ARICILIK FAALİYETLERİ ÜLKEMİZ VE DÜNYAMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

7. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi kapsamında düzenlenen basın toplantısında arıların ve arıcılık faaliyetlerinin Türkiye ve Dünya için önemine dikkat çekildi

ARICILIK FAALİYETLERİ ÜLKEMİZ VE DÜNYAMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
17 Kasım 2022 - 14:59
7. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi arıcılar ve sektör profesyonellerine
kapılarını açtı. Kongrenin gerçekleşmesinde destek veren isimlerin buluştuğu basın
toplantısında ise yangınlardan zarar gören arılar ve sektörün güncel durumu hakkında bilgi
verildi.

Arıların ve arıcılığın dünyamız için önemine dikkat çekerek söze başlayan başlayan Bee’o
Propolis Kurucusu ve Genel Müdürü Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı, Apimondia Kongresinden sonra arıcılık esaslı, düzenli olarak organize edilen en kalabalık
uluslararası katılımlı kongre olma yönünde emin adımlar ile ilerleyen “7.Uluslararası Muğla
Arıcılık ve Çam Balı Kongresi” için toplandıklarını belirterek şunlürı söyledi:

"Dünya’mız için arıların önemi oldukça büyüktür. Öyle ki, tozlaşmanın %80’ine katkı sağlayarak hem üretim hem de doğaldöngüde büyük rol oynayan arıların nesli tükenirse, dünyanın sadece 4 yıl ömrü kalacağı tahmin edilmektedir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), bu görüşü destekler nitelikte veriler sunmaktadır. FAO verilerine göre, dünya nüfusunun %90’nın beslendiği 100 ürünün arılar tarafından tozlaştırıldığı bilinmektedir. Örneğin; buğdayın %100’ü, elma, brokoli, soğan ve ayçiçeğinin pamuğun  ve kayısının arılar tarafından yapılan tozlaşma ile üretilebilmektedir.” 

Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı; Türkiye’de daha önce üretilmeyen propolisi ilk kez “Sözleşmeli Arıcılık Modeli” ile üretmek ve işleme yöntemini geliştirerek insan tüketimine uygun hale getirmek için eşi Ziraat Yüksek Mühendisi Taylan Samancı ve  Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu ile birlikte 2013 yılında firmaların İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’te kurduklarını belirterek sözlerin şöyle sürdürdü:

"Şu anda ise Türkiye genelinde 5000 sözleşmeli arıcımız ve 550.000 arı kovanımız ile çalışmalara devam ediyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek yerli Anadolu propolisi üreticisi BEE’O Ailesi olarak, Anadolu’nun dört bir yanından elde edilen değerli arı ürünlerini tüketici ile buluştururken, Türkiye’de ilk defa uyguladığımız Sözleşmeli Arıcılık Modelimiz ile arıcılarımıza alım garantisi, ekipman ve eğitim desteği sağlıyoruz. Onların haklarını, kendi haklarımız gibi koruma altına alıyoruz ve arıcılarımızı ailemizin bir parçası yapıyoruz. Ayrıca, satılan her ürünümüzden elde edilen gelirin bir kısmını ayırarak, arıcılarımıza yeni arıcılık malzemesi alarak desteklerimizi sürdürüyoruz.” 

Orman yangınlarının olumsuz etkilerini, arıcılar ve arıcılık sektörü açısından
değerlendiren Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı bu konuda da şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemizde geçen yıl yaşanan doğal afetlerden en çok etkilenen sektörlerden biri ise, arıcılık sektörüdür. Özellikle orman yangınları, arıları ve arıcıları olumsuz yönde etkilemiştir. Bölgedeki yangınlarla bitki örtüsü tamamıyla yanmış,z arıların nektar kaynakları yok olmuş, arıcılarımız ise evlerini, kovanlarını, arılarını, bal depolarını ve bal sağım makinelerini kaybetmiştir. Bölgenin önemli değerlerinden biri olan çam ağaçları da yangından olumsuz etkilenmiştir. 2020 yılı Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ülkemiz, dünya bal üretiminde ikinci sırada yer almakta olup dünya kovan potansiyelinin %8,5’ine sahiptir. TÜİK 2020 yılı verilerine göre ise Türkiye’de 8.2 milyon arı kovanı, 80 bin arıcılık yapan işletme ve sektörden geçimini sağlayan 150 binden fazla aile mevcuttur. Ülkemizde toplam 109.330 ton bal üretilmektedir. Muğla; 935.463 kovan kapasitesiyle Ege bölgesinde ilk sırayı almaktadır. Dünya’da çam balı üretiminde birinci olan ve çam balı üretiminin %92’sini karşılayan bu bölge yangın ile büyük zarar almıştır. Çam balının merkezi olan Muğla’da; yaklaşık 40 bin hektarlık bal ormanları, arılı 4.708, arısız ise 7.197 kovan olmak üzere toplam 11.905 arı kovanı, yangından zarar görmüştür.” diyerek geçtiğimiz yıl yaşanan bu üzücü doğal afetin büyüklüğüne dikkat çeken Dr. Aslı Elif Tanuğur Samancı; “Ülkemiz ve Dünya arıcılığının teknik ve ekonomik sorunları ile çözüm yollarının tartışılacağı, Muğla çam balının ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılacağı, arıcılığın ve arı ürünlerinin dünü, bugünü ve yarınının konuşulacağı bu kongre kapsamında yer aldığımız için heyecan, gurur ve onur duyuyorum. Kongre Başkanı olarak sorumluluk alan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ziya Şahin başta olmak üzere, kongrenin düzenlenmesi aşamasında emeği geçen herkese ve kongreye katılım sağlayan tüm değerli misafirlerimize teşekkür ediyor, arıcılık sektörü için uluslararası değer taşıyan bu kongrenin hepiniz için güzel geçmesini diliyorum… Unutmayalım ki, arı varsa hayat var!” 

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin  de, Ülkemizde, 3000 endemik ve
12.000 doğal ve 500 adedi nektar ve polen kaynağı olan bitkinin bulunduğunu vurguladı. Şahin, dünyada bilinen 27 bal arısı alt türünün 6 tanesinin ülkemizde bu buna bağlı olarak arıcılık sektörünün; tarım için, gıda için, gelecek için stratejik bir sektör olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

"Eğitim ve beslenme gelecek nesillerimiz için belirleyici bir unsur olmakla beraber, sağlık gelecek için vazgeçilmezdir. Ancak bu kadar önemli sektörümüzün yaşadığı sıkıntılardan da bahsetmeliyiz. Dünyada kilometrekereye düşen kovan sayısı 1 civarındadır. Ülkemizde ise kilometre kareye düşen kovan sayısı 9-10 kovan, bal verimimiz koloni başına ortalama 14 kg civarındadır. 10 yıl öncesine baktığımızda km² ye düşen kovan sayısı 4, bal verimimiz 19 kg’dır. Koloni sayısı artırılarak bal üretiminin artmayacağını anlamış olmamız gerekmektedir. Dolayısıyla bal üretimimizi artırıcı koloni yönetim tekniklerini bilmemiz ve uygulamamız gerekmektedir. Biz dünyanın en kaliteli ballarının ülkemizde üretildiğine inanan sektör temsilcileri olarak ballarımızı kimliklendirilerek parmak izlerinin çıkartılarak dünyada balımızı kalitesi ile yarışır duruma getirmek boynumuzun borcudur. Bu anlamda dünyadaki manuka balı ile yarıştıracağımız ballarımız var. Artık buraya evrilmeliyiz. Arılarımızı bu nedenle yaşatmalıyız.’’ 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum