AHMET ÜMİT 61. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE NÂZIM HİKMET'İ YAZDI

Ahmet Ümit, 3 Haziran 1963’te aramızdan ayrılan Nâzım Hikmet’in 61. ölüm yıldönümü vesilesiyle, gönüllerde taht kuran büyük şairin kendisindeki etkisini Milliyet Sanat için kaleme aldı.

AHMET ÜMİT 61. ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE NÂZIM HİKMET'İ YAZDI
12 Haziran 2024 - 17:57

Nâzım Hikmet’i, ülkemizin en büyük şairlerinden biri olmasının ötesinde bir insan olarak anlayabilmek için Nâzım’ın ayak izlerini takip eden Ahmet Ümit “Moskova’dayken eşi Vera Tulyakova ile sohbet etme olanağım oldu, dünyanın değişik yerlerinde onu tanıyan başka insanlarla da konuştum, hepsinin anlattığı Nâzım’ın altın kalpli bir adam olduğuydu. Ve iflah olmaz bir romantikti,” diyor. …

Çocukluktan gençliğe geçiş döneminde okuduğu romanların, öykülerin ve şiir­lerin arasında Nâzım Hikmet’in yazdıklarının ayrı bir yeri olduğunu söyleyen Ahmet Ümit“Çünkü onun yazdıkları öteki şairlerden çok daha fazla etkiliyordu beni. Duru Türkçesine, benzetmelerine, dizelerindeki ahenge, sözlerindeki müziğe bayılıyordum. Elbette her genç gibi isyankârdım, daha fazlasını istiyor­dum, Nâzım şiirlerinde içimdeki isyan duygusunu kar­şılayan bir şeyler vardı,” diye anlatıyor.

Nâzım Hikmet’in ve eserlerinin, kendi hayatı üzerindeki etkilerini kaleme alan Ahmet Ümit yazısında, bu büyük şairi anlayabilmek için Moskova’ya yaptığı yolculuklara da değiniyor. Nâzım Hikmet eserlerinin etkisinin, ölümünden sonra da sürdüğüne dikkat çeken Ümit “Benim gibi birçok genç sanatçıyı esinledi, şiirleriyle on binlerce insanı olumlu yönde dönüştürdü, yani dünyayı güzelleş­tirmeye devam etti. O yüzdendir ki şiirleri, politik görüş­lerinin cazibesinden çok daha fazla, çok daha derin, çok daha sarsıcı oldu,” yorumunu yapıyor.

Ahmet Ümit’in ülkemizin en büyük şairlerinden Nâzım Hikmet’i anlattığı yazısının tamamı, Milliyet Sanat Haziran 2024 sayısında…

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum