BEDRİ BAYKAM'IN BASIN TOPLANTISI

(UNESCO YÜRÜTME KURULU’NUN “DÜNYA SANAT GÜNÜ” NÜ ULUSLARARASI DÜNYA GÜNLERİ ARASINA OYBİRLİĞİYLE ALAN KARARI HAKKINDA)

BEDRİ BAYKAM'IN BASIN TOPLANTISI
09 Mayıs 2019 - 10:56

“DÜNYA SANAT GÜNÜ” UNESCO YÜRÜTME KURULU TARAFINDAN

UNESCO DÜNYA GÜNLERİ ARASINA ALINDI

 

UNESCO Yürütme Kurulu’nun 16 Nisan 2019’da, 206. Oturum çerçevesinde ele aldığı kararlar arasında olan, Leonardo da Vinci’nin doğum günü 15 Nisan’ın “Dünya Sanat Günü” olarak “Uluslararası UNESCO Günleri”ne dahil edilmesi oy birliği ile kabul edildi. 2020’den itibaren tüm dünyada resmi olarak kutlanacak.

 

Türk çağdaş sanatçılarının meslek örgütü olan Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin 2011 yılında, UNESCO Resmi Partneri -Uluslararası Sanat Dernekleri’nin (International Association of Art) Meksika, Guadalajara’da yaptıkları Dünya Genel Kurulu’na Başkan Bedri Baykam’ın sunumuyla ilettikleri ‘Leonardo da Vinci’nin Doğum günü 15 Nisan’ın Dünya Sanat Günü olarak kabul edilmesi” teklifi, oybirliğiyle kabul edilmişti.

2012’den itibaren, dünyanın 60’ı aşkın ülkesinde, Dünya Sanat Günü her 15 Nisan’da (ve haftasında) sayısız etkinlikle kutlanmaya başlandı; 2015 yılında, IAA Dünya Başkanlığı’na seçilen Bedri Baykam Dünya Sanat Günü konusunu hep gündemde tuttu. 2017’de UNESCO Genel Kurulu’nda bu konuyu dünya diplomatlarının ve sivil toplum örgütlerinin dikkatine sunan Baykam, 2018’de de UNESCO’da aynı konuda bir sunumla konferans verdi.

 

2018’in Ağustos ayında IAA Başkanı Bedri Baykam, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’e müracaat ederek, World Art Day’in uluslararası takvimde Uluslararası UNESCO Günleri’nden biri olarak resmileşmesini talep etti. Bunun ardından konuya en yakın iki ülke, Meksika ve Türkiye, bu teklifi Nisan başında toplanan UNESCO Yönetim Kurulu’na taşıdılar. Dünyanın dört bir yanından 41 ülke, bu teklife ön destek vererek, imzalarını eklediler. (Türkiye, Meksika, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş,  Benin, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Fas, Fildişi Sahilleri, Filistin, Fransa, Gabon, Gambiya, Honduras, Irak, İran, İspanya, Irak, Japonya, Katar, Kosta Rika, Kuveyt, Lübnan, Madagaskar, Malezya, Nijerya, Nikaragua, Panama, Polonya, Portekiz, Senegal, Sırbistan, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Uruguay, Ürdün, Venezuela)

 

16 Nisan 2019 Günü, UNESCO Yürütme Kurulu Toplantısı’nda bu teklif oylandı ve tüm 57 ülkenin oybirliğiyle kabul edildi.

 

Böylece Türk sanatçılarının 2011’de başlattıkları girişim, 8 yılın ardından dünyaya mal oldu ve 2020 tarihinden itibaren sürekli kutlanacak “Uluslararası UNESCO Günleri” arasındaki yerini aldı.

 

Karar, UNESCO’nun 206. Yönetim Kurulu toplantısının karar metinleri çerçevesinde bir hafta önce UNESCO Resmi web sitesinde yayınlandı. Bu yılın Kasım ayındaki UNESCO Genel Konferansı’nda, alınan kararlar olağan prosedürle onaylanıp açıklandıktan sonra 2020’den itibaren” Dünya Sanat Günü” olarak tüm dünya ülkeleri tarafından kutlanmaya başlanacak.

 

Aramızdan ayrılışının 500. yılında, her yerde hatırlanan ve hakkında büyük sergiler düzenlenen ünlü Rönesans efsanesi Leonardo da Vinci, sürekli değişken ve çok yönlü yaratıcı kimlikleriyle her dönemde gündemde kalmayı ve her kuşak sanatçıyı günümüze kadar cezbetmeyi başaran bir deha. Böylece Leonardo’nun adı, artık kalıcı şekilde “sanat” ve “Dünya Sanat Günü” ile resmi birleşmiş oluyor.

 

IAA yaptığı açıklamada, bu öneriyi UNESCO Yürütme Kurulu’nun ajandasına taşıyan Meksika ve onun Büyükelçisi Mr. Federico Salas’a, Türkiye ve onun UNESCO daimi temsilcisi Büyükelçi Sayın Altay Cengizer’e teşekkür etti.

 

Bugünden, 7 Mayıs 2019’dan itibaren, IAA’nın dünyanın dört bir yanındaki ulusal komiteleri, eş zamanlı olarak Dünya Sanat Günü’nün resmî kabulünü tüm uluslararası sanat ortamına duyuracaklar.

 

Baykam’ın 2020 yılına kadar Dünya Başkanlığını sürdüreceği IAA, 2. Dünya Savaşı sonrası, UNESCO nezdinde kuruldu. Ana hedefleri arasında, sanatın ülkeler arası barışçıl diyaloglarla ilişkilerini geliştirmeleri, sanatçı haklarının korunması ve UNESCO ortak değer ve hedeflerini göz önünde bulundurarak sanatı geliştirmesi bulunan IAA, 70 yıldır dünya sanatına ve sanatçılarına hizmet eden bir oluşum. IAA’yi kuranlar ise dünyada 20. yüzyılın en önemli sanatçıları arasında bulunan George Braque, Joan Mirò, Victor Vasarely, Magritte, Andre Masson, Cesar, Hartung, Calder, Matta, Marie Laurencin gibi isimler… Baykam’ın Başkanlık döneminde, Hindistan ve ABD gibi büyük ülkeler de IAA’ya katıldılar.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum