5. FRANKFURT TÜRK TİYATRO FESTİVALİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları ve Tiyatro Frankfurt iş birliğiyle gerçekleşecek olan, "5.Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" 4-14 Mayıs 2018 tarihleri arasında tiyatroseverlerle buluşacak.

5. FRANKFURT TÜRK TİYATRO FESTİVALİ
09 Şubat 2018 - 20:45 - Güncelleme: 09 Şubat 2018 - 21:02

Bu nedenle “Frankfurt Türk Tiyatro Festivali” öncesi tanıtım amacıyla basın tanıtım toplantısı, DT Taksim Küçük Sahne’de 5 Şubat 2018 tarihinde saat- 15:00 de gerçekleştirildi.

Sunumunu Franfurt Türk Tiyatro Festivali İstanbul Koordinatörü Sn. Nur Onur yaptığı basın toplantısında; Türk Frankfurt Genek Sanat Yönetmeni ve Frankfurt Türk Tiyatro Festivali Başkanı Sn. Kamil Kellecioğlu’nun açılış konuşmasını şu şekilde yaptı: “ Dil, bir kültür bayrağıdır ve bize ait tüm tarihsel ve estetik birikimin temsilcisidir.Kültürümüzün yaşatılması ancak dilimizin yaşatılması ile mümkün olabilir. Almanya’daki vatandaşlarımızda aramızdaki bağın en temel köprüsü Türkçemizdir. Dünya Klasiklerinin veya Geleneksel Tiyatromuzun en seçkin örneklerinin Avrupa’nın orta yerinde Türkçe olarak oynanmasının etkisi ve değeri tartışılamaz. Bu festivali yapma amaçlarımızdan bir ve en önemlisi Türk tiyatrosunu Avrupa’da en iyi şekilde tanıtmak. Özellikle Almanya için çok rahat söyleyebiliriz ki; orada artık bir Türk tiyatro seyircisi oluşmuş durumda ve Türklerin yaptığı tiyatro Almanların da ilgisini çekiyor. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü için proje geliştirmek bir zorunluluk olmaya başlamıştır. Biz üzerimize düşen vzifeyi layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Sizlerin katkısı elbette…Ülkemizden ayrı olmamız demek ne dilimize ne de sanatımıza ayrı düşmüş olmamız demek değildir. Bilakis memleket hasretini de insanımıza da olan özlemimizi de yine sanat dindiriyor. Hep söylediğimiz gibi; Sanat sanat kavuşturur, sanat birleştirir, sanat iyileştirir… Dünya hepimizin. Doğusuyla batısıyla kuzeyiyle güneyiyle; iyisiyle kötüsüyle biz bu dünyanın bir paçasıyız. Parçalar birleştiğinde BİZ oluyoruz. Biz olmayı başaramazsak, yok oluruz! Yok olmayacağız! BİZ OLACAĞIZ.”

Daha sonra söz alan Sn. Ayla Algan şu şekilde katkıda bulundu toplantıya:

 “ Kamil bu işe başladığında çok gençti hala takılmış plak gibi her sene 15 diyor ama gerçekten çok daha fazla… Ondan bahsetmek istiyorum. Çok genç yaşta başladı bu işe, bu tiyatro onun eşi, çocuğu, abisi herşey anlayacağınız. İşi bıraktığı, parasız kaldığı günlerde oldu.Avrupa’da çalışmak zordur hele Almanya’da Alman değilsen. Biz bugün burada rahat rahat su içip, bisküvi yiyebiliyorsak onun bu azmi sayesindedir. Dolayısı ile bu festivali kurması bir mucizedir.Biz de yaptık dört yıl. Tuncay Kurtiz, Şener Şen, Macit Koper ve Beklan olarak. Bu ikinci fasıl oluyor anlayacağınız. İşçi Tiyatrosu yapmıştık. Ama arkamızda Şahap Bey ve Senato vardı. Sırf Türk İşçisinin tiyatrosu olsun diye…Hakikaten Kamil büyük bir iş becerdi. Artık evine de özen göster ve kocaman alkış ona”.

Söz Sn. Haldun Dormen’ e geldiğinde ise : “ Geçen hafta Almanaya’ya gittim. 22 tane pırıl pırıl genç. Almanya’ da yetişmiş, büyümüş,  arada aksanlı konuşuyor ama hepsi eğitim alıp sonra Türkiye’ye gelmek istiyorlar. Bunce bu ışık Ayla ve arkadaşların sayesinde oldu.  Size ne kadar teşekkür etsek azdır. Bizim dışımızda 3 tane daha tiyatro daha eklenmiş ne kadar güzel.” Dedi.

Ayla Algan gibi diğer onursal başkanlardan bir diğeri olan Sn. Aliye Uzunatağan ise şöyle devam etti kendi konuşmasına :

“ Efendim, söylenecek herşeyi söyledik. İlk yılında gitmiştim. Hayretler içinde kaldım.Amatör bir yürekle, ceplerinde para olmadan nasıl bir heyecan var. Hala o var.  Ama artık profesyonelliğe doğru akarak. Ama diliyorum ki Kültür Bakanlığı bunu duysun ve maddi olarak da katkıda bulunsun.Teşekkür ediyorum.” Sözleri ardından, söz alan Sn. Tamer Levent ise:

 “  Toplumda sanat kültürü var. Bazen sanki bunu sadece kendimiz için yapıyor gibi anlaşılıyor. Bu erozyondur. Geçmişte Türkiye şartlarında belki erkendi ancak şimdi aktif olarak bu festival içerisinde yer alması, Aliye’ye katılıyorum. Amatör olarak başlayıp giderek profesyoneleşen bir oluşum haline gelmesi kültüre bütünüyle katkıdır.”

Devlet Tiyatroları adına söze alan Sn. Celal Kadri Kınıoğlu ise duygularını şu şekilde ifade etti:

 “ 35 sene geçti eğitim hayatımızın üzerinden hep hayal ettiğimiz gibi ama yeni görevimiz şu ki: Yeni yazarlar bulmak, yeni sanatçılar bulmak, yeni yönetmenler keşfetmek, yeni tiyatro dilinin oluşmasına imkan sağlamak ve gençlere imkan tanımak. Bizim için böyle çağrılar aynı görev ruhumuza çağrıda bulunuyor. Bizden de bu ruhla,  onlara armağan olsun. Çok teşekkür ediyorum.

Sn. Kellecioğlu söz alarak, “Sn. Behzat Uygur sözü almadan, özellikle Almanya’da Uygur Kardeşlerin çok talep görüldüğünü ve ikinci kez onları davet ettiklerini “dile getirdi.

 

Daha sonra söz alan Behzat Uygur ise: “ Bizim oyunun ilk günü Kamil’in ilk günkü heyecanını gördüm. Evlendiği zaman ne hissettiyse, Sevgili Kamil aynı hissiyattaydı. Ve bunu anlatmamda bir mahsur yok zannediyorum. Oyun bitti, ayakta alkışlandı.Kamil kulise geldi. Ve hüngür hüngür ağlamaya başladı. Dedim neden ağlıyorsun? Bak herkes mutlu. Kamil dedi ki: Heyecandan ağlıyorum! Sırf bunun için bile bu kardeşimizin yapacağı organizasyonlarda yer almak borç bizim için.Teşekkür ediyorum.”sözleri sonrası, basından soru alındıç Ve bu festival de yer alan ve almayan katılımcı tüm sanat insanları ile toplu fotoğraf alındıktan sonra toplantı noktalandı.

  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları ve Tiyatro Frankfurt iş birliğiyle gerçekleşecek olan “ 5.Frankfurt Türk Tiyatro Festivali”; 4-14 Mayıs 2018 tarihleri arasında tiyatroseverlerle buluşacak. Festivalde 7 oyun Rüsselsheim Tiyatrosu’nda, Frankfurt Gallus Tiyatrosu’nda ve Frankfurt Internationel Tiyatrosu’nda sahnelenecek.

Festivalde İstanbul Devlet Tiyatrosu'ndan “Giydirici ve Avrupa”, Tiyatro Fil yapımı “Müzikli Park”, Süheyl & Behzat Uygur Tiyatrosu'ndan “Hasta Etme Adamı”, Objektif Sahne'den “Sınır”, Shirley  ve Güneş Tiyatrosu'ndan “İstiklal” seyirciyle buluşacak.

 

               

 

 

 

Basın Toplantımıza Katılan Değerli Sanatçılarımız:

 

Ayla Algan

Haldun Dormen

Tamer Levent

Ayşenil Şamlıoğlu

Aliye Uzunatağan

Sumru Yavrucuk

Zerrin Tekindor

Selçuk Yöntem

Mehmet Birkiye

Zafer Algöz

Süheyl-Behzat Uygur

Barış Falay

Engin Alkan

Laçin Ceylan

Hilal Saral

Erkan Avcı

Nurten İnan

Yıldız Kültür

Eylem Yıldız

Celal Kadri Kınoğlu (İstanbul Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni)

Ali Atilla Şendil (İstanbul Devlet Tiyatrosu Sanattan Sorumlu Müdür Yardımcısı)

Kamil Kellecioğlu (Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni ve Frankfurt Türk Tiyatro Festivali Başkanı)

Zeynep Yıldız (Tiyatro Frankfurt Koordinatörü-Dramaturg-Senarist)

Nur Onur (Frankfurt Türk Tiyatro Festivali İstanbul Koordinatörü)

 

HABER: EMEL SEÇEN

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum