ARİF AŞÇI'NIN "DOKUNUN" SERGİSİ
Kale Grubu tarafından başlatılan ‘İyi Bak Dünyana’ hareketi kapsamında dünyanın sanat ve tasarımla daha iyi bir yer olacağını her fırsatta vurgulayan Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), yepyeni bir sergiyi daha hayata geçiriyor. Kale Grubu’nun uzun yıllardır sanat yolculuğuna eşlik ettiği Sanatçı Arif Aşçı’nın Dokunun başlıklı kişisel resim sergisi 26 Nisan tarihinde Art On Piyalepaşa’da kapılarını açıyor.
Dünyamızın içinde bulunduğu sorunlar yumağından çıkış için yaratıcı endüstrilerin yol gösterici olabileceğine inanan ve bu doğrultuda sürdürülebilir yaşam odaklı projeleri hayata geçiren Kale Tasarım ve Sanat Merkezi (KTSM), sıra dışı bir sergiye daha öncülük ediyor.
Art On’un mekan sahipliğini ve küratöryal danışmanlığını yaptığı ve KTSM’nin desteklediği sanatçı Arif Aşçı’nın Dokunun başlıklı kişisel resim sergisi, 26 Nisan-3 Haziran tarihleri arasında izleyiciyle buluşuyor.
Kale Grubu’nun 1999 yılında ‘‘İpek Yolu'nda Son Kervan’’ isimli eserini desteklediği ve günümüz fotoğraf sanatçılarının önemli temsilcilerinden olan Arif Aşçı, bu kez Dokunun başlıklı sergisiyle sanatseverlerle buluşuyor. Yirmi beş yıl aradan sonra Kale Grubu ve Arif Aşçı’yı yeniden buluşturan bu sergi, sanatçının fotoğrafları ardından, sanatsal üretim tarihinde ilk kez, resimlerini bir araya getiriyor.
Arif Aşçı’nın Dokunun başlıklı sergisi, sanatçının coğrafyayla, yaşamla, toprakla ve doğayla kurduğu ilişkiyi bu defa bambaşka bir dil yoluyla kurguluyor. Işığı, hafızayı ve mekanı farklı malzeme ve araçlar kanalıyla üreten Aşçı’nın bu sergisinde yer alan eserler; anılardan, geçmişten ve doğayla insan arasındaki dokunuş ihtimallerinden yola çıkarak bir araya geliyor.
Yaklaşık 15 eserden oluşan sergi, Aşçı’nın aslında yaşama bakışının temelini oluşturan yaklaşımının dönüşümüne, farklı bir malzeme ve görsel dünya ile bu kavramlar üzerinden tanıklık ediyor.
Sanatçının, görsel ve dokunsal hafızasını resim üzerinden yeniden düşünme yolculuğunun izleyiciyle buluştuğu Dokunun başlıklı sergisi, 3 Haziran’a kadar Art On Piyalepaşa’da ziyaret edilebilecek.
Yirmi beş yıl önce Kale Grubu ana sponsorluğunda ‘’İpek Yolunda Son Kervan’’ yolculuğuna çıkan sanatçı Arif Aşçı; ‘’İpek Yolunda Son Kervan’’ yolculuğuna Kale Grubu ile başlamıştım, bugün siyah resimlerden oluşan "Dokunun" başlıklı sergimin açılması ne mutlu bana ki yine Kale Grubu desteğiyle hayata geçiyor. Uzun yıllardır takip ettiğim tarihi İpek Yolu güzergahındaki eski çağ kervancılarının ruhlarını ve izlerini artık başka malzemelerle, boyayla toprağın; deniz kabuğunun; kömürün; bambunun ve daha onlarca nesnenin birleşmesinde izleyeceğim. Uzun zamandır üzerinde çalıştığım bu resim sergisinin ilk kez Kale Grubu ve Art On iş birliğiyle sanat severlerle buluşacak olmasından dolayı çok mutluyum.’ diye konuştu.
Arif Aşçı
1958 yılında Adana’da doğan Arif Aşçı, 1982 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim bölümünden mezun oldu. 1984-86 yıllarında aynı okulun özgün baskı atölyesinde asistan olarak çalışmaya başladı ancak dönemin askeri hükümetinin tüm ülke üzerinde estirdiği baskı rejiminden etkilenerek istifa etti. Arif Aşçı günde yalnızca 1 dolar harcayarak üç yıl boyunca Asya ülkelerinde yolculuk yaptı. İlk durak olan İran’da amatör bir gazeteci olarak İran-Irak savaşını fotoğrafladı. Ardından sırayla Pakistan, Hindistan, Sri Lanka, Nepal, Tibet, Çin, Tayvan, Kore, Japonya ve Moğolistan’a giderek yolculuk boyu çektiği fotoğrafları kendi yazdığı metinlerle birlikte gazete ve dergilerde yayınladı. Bu yolculuk sırasında Dalai Lama ile röportaj yapan ilk Türk gazeteci oldu. Bu yolculuktan yola çıkarak hazırladığı ‘Turkuaz’ adlı, 12 bölümden oluşan TV Belgeseliyle adını duyurdu. 1996 yılında ise asistanları Necat Nazaroğlu, Murat Özbey ve Amerikalı kameraman Paxton Winters ile 18 ay süren bir deve kervanı yolculuğu ile Çin’den Türkiye’ye kadar yürüyerek geldi. Kale Grubu’nun sponsorluğunda gerçekleşen bu ekspedisyonun kitabı: İpek Yolu’nda Son Kervan adıyla yayımlandı. Yolculukta Winters’ın çektiği belgesel, Türkiye yanı sıra pek çok ülkede gösterildi. Yolculuğun foto röportajları ise yaklaşık 50 uluslararası dergi ve gazetede yer aldı. Daha sonra siyah beyaz fotoğrafa yönelen Aşçı, fotoğraflarını kitaplar halinde yayımladı. Bu fotoğraflar, başta İstanbul Modern olmak üzere, Moskova, Brüksel, Seul, Paris, Roma ve Japonya’nın Higashikawa kentinde sergilendi. 2011 yılında fotoğraf çekmeyi bırakan Aşçı, Ayvalık’taki atölyesinde resim yapmaya başladı. Halen İstanbul ve Ayvalık’taki atölyelerinde resim yapmayı sürdürmekte.
Kale Tasarım ve Sanat Merkezi hakkında
Kale Tasarım ve Sanat Merkezi, disiplinlerarası paylaşımlara alan açan bir üretim ve buluşma platformu. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları önceliklerinden sorumlu üretim ve tüketimi odağına alan ve sürdürülebilirliği merkeze koyan KTSM, İyi Bak Dünyana hareketinin de öncüsü. Sosyal fayda üreten fikirlerin savunuculuğunu yapan KTSM’nin her katı, farklı bir üretim ve öğrenme alanını içerecek şekilde tasarlandı. Tasarım ve sanat çalıştaylarının yanı sıra konuşma ve sunumların da düzenlendiği merkezde, seramik fırınının da bulunduğu seramik üretim alanı; giriş katında özgün, özgür ve öze değen üretimlerin paylaşılacağı bir sergi alanı; tasarım ve sanat ağırlıklı 1.500’den fazla kitaptan oluşan bir kütüphane ile, herkesin kullanımına açık bir üç boyutlu yazıcı ile farklı üretim malzemelerinin bulunduğu bir atölye yer alıyor.
Sadece sanat ve tasarımda değil, yaşamın her alanında sürdürülebilirliğe inanan Kale Grubu, KTSM içerisinde özel bir mekâna da yer ayırdı: Roots Studio Cafe. Yerli üreticiyi destekleyen, ‘sıfır atık’ felsefesiyle yola çıkılan kafede, yemek tasarımı konusunda zihin açıcı uzun masa sohbetler yapılması planlanıyor.
FACEBOOK YORUMLAR