ASTEĞMEN KUBİLAY ŞEHİT EDİLİŞİNİN 92'İNCİ YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI

Bir öğretmen olan Mustafa Fehmi Kubilay. 1930 yılında İzmir'in Menemen İlçesi'nde askerlik görevini yapıyordu. 23 Aralık günü Menemen’de şeriat isteyenler tarafından öldürüldü. Genç Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci önemli irtica olayıdır ve tarihe "Menemen Olayı - Kubilay Olayı" olarak geçti.

ASTEĞMEN KUBİLAY ŞEHİT EDİLİŞİNİN 92'İNCİ YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI
23 Aralık 2022 - 14:06
İzmir Menemen’de 92 yıl önce Cumhuriyet karşıtları tarafından katledilen Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki Bey). Yıldıztepe’de yer alan Kubilay Anıtı’nda  resmi törenle anıldı.

Aynı saatte İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 16’ncısı düzenlenen Şehit Asteğmen Kubilay Yol Koşusu düzenlendi.

Ayrıca, Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş yapıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda yol koşusunda dereceye girenlere ödülleri verildi.. Anma programı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Klasik Türk Müziği Korosu Konseri ile devam etti.

24 yaşındaki Mustafa Fehmi Kubilay, 1930 yılında Menemen'de yedek subay olarak askerlik görevini yapmaktaydı. Manisa tarafından gelen çember sakallı, sarıklı ve cübbeli dördü silahlı 6 kişi, 23 Aralık 1930 günü sabah namazını takiben camiden aldıkları yeşil sancağı yola dikerek silah zoruyla etraflarına adam toplamaya başladı.

Elebaşlarından Derviş Mehmet kendini “Mehdi” olarak tanıttı ve dini korumaya geldiklerini söyledi. Kasabaya halife ordusunun geleceği iddiası ise halkı korkuttu.


Kubilay bu hareketi bastırmak için bir manga askerle olay yerine gitti. Askerlerin yanından ayrılarak tek başına isyancıların arasına girip teslim olmalarını istedi.
Gruptan biri ateş ederek Asteğmen Kubilay'ı yaraladı. Karşıdan bunu gören askerler ateş açtılar. Fakat tüfeklerinde öldürücü etkisi olmayan manevra fişekleri vardı. Derviş Mehmet “bana kurşun işlemiyor” diyerek halkı kandırmaya çalıştı.

Kubilay yaralı halde cami avlusuna sığındı. Şeriat yanlısı yobazlar, arkasından camiye girdi. Kubilay'ı, başını keserek şehit etti. Kubilay'ın kesik başını yeşil sarığa iple bağladılar. Olay yerine yetişen Bekçi Hasan ateş edip gruptan birini yaraladı. Ancak açılan ateş sonucu o da şehit oldu. Arkadaşının yardımına koşan Bekçi Şevki de şehit düştü. Ardından olay yerine gelen askeri birlik isyanı bastırdı. Yakalanan sanıklar, Kubilay'ın şehit düştüğü yerde idam edildi.

Menemen Olayı'nın izleri toplumda yer etmiş ve Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, "Devrim Şehidi" olarak simgeleşmiştir. Her sene 23 Aralık'ta Kubilay Olayı çeşitli yayın organlarında konu ile ilgili makaleler yayımlanmakta, olay lanetlenmekte ve Kubilay için anma törenleri düzenlenmektedir.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum