ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞUNUN 99. YILDÖNÜMÜ

Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden biri haline gelen Ankara, 13 Ekim 1923’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen tek maddelik yasayla Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti oldu. TBMM tarafından başkent olarak kabul edilen Ankara’nın başkent oluşunun 99. yıl dönümü düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞUNUN 99. YILDÖNÜMÜ
13 Ekim 2022 - 14:57
13 Ekim 1923’te TBMM’de İsmet İnönü ve dört arkadaşının başkentin Ankara olması yönünde verdiği yasa önerisi kabul edildi. Ankara, Türkiye Devletinin başkenti oldu. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ise, “Büyük başarılar için büyük mekanlara gerek yok” diyerek devletin merkezini Ankara olarak ilan etti. 

Ankara’nın başkent oluşunun en önemli nedenlerinden biri bütün cephelere eşit yakınlıkta olmasıyla bağımsızlık mücadelesini yönetilebilecek merkez konumda bulunmasıdır. Öte yandan Ankara’nın iklimi, ulaştırma araçları, gelişme kabiliyet ve istidadı, mevcut tesisler ve kuruluşlar bakımından daha iyi şartlarda bir kent olduğu görüldü.

İstanbul, Lozan Barış Antlaşması’nın TBMM tarafından onaylanmasının ardından tahliye edilmeye başlanmıştı. İstanbul’un işgal kuvvetlerince boşaltılması ardından hükumet merkezi sorunu ortaya çıktı. İsmet İnönü ve arkadaşları Ankara’nın başkent olması için tek maddelik yasa önerisinde bulunu. Yasa kabul edilerek 13 Ekim 1923’te Ankara başkent ilan edildi.

“BÜYÜK BAŞARILAR İÇİN BÜYÜK MEKANLARA GEREK YOK”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk Ankara’nın başkent oluşunun sebebini korunabilir bir şehir olması olarak açıklamıştır. Atatürk konu ile ilgili düşüncelerini, “Bütün düşünceler, Yeni Türkiye’nin başkenti Anadolu’da ve Ankara şehri olarak seçme lüzumunda birleşiyordu.” sözleriyle ifade etti.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk “Büyük başarılar için büyük mekanlara gerek yok” sözü ile devletin merkezini Ankara olarak ilan etmiştir. Ankara’nın başkent oluşu Cumhuriyetin kurulmasında önemli bir adım oldu.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum