihtimalle burası gidecek ve bu Anıt’ı da sökmek zorunda kalacağımızı ben bilmenizi istiyorum. Ama şu yapılabilirdi; buranın istimlâkı ile ilgili ciddi bir para gerekiyor çünkü öngörünüm yeri burası; ciddi bir değerdir. Gücümüz (buna ) yeter mi bilmiyorum. Böyle bir şey ile de karşı karşıya kaldık bölgemizde…”

Tarihi Beykoz Kışlası

Meğer tarihi Beykoz Kışlası zaten Beykoz Belediyesi’ne ait değilmiş!

Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, sözlerinin devamında, bir hususa daha değinmek istediğini belirterek, Meclis’in 2 Eylül Pazartesi günü gerçekleşen oturumunda da gündeme gelen tarihi Beykoz Kışlası ile ilgili bir açıklama yaptı. Belediye Başkanı, söz konusu Kışla’yı Büyükşehir Belediyesi’ne devretmelerinin karşılığında Beykoz halkı yararına birçok kazanımlar elde edildiği hatırlatmasında bulunarak, bu kazanımları; Büyükşehir’den devralınan ve üzerinde oturan vatandaşlara satışlarının yapılacağı Çubuklu’daki parseller, Beykoz Belediye binasının tapusu ve Büyükşehir Belediyesi’ne olan Belediye borcunun silinmesi olarak sıraladı.

Eğer bu arsa bizde kalmış olsaydı, şu anda elimizden gidecekti

Yücel Çelikbilek, tarihi Kışla’nın devri konusunda şunları kaydetti: “ arkadaşlar, burayı Büyükşehir Belediyesi’ne verdikten sonra, Kışla’nın bize ait olmadığı, Vakıflar’a ait olduğu tescil edildi. Vakıflar burayı Büyükşehir’den bedava olarak aldılar. Eğer bu arsa bizde kalmış olsaydı, bizde olsaydı şu anda, bizim elimizden de gidecekti, hiçbir şey deme şansımız da yoktu. Bu Meclis’in bu çalışmayı yaparken ne kadar dikkatli, önsezisi olan bir Meclis olduğunu da unutmayın. ( Bunun) Beykoz halkının çıkarlarına olduğunu Beykoz halkı duysa var ya, muhalefet de dahi heykelimizi dikersiniz. Ama bilmiyorlar. Anlatmıyoruz biz, fazla konuşmuyoruz. Bu bölge ile ilgili nereden bakarsanız bakın çok büyük bir rakamı kaybetmekten kurtulmuş olduk. Bu müthiş bir şey oldu. Tabii bu nasip kısmet meselesi. Bunu hesap ederek yapmadık. Bunu yaptığımız işin kayda değer bir şey olduğunu bilmeniz anlamında söylüyorum.”

Velev ki, böyle bir durum olmasaydı dahi…

“ Velev ki, böyle bir durum olmasaydı dahi, biz yine de büyük bir iş yaptık. Kışla’nın devri ile 2 bin insanı Beykoz’da yer sahibi yapıyoruz. Bu, önemli bir olaydır. Bulunduğumuz bu yerin ( Beykoz Belediyesi’nin) tapusunu aldık. 18 bin metrekare yerin, Beykoz Belediyesi’nin tapusunu aldık. Bize ait değildi burası. Sadece buranın arsa değeri 90 milyon TL. Eğer Kışla bugün bizde olsaydı, şu anda elimizden gitmişti. Ne biz Büyükşehir’den 760 bin metrekare arsa alma şansı yakalayacaktık, ne buranın sahibi olacaktık, ne Büyükşehir’e ait olan 14 (milyar) borcumuzu sildirme şansımız olacaktı. Hiçbiri olmayacaktı. Bu, bir nasip meselesi. Çok akıllı olduğumuzdan falan değil, öyle icap etti. İyi niyet ile davrandık, Allah da bunun karşılığı bize mükâfat ile döndü.”

Belediye, baz istasyonları konusunda Bakanlıktan uyarı aldı

Baz istasyonlarının yerini artık ilçe belediyeleri belirlemiyor

Çelikbilek’in konuşmasının ardından CHP’li Meclis üyesi Halit Kılıç söz istedi. Kılıç, konuşmasında baz istasyonları konusuna değindi. Kılıç, 2010 yılında yapılan bir ihaleyi hatırlatarak, ilçedeki parklarda ve çocuk oyun alanlarında kurulu bulunan baz istasyonlarının hukukî durumu ile baz istasyonlarının kullanılmasının engellenip engellenmeyeceği konusunda Meclis Başkanlığı’ndan bilgi istedi. Bunun üzerine açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek,  baz istasyonlarına yer gösterme yetkisinin şu anda Büyükşehir Belediyesi’nde bulunduğunu, ilçe belediyelerinin yer gösterme yetkisinin ise olmadığını kaydederek, “ bu, bizimle ilgisi olan bir olay değil” dedi. Belediye Başkanı, yaptığı bilgilendirmede, bundan sonra kurulacak baz istasyonları ile ilgili olarak ilçe belediyelerinin yer noktasında bir sorumlukları olmadığına dikkat çekerek, “ ( buna) ne hayır diyebiliriz, ne evet diyebiliriz” dedi.

İnsanların en az etkilendikleri alanlar seçildi

Çelikbilek, baz istasyonları konusunda yaptığı açıklamada, yer tespitinde insanların en az etkilendikleri alanları seçmiş olduklarını kaydederek, gerekli ölçümleri yaptırdıkları ve uzman görüşü aldıklarını hatırlattı. Belediye Başkanı, ( 2010 yılındaki ihale sonrasında) halihazırda 9 noktada kurulu bulunan baz istasyonlarının ihalesinin ise henüz sonlanmadığını, sonlandığı zaman ise yeniden ihaleye çıkacaklarını belirtti.

Baz istasyonları imar planlarında yer alıyor mu?

Ardından, CHP’li Meclis üyesi Halit Kılıç’ın, “ son düzenlemelere göre, baz istasyonlarının yapı ruhsatına tabii tesisler olduğu şeklinde bir bilgisi bulunduğunu” kaydederek, Meclis Başkanlığı’na “ bunların ruhsata tabii olabilmesi için hem doğal Sit plan bölgesinde, hem de geri görünüm etkilenme plan bölgesinde bu baz istasyonlarının beş binlik ve binlik imar planlarına yer alıp almadığı yönünde çalışma olup olmadığı” şeklinde bir soruyönelttiği görüldü.

Çelikbilek: ‘ Kaldırırsanız hakkınızda kamu davası açılacak’ uyarısı aldım

Bunun üzerine Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, baz istasyonları konusunda şu açıklamayı yaptı: “ Baz istasyonları konusunda bizim yaptığımız çalışma, en anlamlı çalışmadır. Biz, insanların en az etkilendikleri alanları seçmiştik. Ortak kullanım alanları, insanların süre olarak en az kalabildikleri yerdir… Kocaeli Üniversite’nden arkadaşlar ile bir ekip oluşturduk. Vakitli vakitsiz ölçümler yaptırdık. Ama buna itirazlar oldu. Şunu söyleyeyim: Ben en son ( Beykoz’daki) bütün baz istasyonlarını kaldırmak ile ilgili olarak vatandaşlara bir duyuru yaptım. Bunun üzerine 3 tane GSM şirketi Bakanlık’a müracaat ettiler. Bakanlık’tan da bana bu konuda bir uyarı yazısı geldi. ‘ Kaldırırsanız, hakkınızda kamu davası açılacak’ diye. ‘ Bu konuda yetkili değilsiniz’ dediler bana. Ben bu yazıyı da muhtarlıklara gönderdim. Yoksa ben karar vermiştim; Beykoz’da bütün baz istasyonlarını kaldıracaktım. Peki ne olacaktı? Beykoz’da hiçbir telefon çekmeyecekti ve bu sefer telefonu olanlar, ‘ istasyon istiyoruz’ diye ( yürüyeceklerdi.)

Bu kadar şuursuzluk olmaz

‘  ( Baz istasyonlarını) dağların tepesine dikin!’ diyorlar. Bu kadar şuursuzluk, bilgisizlik olmaz. Dağın tepesine istasyon dikmek ile telefon çekmez. Sadece oradaki telefon çeker. Çukurçayır’dakinin çekebilmesi için, oraya yakın bir yer olması lâzım; dağdaki sinyal oraya inmez. Ama bunu anlamıyor ki adam! Herkes akıllı, herkes bilimsel olmuş, önüne gelen söylüyor.”

Ne kadar çok baz istasyonu olursa, etkisi o kadar eksik olur

“ Bir bölgede baz istasyonu ne kadar çoksa, o kadar eksik etkisi var. Neden? Uzak olursa, çok daha fazla şiddette sinyal gönderiyorlar ki, herkes alsın diye. Ama bunu anlatamıyorsunuz, herkes akıllı… Eğer Bakanlık müdahale etmeseydi, ben hepsini söktürecektim.”

Para kazanma gibi bir derdimiz yok

( Ruhsat verme konusunda) “ Bizim para kazanma gibi bir derdimiz yok. Biz bunları yaparken, para kazanma derdi ile değil, bunun ötesinde gelişigüzel yerlere, meskûn mahallere kurulup da millet rahatsız olmasın diye bu (işi yaptık.)”

Kurban çadırları

Mustafa Yiğit: Hayvan satış çadırları çoğaltılsın

Baz istasyonları konusunun ardından ise, CHP’li Meclis üyesi Mustafa Yiğit, Kurban Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte kurban çadırlarına kabul edilecek hayvan tüccarları konusunu gündeme getirdi. Söz konusu alanda yer edinebilmek noktasında çok sayıda tüccar vatandaşın kendilerini aradığını hatırlatan Yiğit, ancak bu sene yeni tüccarlara yer verilmeyeceğini, Kurban Çadırı’nda satış yapacak olanların, geçen sene satış yapmış olanlar arasından seçileceği bilgisine ulaştıklarını kaydederek, söz konusu hayvan satış çadırlarının çoğaltılması ve kurban satış yeri için müracaat edecek olan satıcıların da buralarda yer alabilmeleri noktasında CHP grubu olarak Belediye Meclisi’nin dikkatine sözlü bir önerge sunmak istediğini ifade etti.

Çelikbilek: 145 kurban satıcısı kura ile belirlenecek

Yiğit’in bu önergesi üzerine konuşan Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, bu konuda “ daha büyük bir şansları” olmadığını kaydederek, “ Beykoz, kurban çadırları noktasında İstanbul’da bir numaradır. Ulaşım anlamında tetkik anlamında bir numaradır” dedi.

Kurban çadırlarında yer isteyenlere yer verme şansları olmadığını belirten Belediye Başkanı, buralarda geçen sene hizmet yapmış ve problem üretmemiş… dînen kurbanlık olarak müsait bulunmayan kurbanlıkları bilerek ilçeye getirmemiş olan satıcılar arasından çekilecek kura sonucuna göre, geçen sene yaklaşık 160 olan tüccar sayısının bu sene 145 kişi olarak belirleneceğini kaydetti. “ Beykoz bu konuda İstanbul’un en hassas ilçesidir” diyen Yücel Çelikbilek,  “ gerisi kusura bakmasın! Yoksa bizim burada hep çadır kurmak gerekir, yapamayız!” açıklamasında bulundu.

Hayrullah Usta: Halktan bize bu yönde talepler geliyor

CHP Grup Başkan Vekili Hayrullah Usta da, Mustafa Yiğit’in sözlü önerisi konusuna değinerek, ilçede kurulan kurban satış noktasının sorun çıkmaksızın gayet iyi bir şekilde faaliyet gösterdiğini kaydetti. Usta, söz konusu sözlü önergeyi dile getirmekteki amaçlarını ise, “ Halktan bize bu yönde bir talep geliyor. Bu talepler nasıl karşılanabilirin yolunu bulmak (amacındayız)” sözleri ile açıkladı.

Beykoz’da başka yer bulamadık

Bunun üzerine Belediye Başkanı Çelikbilek’in, CHP’li Meclis üyesine, “ şu anda Beykoz’da başka yer bulamadık” açıklamasında bulunduğu görüldü. Çavuşbaşı’nın dışında alternatif bir alan bulunması hususunda Beykoz’daki muhtarların dikkatini çok önceden çektiğini hatırlatan Çelikbilek, ancak bu konuda kendisine herhangi bir geri dönüşte bulunulmadığını söyledi.

Küçük küçük satış noktaları sıkıntı olur

Söz konusu kurban satış alanlarının temizliğinin zor bir iş olduğunu belirten Başkan Çelikbilek, arazi sahibi bazı vatandaşlardan söz konusu arazileri üzerinde satış noktaları kurulması yönünde kendilerine talepler geldiğini hatırlatarak, ancak bu şekilde sayının çoğalması durumunda Belediye kontrolünün zorlaşacağını ifade etti. Bu durum için,  “  ( o zaman) sıkıntı olacak” yorumunda bulunan Belediye Başkanı, küçük dönüm araziler yerine, büyük dönüm ve alt yapısı hazırlanmış bulunan özel bir arazi çıkarsa, ulaşımının da kolay olması durumunda bu yerin alternatif bir yer olarak kullanılabileceğini belirtti.

Ak Partili Kaşıtoğlu’nun açıklamasına, Çelikbilek’in itirazı

Kurban yerleri konusu ile ilgili olarak söz alan Ak Partili Meclis üyesi Muharrem Kaşıtoğlu, kurban satış yerleri ile ilgili olarak kendilerine de çok sayıda talep geldiğini ifade ederek, “ ancak işin kalitesini sürdürmek ayrı bir şey. Geçtiğimiz yıl birçok tüccar kurbanlıklarını geri götürdü” dedi. Kurbanlık konusundaki arz miktarının talepten daha fazla olduğuna dikkat çeken Kaşıtoğlu, ekonomik durgunluğun devam ettiğini kaydederek, şunları söyledi: “ En önemli sebeplerden biri de, İstanbul halkının Anadolu’dan göç eden vatandaşlardan oluşması sonucunda, kurban bayramının da sıcak bir döneme denk gelmesiyle kurban faaliyetlerini memleketlerine giderek gerçekleştiriyorlar. Geçen sene tüccarlar ile konuştuğumuzda satışların daha da düşeceğini beklediklerini söylemişlerdi.”

Çelikbilek: Beykoz pazarı yüzde 95’e vara satış yapıyor

Bunun üzerine ise Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Kaşıtoğlu’nun bilgilendirmesinde eksiklik bulunduğunu belirterek, “ Beykoz pazarı yüzde 95’e varan satış yapıyor. Bu da bu pazarın ne kadar ciddi olduğunu gösterir. Beykoz, İstanbul’un en iyi satış yapan pazarıdır” dedi.

Düğün ve nikâh salonlarındaki fotoğraf işleri

Düğün salonu ve nikâh salonundaki fotoğraf işleri

Belediye Meclisi’nin gündemine gelen bir diğer konu ise, CHP’li Meclis üyesi Nusret Yılmaz’ın Beykoz Belediyesi düğün ve nikâh salonlarındaki fotoğraf işlerinin kimler tarafından yapıldığı yönündeki sorusu oldu. Nusret Yılmaz, Meclis’e şu soruyu yöneltti: “ Beykoz Belediyesi’nin gerek düğün salonunun, gerekse nikâh salonunun fotoğraf ihalesinin en son ne zaman yapıldığı, yapıldı ise kimin aldığını, yapılmadı sı ise şu anda nikâh salonunda bulunan fotoğraf çekme işlerinin ücret karşılığında kimler tarafından yapıldığı.”

Haydar Çelik açıkladı

CHP’li Meclis üyesinin bu sorusunu Ak Partili Meclis üyesi ve aynı zamanda Beytaş Genel Müdürü Haydar Çelik yanıtladı. Çelik, düğün salonunun fotoğraf işleri ile ilgili ihalenin Aralık ayında sona ereceğini, nikâh salonunun fotoğraf işlerinin ise dışarıdan hizmet almak suretiyle BEYTAŞ tarafından yapıldığını kaydetti.

Bir sonraki oturum 6 Eylül Cuma sabahı

Beykoz Belediye Meclisi’nin Eylül ayı son oturumu, 6 Eylül Cuma sabahı saat 10.00’da gerçekleştirilecek.

Haber: Arzu Başlantı

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum