Abdullah Gül ve Alman Cumhurbaşkanı, Beykoz’da üniversite açtı

Beykoz'da kurulan Türk-Alman Üniversitesi'nin açılışı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından gerçekleştirildi.

Abdullah Gül ve Alman Cumhurbaşkanı, Beykoz’da üniversite açtı
29 Nisan 2014 - 16:30

Beykoz'da kurulan Türk-Alman Üniversitesi'nin açılışı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Gacuk, "Bugün Türkiye ve Almanya bilim ilişkilerinde yeni bir fasıl açıyoruz" dedi.

Türk-Alman Üniversitesi'nin açılışına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrunnisa Gül ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un yanısıra Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı Bilim Sanayi ve Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı.

ABDULLAH GÜL: Buranın herhangi bir üniversite olmasını istemiyorum

Törende konuşan Abdullah Gül, Türk-Alman Üniversitesi’nin kurulmasını gönülden istediklerini belirterek, “ben şahsen Alman sisteminde eğitim almadım, Alman ekolünden değilim ama Türkiye’de bir Türk-Alman üniversitesinin noksanlığını hissettim ve bunun gerçekleşmesini istedim. Türkiye’de Almanca eğitim veren liseler de gayet eski tarihe dayanıyor. O zamandan bu yana Türk gençlerine eğitim veriyorlar. Ayrıca Türkiye’nin Almanca eğitim veren Anadolu liseleri var. Almanya’da 3 milyona yakın Türk’ün olduğu düşünüldüğünde her sene milyonlarca Alman turistin Türkiye’ye geldiği düşünüldüğünde, özellikle de Türk Alman ilişkilerinin insani tarafına baktığınızda Türkiye’de bir Türk-Alman Üniversitesi’nin olmayışı gerçekten bir noksanlıktı. Bunun giderildiğini görmekten memnuniyet duydum” dedi.
Dünyanın acılı dönemlerinde Türkiye’ye sığınan Almanlar için “boğaza sığınanlar” tabirinin kullanıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, “Onların içerisinde değerli bilim adamları vardı. Bizim üniversitelerimizde dersler verdiler. Bugün de yine boğazda üniversiteyi açıyoruz. Boğazı biraz sonra göreceğiz”ifadelerini kullandı.

Alman teknoloji disiplininden faydalanmayı düşünüyoruz

Türk-Alman Üniversitesi’nin teknoloji ağırlıklı bir eğitim kurumu olmasını arzu ettiğini söyleyen Gül, şunları kaydetti: “Tabii diğer dalların olması da şart ama bu üniversitenin teknoloji ağırlıklı olmasının Türkiye’ye katkısı olacağını düşünüyorum. Alman teknolojisi disiplininden faydalanmayı ümit ediyoruz. Almanya’da bu kadar Türk olduğuna göre, onların Türkiye ile olan ilişkilerinde bu üniversitenin önemli bir rolü olacağına inanıyorum. Türkiye’deki büyük Alman sermayesinin Türk-Alman ekolünden eğitim alarak gelen insanları istihdam ediyor olması önemli olacaktır… Böyle bir üniversitenin noksanlığı hissediliyordu. Bu bir ortaklık şeklindedir. Her iki tarafın samimi sahiplenmesi ile başarılı olacak bir projedir. Alman tarafının yakın ilgileri olduğunu çok iyi biliyorum. İnanıyorum ki kısa sürede bütün Avrupa’da örnek olacak başarılı bir üniversitenin ortaya çıktığını göreceğiz. Ben buranın herhangi bir üniversite olmasını istemiyorum. Türkiye’de 170’e yakın üniversite var. 171. Üniversite olarak görmek istemiyorum açıkçası. Ben bunun da ötesinde gayet herkesin yarışarak girmek istediği en yüksek puanlı öğrencilerin girmek istediği, Almanya’dan öğrencilerin geldiği bir üniversite olmasını istiyorum.”

GAUCK: YENİ BİR FASIL AÇIYORUZ

Törende konuşan Almanya Cumhurbaşbakanı Gauck ise, "Bugün Türkiye ve Almanya bilim ilişkilerinde yeni bir fasıl açıyoruz. Türkiye ile çok uzun geçmişe dayalı köklü ilişkilerimiz var. Ama üniversite ile partnerlik anlamında bu açılışa önem veriyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye ile ilişkilerin Osmanlı dönemine kadar dayandığını hatırlatan Gauck "Kültürel dayanışma için önemli bir adım atıldı. Türk ve Alman ilişkilerinin daha da gelişmesine katkıda bulunacak olan bu okul ilişkilerimizin daha da derinleşmesini sağlayacak" dedi.

Dünya üzerindeki öğrencilerin artık farklı ülkelerinde rahatlıkla eğitimini yapabildiklerini vurgulayan Gauck Asya ve Avrupa'nın birleşme noktasında bulunan Türkiye de böyle bir üniversitenin açılması ise öğrencilerin kültürel ve bilimsel açıdan daha fazla bağlantı kurmasına neden olacağını dile getirdi.

Konuşmaların ardından üniversitenin açılışı yapılırken Cumhurbaşkanları aile fotoğrafı çektirdi. Çıkışta ise Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Gauck üniversitenin maketini inceledi ve bir süre sohbet etti.


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum