4. KÖK HÜCRE SEMPOZYUMU

ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA KÖK HÜCRE ve TEDAVİLERİYLE İLGİLİ SON GELİŞMELER VE GÜNCEL ARAŞTIRMALAR 20 ARALIK 2013 TARİHDE MARMARA ÜNİVERSİTESİ TARİHİ HAYDARPAŞA KAMPÜSÜNDE TARTIŞILACAK.

4. KÖK HÜCRE SEMPOZYUMU
19 Aralık 2013 - 13:39

Marmara Ünivesitesi Eczacılık Fakültesi ve Türk İmmünoloji Derneği işbirliği ile Doç. Dr. Tunç AKKOÇ’un başkanlık yaptığı 4. Kök Hücre Sempozyumu 20 Aralık 2013 tarihinde Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü Ord. Prof. Dr. Reşat Kaynar Konferans Salon’unda düzenenlecektir. Ülkemizde, konusunda uzman bilim insanlarının bilgi ve birikimlerini sunacakları bu sempozyum lisans, yüksek lisans, doktora ve uzmanlık eğitimi alan öğrencilerin, uzmanların ve kök hücre konusunda çalışan bilim insanlarının bir araya gelecekleri seçkin bir toplantı olacaktır. Temel kök hücre kavramından, laboratuar uygulamalarına, deneysel çalışmalardan klinik uygulamalara kadar geniş yelpazede önemli konuların konuşulacağı 4. Kök Hücre Sempozyumu geçmişten günümüze kök hücre araştırmalarında gelişim basamaklarını katılımcıları ile paylaşacaktır. Konu üzerinde çalışma ve araştırma yapan genç araştırmacılar, konunun uzmanları ile tartışma ortamı bulacaklar ve çalışmalarını sözlü veya poster olarak sunma imkanı bulacaklardır.

Kök Hücre ve uygulamaları konusunda bilim dünyasının ve umutla tedavide kök hücre kullanılmasını bekleyen hastaların doğru ve yanlış bildiği konular sempozyumda tartışılacaktır. Özellikle son yıllarda nörolojik, ortopedik, akut ve kronik hastalıkta kök hücrelerin deneysel uygulamalarının sonuçları bilim camiasında konuşulmakta ve bilimsel dergilerde yayınlanmaktadır. Klinik uygulamalar konusunda hala tereddütler vardır. Bunun en büyük sebebi yüksek gelişim ve farklılaşma potansiyelinde olan kök hücrelerin bizim istemediğimiz kanser türü hücrelere dönüşebilme olasılıklarıdır. Ayrıca kök hücre kaynakları konusunda da hala çalışmalar yapılmaktadır. Embriyonel kök hücrelerden erişkin kök hücrelere kadar geniş elde etme yöntemi bulunmakla birlikte, 2012 yılında erişkin kök hücrelerin embriyonel kök hücre karakterine bürünebilmelerinin yöntemleri bilim dünyasını sarsmıştır. Hatta bu bilimsel buluş Nobel Tıp Ödülünü almaya hak kazanmıştır. Bu son bilimsel gelişmelerin tartışılacağı 4. Kök Hücre sempozyumunda kök hücre uygulamalarındaki etik konulardan da bahsebilecektir. Özellikle embriyonel kök hücre uygulamalarında önemli sorular vardır. Ülkemizde ve birçok ülkede insan kaynaklı embriyonel kök hücreler deneysel çalışmalar yapılmamaktadır. Doğruların ve yanlışların tartışılacağı sempozyumda iyi laboratuar uygulamalarından da bahsedilecek, deneysel araştırmalar yapan bilim insanlarına önemli bilgiler verilecek ve deneyimler paylaşılacaktır. Çalışmaların standartizasyonu üzerinde konuşmalar yapılacaktır.

Disiplinler arası işbirliği anlayışıyla birçok farklı bilim dalının  katkılarıyla düzenlenecek sempozyumun ana temaları “Kök hücre grupları, Rejeneratif tıpta kök hücre uygulamaları, Laboratuarda kök hücre standartizasyonu, Diş kaynaklı kök hücreler ve uygulama alanları, Kordon kanı kök hücreleri ve bankacılığı, Gastroentrolojide, Merkezi Sinir Sisteminde, Diyabette ve Allerjik Hastalıklarda kök hücre uygulamaları ve doğal biyomatrikslerdir. Bu konu başlıklarını içeren farklı üniversitelerden 12 bilim insanı çalışmalarına ilişkin klinik öncesi ve klinik verilerini katılımcılarla paylaşacaktır.

Günümüzde, modern tıbbın güncel tedavi yöntemleriyle  kesin olarak tedavi edemediği bazı hastalıklar vardır. Yapılan klinik öncesi ve klinik çalışmalar tedavisinin zor olduğu bu hastalıklara yaklaşımda hasar gören hücre-doku veya organların biyolojik işlevlerini yerine koymak (rejeneratif tıp) ya da tamir etmek (reparatif tıp) ile mümkün olabileceğini düşünülmektedir.

 Bu süreçte umut veren en önemli yaklaşım “Kök Hücre” uygulamalarıdır. Son yıllarda, bu alanda etik yönden izin alınmış, klinik öncesi araştırma ve klinik denemelere ilişkin birçok sonuç raporu yayımlanmaktadır. Ülkemizde de Üniversitelerde kök hücre alanında Ar-Ge çalışmaları yürüten birçok merkezde araştırmalar yürütülmekte ve buna benzer bilim merkezleri açılmaya devam etmektedir.

Daha önce düzenlenen Kök hücre sempozyumları aynı şekilde Marmara Üniversitesi ve Türk İmmünoloji Derneği işbirliği ile 300-400 kişilik katılımlarla gerçekleştirilmiştir. Bu sempozyumlarda da bu sene olduğu gibi ülkemizde kök hücre, doku/ organ mühendisliği ve gen tedavileri konusunda çalışan ve konuya ilgi duyan bilim insanları/ genç araştırmacılar, bu alanda yaptıkları çalışmalarla bilime önemli katkılar sağlamış temel ve klinik bilimcilerin bir araya gelmesini sağlayarak oldukça geniş kapsamlı paylaşım ve tartışma platformu oluşturulmuştur.  

4. Kök Hücre Sempozyumu, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tunç AKKOÇ’un başkanlığında Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Türk İmmünoloji Derneği işbirliği ile 20 Aralık 2013 Cuma günü Marmara Üniversitesi  Haydarpaşa Kampüsünde düzenlenecektir. Konusunda uzman bilim insanları, öğrenciler ve asistanları ile hastalarında bilgilenme için  katılabilecekleri sempozyumun düzenlenmesinde destek veren tüm hocalarımıza, öğrencilerimize ve kongre organizasyonunu üstlenen Flap Tur’a teşekkür ederiz.

İletişim Bilgisi

Doç. Dr. Tunç AKKOÇ

532 4011222

[email protected]

Haber Merkezi

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum