AFS KÜLTÜRLERARASI PROGRAMLARI İÇİN BAŞVURULAR 8 KASIM'A KADAR

1947 yılından bu yana gençlerin kişisel, akademik ve profesyonel gelişimlerine destek olmak hedefiyle yürütülen AFS Kültürlerarası Programları’ndan 2025 - 2026 eğitim öğretim döneminde yararlanmak isteyen öğrenciler, başvurularını 8 Kasım 2024 gece yarısına kadar yapabilecekler. Gençlerin farklı ülkelerde yaşayıp eğitim yoluyla kültürel değişim deneyimlerini kazanmalarını sağlayan bu program, gençlere yerinde eğitim almanın yanı sıra kültürlerarası anlayışları geliştirme fırsatı sunuyor.

AFS KÜLTÜRLERARASI PROGRAMLARI İÇİN BAŞVURULAR 8 KASIM'A KADAR
02 Ekim 2024 - 14:44

Dünyadaki kültürler arası değişim programlarının köklü ve başarılı ismi AFS, gençlere, muhteşem deneyimler yaşayarak küresel vatandaş olma yolunda önemli bir fırsat sunuyor. Öğrenciler, AFS Programlarıyla 55 ülkedeki AFS ofislerinin program öncesinde, sırasında ve sonrasında sunduğu kesintisiz uzman desteği sayesinde farklı bir ülkede aile yanında kalarak lise eğitimlerine devam ediyorlar. Üç aylık, altı aylık ya da bir yıllık okul programlarında öğrenciler, AFS’nin sunduğu oryantasyonlar ve danışmanlıklardan yararlanıyor, yeni bir dil öğreniyor ve yetkinliklerini geliştirebiliyorlar.

Çocuklarının ufkunu genişletmeyi ve farklı kültürlerle kaynaşmalarını isteyen ebeveynlerin tercihi olan AFS Programları, gençlere muhteşem bir değişim fırsatı sunuyor. Gençler, dünyayı keşfederken, yeni bir dil öğrenme, farklı perspektifler kazanma ve küresel bir bakış açısı kazanma yolunda adım atıyor ve geleceklerini de şekillendirme şansı buluyorlar.

AFS programları gençlere neler sağlar?

AFS Programları, gençlerin merak duygusunu besleyerek, farklı kültürler hakkında sorular sormalarını ve bu meraklarını deneyimleriyle beslemelerini sağlıyor. Değişen durumlara uyum sağlama ve esneklik geliştirme fırsatı sunuyor. Farklı bakış açılarını kucaklama yeteneği sağlıyor. AFSli bir öğrencinin empati yeteneği gelişiyor ve hayata, olaylara dünyanın bir başka köşesinde yaşayan birinin bakış açısıyla bakabiliyor. Herkesin bir hikayesi olduğu bilinciyle çeşitliliği önemseyen ve farklılıklara saygılı olan AFSli genç, birbirinden farklı dünyaları keşfetme imkanı buluyor.

AFS’ye başvuran öğrenciler, Koç Üniversitesi uzmanları tarafından hazırlanan sınav formatına uygun olarak AFS gönüllüleri tarafından yapılan mülakatların ardından çeşitli programlara göre AFSli olmaya hak kazanıyor. Düzenlenen gidiş oryantasyon kampları sayesinde öğrenciler değişim ülkelerine gitmeden önce belirsizlikle başa çıkma, kültürlerarası uyum, eleştirel ve açık fikirli düşünme gibi beceriler ediniyorlar. Program öncesinde AFS tarafından dil eğitimi desteği de verilerek öğrencilerin gittikleri ülkelerdeki iletişim ve etkileşim imkânları artırılıyor.

Program sırasında okula devam eden, oryantasyon kamplarına, eğitimlere ve kültürel gezilere katılan öğrenciler, AFS tarafından sağlanan oryantasyon ve danışmanlığın da katkısı ile hiçbir akademik sınıf modeliyle ya da kitaplarla sunulamayacak, güvenli ve sıra dışı bir kültürlerarası öğrenme ve değişim deneyiminin parçası oluyorlar.

Yurt dışında lise eğitimi ve sıra dışı bir gelişim imkânı sunan AFS Pogramlarına 2025 - 2026 döneminde katılmak isteyen ve doğum tarihi 1 Ocak 2007 – 1 Eylül 2010 arasında olan öğrenciler, başvurularını https://panel.basinlistem.com/UrlRedirect.ashx?Mail=[email protected]&MailID=39985244&url=https%3a%2f%2fwww.turkkulturvakfi.org.tr%2fprograms%2fokul%2f adresinden yapabiliyorlar.

Bugüne dek, aralarında siyasetçi İsmail Cem, oyuncu Nevra Serezli, müzisyen Ferit Odman, akademisyen Prof. Dr. Türkel Minibaş, Türkiye'nin ilk kadın valisi Dr. Lale Aytaman gibi tanıdık isimlerin de yer aldığı dünya çapında yüzbinlerce kişi AFS’nin yürüttüğü programlara katıldılar.


AFS hakkında:

Dünya çapındaki uluslararası değişim organizasyonlarının en köklüsü ve en profesyoneli olan AFS Kültürlerarası Değişim Programları’nın temelleri, Birinci Dünya Savaşı’nda Amerikalı genç gönüllülerin Fransa’da gönüllü ambulans şoförlüğü yapmaları ile atılmıştır. İkinci Dünya Savaşı’nda ise AFS gönüllüleri; Avrupa, Suriye, Kuzey Afrika, Hindistan ve Burma’da görev yaparak barışı kültürlerarası bir anlayışla desteklemeye, savaş sırasında olduğu gibi sonrasında da devam etmişlerdir. 1947’de 10 ülkeden 52 lise öğrencisinin Amerika Birleşik Devletleri’nde misafir edilmesi ile AFS, 16-18 yaşları arasındaki lise öğrencilerine yönelik bir program haline gelmiştir. 1971’e kadar öğrenciler sadece ABD’de misafir edilirken bu yıldan sonra bu öğrenci değişimi dünya çapına yayılmış ve böylece AFS uluslararası bir organizasyon halini almıştır.


Bugüne kadar 300.000’den fazla kişinin yararlandığı AFS programlarının bütün dünyada 750.000’den fazla gönüllüsü bulunmaktadır.

Bugün AFS Programları dünyanın 60 ülkesinde yürütülmektedir ve kültürlerarası öğrenci değişimi konusunda önemli bir lider konumundadır. AFS Kültürlerarası Öğrenci Değişim Programları, Türkiye’de Millî Eğitim Bakanlığı’nın onayı ve işbirliği ile 1952 yılından beri yürütülmektedir.


Türk Kültür Vakfı hakkında

Daha adil ve barış dolu bir dünya vizyonuyla 1974’ten beri yurt içi ve yurt dışında kültürlerarası iletişim programları, projeleri ve eğitim faaliyetleri gerçekleştiren Türk Kültür Vakfı, dünyanın en eski ve yaygın kâr amacı gütmeyen lise düzeyi öğrenci değişim programı AFS başta olmak üzere, 18 yaş üstü için çeşitli alanlarda yurtdışı staj, dil okulları, gönüllülük hizmetleri, 35 yaş üstü aktif gönüllüler içinse EVA ve ADAM Programları’nı yürütmektedir. Farklılıklara saygı ve bir arada yaşam iradesinin güçlenmesi hedefiyle Türkiye Kardeşleri Yurt İçi Değişim Programı’nı da yürüten vakıf, Avrupa’daki AFS organizasyonları ile birlikte kültürlerarası öğrenmenin ve küresel eğitimin dünya üzerinde yaygınlaşmasını amaçlayan Avrupa Kültürlerarası Eğitim Federasyonu’nun (EFIL) kurucu üyesi ve AFS Asya Pasifik Insiyatifi (AAI)’ın da ortağı olan organizasyonlardan biridir.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum