Beykoz, camdaki haşmetli günlerine geri dönüyor

Beykoz, camdaki haşmetli günlerine geri dönüyor
13 Mayıs 2014 - 17:49

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “ Beykoz Camcılığının Tarihi Mirasını Koruma ve Turizme Kazandırma Projesi” kapsamında, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ve Kalkınma Bakanlığı’nın katkıları ile Beykoz Kaymakamlığı’nca Beykoz Polenezköy’de kurulan “ Beykoz Kaymakamlığı Cam Sanat Merkezi”nin açılışını yaptı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve eşi Gül Mutlu burada Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Miroslaw Stawski, Polenezköy Mahallesi Muhtarı Frederick Nowicki ve ilçe protokolü tarafından karşılandılar.

İstanbul Valisi Mutlu’nun, “ tarihi miraslarına sahip çıktıkları içim Beykozluları kutladığı” etkinliğin sunumu Fatinhoca İlkokulu öğretmeni Yasemin Başlantı tarafından yapıldı.

Muhtar Nowicki: Polenezköy’ün böyle bir uygulamaya ihtiyacı vardı

Toplantının selamlama konuşmasını yapan Polenezköy Mahallesi Muhtarı Frederick Nowicki, yıllar önce ilk eğitimini almış olduğu okulunun şimdi cam işçiliği için bir eğitim merkezi haline getirilmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek,

emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu. Mahalle Muhtarı, bir turizm bölgesi olan Polenezköy’ün böyle bir uygulamaya ihtiyacı olduğunu da belirtti.  

Yücel Çelikbilek: Bu toprakların genlerinde cam var

Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ise yaptığı konuşmada, anlamlı bir açılış için bir araya gelindiğini ifade ederek, “ Beykoz, camın merkezi; dünya bunu böyle biliyordu ama bizler bunu biraz ihmal ettik. Kaymakamımızın çok ciddi katkılarıyla, ortak bir tutum içerisinde ve İSTKA’dan aldığımız destek ile güzel bir ortam hazırlanmış oldu. Bu, ulusal bir adım ve bu adım büyüyecek.

Cam ustaları, sanatkârlar hep Beykoz’dan çıktılar. Çeşm-i bülbüller Paşabahçe’nin özel koleksiyonlarıydı. O koleksiyonların Beykoz’a tekrar kazandırılması gerekiyor. Cama gönül verenlerin, cam ustalarının tekrar buradan doğması gerekiyor. Biz bu açılışı bir başlangıç adımı olarak değerlendiriyoruz” dedi.

İyi bir adım atıldı

Sözlerini, “ Beykoz’u (cam alanında) tekrar farklı bir kazanıma getirmemiz gerekiyor” şeklinde sürdüren Belediye Başkanı, şunları kaydetti: “ Camın turizme kazandırılması ya da turizmde camdan yararlanmak anlamında Polenezköy bizim dışa açılan çok önemli bir kapımızdır. Burada bu eğitim merkezinin açılmasıyla, özellikle (bölgeye) gelecek olan yabancı turistlerin burayı görmelerini ve camı bir daha algılamalarını sağlamış olduk. Yani, Beykoz’un camcılığını dışarıdan gelenlerin kavraması noktasında iyi bir adım atıldı.”

Beykoz’daki iş yerlerinde porselen değil, cam kullanılacak

Konuşmasının devamında,“ Dış ülkelere gittiğimizde gördüğümüz şu ki, bizim camcılığımız hiç kimseden geri bir camcılık değil. Hepsinin ötesinde çok anlamlı bir camcılık yapıyoruz biz” şeklinde konuşan Başkan Çelikbilek, Belediye Meclisi’nden alınan bir karar gereğince, Beykoz’daki restoranlarda bundan böyle porselen tabak yerine cam eşya kullanımının özendirileceği, hatta iş yeri ruhsatı verilirken Belediye olarak bu hususa dikkat edecekleri bilgisini de verdi. “ Bu toprakların genlerinde cam var, öyleyse bizim bunu sahiplenmemiz ve ayağa kaldırmamız lâzım” şeklinde konuşan Çelikbilek, sözlerini,“ 2014 ve arkasındaki yılların Beykoz’da camcılığın tekrar dirilişi olacağını ümit ediyorum” şeklinde sonlandırdı.

Süleyman Erdoğan: Fabrikaların kapanmasıyla Beykoz için zor günler başladı

Belediye Başkanı’nın ardından kürsüye davet edilen Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan ise, camın Beykoz’da 1800’lü yıllarda 3. Selim döneminde başlayan tarihine ilişkin anekdotlar eşliğinde kısa bir sunum gerçekleştirdi.

Konuşmasında, “ Beykoz Camcılığının Tarihi Mirasını Koruma ve Turizme Kazandırma Projesi” hakkında bilgiler aktaran Kaymakam Erdoğan, şunları kaydetti: “ Beykoz’da cam dünden bugüne var. Paşabahçe Fabrikası’nın kapanmasıyla birlikte Beykoz camcılığı adeta yok olmaya doğru adım adım gidiyorken bunu yeniden toparlayalım diyoruz. Bu da ancak turizm ile olur. Beykoz’un turizm potansiyelinde camı araç olarak kullanmak istedik. Bu amaçla proje hazırladık ve Kalkınma Ajansı’na sunduk.”

Fabrikalar kapandı, Beykoz’da zor günler başladı

Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde, söz konusu projenin uygulanmasının sonuna doğru geldiklerini ifade eden Kaymakam Süleyman Erdoğan, bu kapsamda 100 kişiye cam alanında eğitim verdiklerini söyledi. Polenezköy’deki eğitim merkezinde açılan kursların Halk Eğitim Merkezi aracılığı ile devam edeceği bilgisini de veren Erdoğan, fabrikaların kapanması ile birlikte “ Beykoz için zor günlerin başladığını” kaydederek, “ ilçede sanayinin gelişmesi mümkün olmadığı için biz arayışa girdik ve turizm konusunda projeler üretmeye (başladık)” şeklinde konuştu.

Sırada Kavak var!

Projenin fikir babasının Beykoz Belediye eski Başkanı Ali Zengin olduğuna işaret eden Beykoz Kaymakamı Erdoğan, Polenezköy’ün ardından cam alanındaki 2. showroom’u ise Anadolukavağı’nda açacaklarını ifade etti.  Polenezköy’den Riva’ya kadar olan alanı “ Cam Vadisi” olarak adlandırdıklarını söyleyen Erdoğan, “ bundan sonraki projemiz ise Beykoz’a bir ‘cam park kurmak’” dedi ve bunun için Almanya’nın “ Glasdorf (cam köy)” isimli uygulamasını örnek aldıklarını belirtti. Erdoğan, söz konusu yeni proje ile ilgili olarak İstanbul Valisi Mutlu’dan destek talebinde de bulundu.

Hüseyin Avni Mutlu:Miraslarına sahip çıktıkları için Beykozluları kutluyorum!

Erdoğan’ın ardından son protokol konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise, tarihi bir ilçe olan Polenezköy’de, yine tarihi bir değer olan cam sanatına sahip çıkan böylesi bir proje kapsamında vatandaşlar ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başladı.

Beykoz’un kültürel mirasına sahip çıkan söz konusu projeye destek verdikleri için İSTKA’ya, Beykoz Kaymakamlığı’na ve ilçe belediyesine teşekkür eden İstanbul Valisi, şunları ifade etti: “ Bu miras hepimizin ortak mirasıdır. Bu mirası korumamız ve geleceğe taşımamız lâzım. Bir şehrin kültür şehri olmasının yolu buradan geçer. Övündüğümüz değerlerden bir tanesi İstanbul’umuz ve kültürümüz. Bu kültürü sahiplenmek ve mutlaka geliştirerek, bizden sonraki kuşaklara taşımamız gerekiyor. Beykoz, bu kültürün önemli merkezlerinden birisidir.”

Paşabahçe’nin adı var, kendisi yok!

“ Paşabahçe, gerçekten hep gururlandığımız markalarımızdan birisi olmuştur. Ama bugün Paşabahçe (Beykoz’da) değildir, (ismi) sadece marka olarak kalmıştır. Adı vardır ama kendisi maalesef yoktur. Bu kültürel değeri, bu sanat mirasını bizim sahiplenmemiz ve Beykoz’un farklı yerlerine (yayarak), insanların geçim kaynağı haline getirmemiz; aynı zamanda da şehrin turizm ve kültürüne katma değer olarak (sunmamız) gerekiyor.”

Beykozluların sahip çıkması ile çok daha gelişecek

Konuşmasını, “ gecikilmiş ama yine de başlanılmış söz konusu bu proje ile kendimizi teselli ediyoruz diye düşünüyorum” şeklinde sürdüren İstanbul Valisi Mutlu, “ umut ediyorum 100 öğrenci ile başladığınız bu çalışmalar, zaman içinde Beykozluların da sahip çıkması ile çok daha gelişecek ve burası mutlaka cam işçiliğinin önemli merkezlerinden birisi olacaktır” dedi.

İstanbul Valisi, Beykoz cam sanatının tarih içinde konumlandığı yerden çok daha ileri noktalara taşınması gerektiğini belirttiği konuşmasını, “ kendi miraslarına sahip çıktıkları için Beykozluları kutluyorum” şeklinde sonlandırdı.

Vali Mutlu, nazar boncuğu yapımını denedi

Yapılan konuşmaların ardından ise Cam Sanat Merkezi’nin kurdelası kesildi. Merkezi gezen Mutlu ve beraberindekiler, proje kapsamında aldıkları eğitim sonrasında üretime geçen kursiyerler ile sohbet ettiler. Kursiyerlerin 1 ayı bulmayan kısa eğitim süreçlerinde ortaya çıkardıkları ürünlerden övgü ile bahseden Vali Mutlu, kendilerini kutladı.

Bir boncuk yapım tezgâhının başına oturan İstanbul Valisi, kendisini takip etmekte olan medya mensuplarına hitaben, “ basına nazar boncuğu yapacağım, nazar değmesin” diyerek, kısa bir müddet nazar boncuğu yapımını denedi. 

Beykoz Cam Sanat Merkezi’nin ardından cam ürünlerinin sergilendiği showroom’u da gezen İstanbul Valisi, akabinde Cumhuriyetköy Mahallesi’ne geçerek, burada da incelemelerde bulundu.  

“ Beykoz Camcılığının Tarihi Mirasını Koruma ve Turizme Kazandırma Projesi” Nedir?

İSTKA tarafından desteklenen; Beykoz Kaymakamlığı’nca yürütülen “ Beykoz Camcılığının Tarihi Mirasını Koruma ve Turizme Kazandırma Projesi” ile; Cumhuriyet döneminde kurulup 2002 yılında kapanan Paşabahçe Cam Fabrikası’nın kapanmasının ardından gerileyen, unutulmaya yüz tutmuş tarihi Beykoz camcılığına katkıda bulunmak, bu amaçla yeni sanatkârlar yetiştirmek, Beykoz camcılığının farkındalığını sağlamak ve turizme kazandırmak hedeflenmektedir.

Projede, Beykoz Belediye Başkanlığı ve Cam Ocağı Vakfı ortak, Cam Sanat Merkezi, Artline Cam, Alize Cam Süsleme, Cam Atölyesi, Ayçın Cam Süsleme, İlkpen Cam, Tekart Cam ve Camhare Cam Tasarım’ı da iştirakçidir.

Toplam bütçesi 360. 370,46 TL olan projede seçilen 100 kursiyere füzyon, boncuk yapımı, vitray, tezyinat ve sıcak cam alanlarında eğitimler verildi. Bu kişilerden başarılı olan 13 kişi, önümüzdeki Haziran ayında cam turizmi ile ünlü İtalya’nın Murano şehrindeki okulda ustalardan eğitim alacak.

Haber: Arzu Başlantı

HABERE AİT DİĞER FOTOĞRAFLAR:

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum