38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda yayıncılıkla ilgili önemli konular tartışılacak

Türkiye Yayıncılar Birliği, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ile birlikte düzenlediği 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda yayıncılıkla ilgili önemli konuları; Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Hugo Setzer, Almanya’nın en büyük çocuk kitabı yayıncısı Carlsen Publishing’in CEO’su Frank Kühne gibi alanında uzman isimlerle tartışacak.

38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nda yayıncılıkla ilgili önemli konular tartışılacak
27 Ekim 2019 - 14:18

Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (International Publishers Association–IPA) Türkiye’yi temsil eden üyesi Türkiye Yayıncılar Birliği; yayıncılık mesleğini geliştirmek, sektörel sorunları çözmek, korsanla mücadeleye destek sağlamak, telif hakları ile yayınlama özgürlüğünü korumak, okuma kültürünün gelişimine katkıda bulunmak ve Türkiye’yi uluslararası boyutta bir yayıncılık merkezi haline getirmek için çalışıyor. 1985 yılında kurulan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ise Kenan Kocatürk tarafından yürütülüyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. ile birlikte düzenlediği 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda yine, yurt dışından konukların davetli olduğu ve yayıncılık alanında önemli konuların tartışılacağı çeşitli uluslararası etkinliklerle yer alıyor.

 

Yayıncılık Sektörüne Global Bir Bakış

Türkiye Yayıncılar Birliği fuar kapsamında düzenlediği etkinliklerin ilki, 2 Kasım Cumartesi günü saat 15.15’te Karadeniz Salonu’nda gerçekleşecek “Yayıncılık Sektörüne Global Bir Bakış” başlıklı panel olacak. IPA-Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Hugo Setzer ve IPA Genel Sekreteri José Borghino’nun konuk olduğu, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün yöneteceği panelde; yayıncılığın geçmişi ve günümüzde geldiği yer, karşılaşılan sorunlar, girilen bazı darboğazlardan çıkmanın yolları, sektörde yeni ve farklı eğilimler tartışılacak.

 

Arap Edebiyatı Nereye Gidiyor?

2 Kasım Cumartesi günü 18.30’da Büyükada Salonu’nda düzenlenecek “Arap Edebiyatı Nereye Gidiyor? başlıklı panelde; Mısırlı edebiyat eleştirmeni Mamdouh Farrag el-Nabi, Arap edebiyatı profesörü ve çevirmen Mehmet Hakkı Suçin ile şair ve yazar Adnan Özer konuşmacı olarak yer alacaklar. Başta roman ve şiir olmak üzere çağdaş Arap edebiyatının mevcut durumunun, önemli akımların, isimlerin ve eğilimlerin irdeleneceği paneli, Mimar Sinan Üniversitesi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Fahri Aral yönetecek. Panelde ayrıca Türkiye'de Arap edebiyatının ne derece bilindiği, ne derece kabul gördüğü de ele alınacak, bu durumun arkasındaki sosyokültürel nedenlere işaret edilecek.

 

Bağımsız Kitabevlerini Sürdürülebilir Kılmak: Almanya Örneği

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin, Frankfurt Kitap Fuarı’nın desteğiyle düzenlediği “Bağımsız Kitabevlerini Sürdürülebilir Kılmak: Almanya Örneği” paneli, 3 Kasım Pazar günü 12.00’de Karadeniz Salonu’nda gerçekleşecek. Panelde, Almanya’da bağımsız bir kitapçı olarak yıllardır Nimmerland adlı kitabeviyle aile geleneğini sürdüren ve başarılı uygulamalarıyla son yıllarda birçok ödül alan Susanne Lux ile Arkadaş Kitabevi kurucusu ve Genel Müdürü Cumhur Özdemir yer alacaklar. Türkiye’deki bağımsız kitapçılara da yön göstermesi hedeflenen panelde, Avrupa’daki bağımsız kitapçıların çalışma ve ticaret yöntemleri, karşılaştıkları zorluklar, zorluklarla mücadele etme biçimleri ve Almanya’daki yasal düzenlemelerin kitabevlerinin sürdürülebilir kılınmasındaki olumlu etkisi konuşulacak.

 

Eğitim Sistemine Okuma Kültürünü Yerleştirmede Kitapların Rolü

Türkiye’de okuma kültürünün gelişmesi ve yaygınlaştırılması konusuna dikkat çekmek ve bu konuda farkındalığı artırmak amacıyla girişimlerini sürdüren Türkiye Yayıncılar Birliği, “Eğitim Sistemine Okuma Kültürünü Yerleştirmede Kitapların Rolü” başlıklı paneli Frankfurt Kitap Fuarı’nın katkılarıyla düzenleyecek. 3 Kasım Pazar günü saat 13.15’te Karadeniz Salonu’nda gerçekleşecek paneli, Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı Yusuf Ekinci yönetecek. Panelde Almanya’nın en büyük çocuk kitabı yayıncısı Carlsen Publishing CEO’su Frank Kühne ve Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal; Almanya’da ve Türkiye’de eğitim sistemine okuma kültürünü yerleştirmek için kitapların sisteme girmesinin önemini, devletle yapılan ve yapılamayan iş birliklerini iki farklı ülkeden yayıncı gözüyle anlatacaklar.

 

7 Yıl Aradan Sonra Türkiye’nin Yeni Okuma Kültürü Haritası Açıklanıyor

T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülen Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu (OKUYAY Platformu), Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde kurularak 15 Ocak 2019 tarihinde çalışmalarına başladı. OKUYAY Platformu, okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin dört bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek okuma kültürünü yaygınlaştırmayı hedefleyen pilot projelere destek olacak. OKUYAY Platformu, KONDA Araştırma ve Danışmanlık’la yürüttüğü okuma kültürü araştırmasıyla; Türkiye çapında uzun süredir eksikliği duyulan ve en son 2011 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan “okuma kültürü çalışmasını” yeniledi. Bu önemli araştırmanın sonuçları ilk kez, 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda 3 Kasım Pazar günü 14.45’te Karadeniz Salonu’nda gerçekleşecek “Aslında Okuyoruz: Türkiye’nin Güncel Okuma Kültürü Araştırması” panelinde KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır ve KONDA’nın analistlerinden Aydın Erdem tarafından açıklanacak.

 

İllüstratörler ve “Freelancer”lar Yayıncılarla Fuarda Buluşuyor!

38. TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında, Türkiye Yayıncılar Birliği ve TÜYAP iş birliğiyle, illüstratörleri ve “freelancer”ları (editörler, çevirmenler, grafikerler, tasarımcılar, düzeltmenler) yayıncılarla bir araya getirecek iki profesyonel buluşma düzenleniyor. 6 Kasım Çarşamba günü 10.00 – 16.00 saatleri arasında İnterexpo Salonu’nda gerçekleşecek Yayıncı-İllüstratör Buluşması, tüm çocuk ve gençlik yayıncıları ile illüstratörlerin katılımına açık olacak. Yayınevi yetkilileri ile illüstratörlerin bir araya geleceği özel görüşmelerde, illüstratörler portfolyolarını doğrudan yayıncılara sunarak işlerini tanıtma fırsatı yakalayacaklar.

 

7 Kasım Perşembe günü 13.00 – 15.00 saatleri arasında İnterexpo Salonu’nda gerçekleşecek Yayıncı-Freelancer Buluşması ise tüm fuar katılımcısı yayıncılara ve “freelancer”ların katılımına açık olacak. Bu özel buluşma öncesinde Novus Kitap Genel Yayın Yönetmeni Handan Akdemir, April Yayınları editörü Nazlı Berivan Ak, çevirmen Seda Ersavcı ve tasarımcı Füsun Turcan Elmasoğlu, Sevengül Sönmez’in moderatörlüğünde bir panel gerçekleştirecekler. Sektörün deneyimli isimlerinin, dinleyicilere kılavuzluk edecek bilgileri paylaşacağı konuşmanın ardından, yayınevi yetkilileriyle “freelancer”lar bir araya gelerek olası iş birliklerini değerlendirecekler.

 

Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödül Töreni

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamındaki etkinlikleri, 7 Kasım Perşembe günü saat 16.00’da İnterexpo Salonu’nda düzenlenecek Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödül Töreni ile sona erecek. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 1995 yılından bu yana her yıl, Türkiye’nin evrensel ölçütlerde düşünce ve ifade özgürlüğüne bir an önce kavuşması dileğiyle, düşüncelerini ifade etmekten korkmayan isimlere verdiği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, bu yıl fuarda sahiplerini bulacak. Her yıl bir yayıncı, bir yazar ve bir kitapçıya ödül verilmesinin yanı sıra yıllık Yayınlama Özgürlüğü Raporu da kamuoyuna sunuluyor.

 

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 2-10 Kasım 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek olan TÜYAP 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı; hafta sonu 10.00-20.00, hafta içi ve 10 Kasım’da ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

 

2 KASIM 2019 CUMARTESİ

 

PANEL: “YAYINCILIK SEKTÖRÜNE GLOBAL BİR BAKIŞ”

Dünyada yayıncılıkta son yıllardaki gelişmeler, tehditler, sorunlar, trendler ve fırsatlar

 

Saat: 15.15 – 16.15

Yer: Karadeniz Salonu

Moderatör: Kenan Kocatürk (Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı)

Konuşmacı: Hugo Setzer (IPA-Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı) ve José Borghino (IPA-Uluslararası Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri)

Düzenleyen: Türkiye Yayıncılar Birliği

 

IPA-Uluslararası Yayıncılar Birliği Başkanı Hugo Setzer ve IPA Genel Sekreteri José Borghino’nun konuk olduğu ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün yöneteceği “Yayıncılık Sektörüne Global Bir Bakış” adlı panelde; yayıncılığın geçmişi ve günümüzde geldiği yer, karşılaşılan sorunlar, girilen bazı darboğazlardan çıkmanın yolları, sektörde yeni ve farklı eğilimler tartışılacak.

 

PANEL: “ARAP EDEBİYATI NEREYE GİDİYOR?”

 

Saat: 18.30 – 19.30

Yer: Büyükada Salonu

Moderatör: Fahri Aral (Mimar Sinan Üniversitesi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni)

Konuşmacılar: Mamdouh Farrag el-Nabi (Edebiyat eleştirmeni), Mehmet Hakkı Suçin (Arap edebiyatı profesörü ve çevirmen), Adnan Özer (Şair ve yazar)

Düzenleyen: Türkiye Yayıncılar Birliği

 

Mısırlı edebiyat eleştirmeni Mamdouh Farrag el-Nabi, Arap edebiyatı profesörü ve çevirmen Mehmet Hakkı Suçin ve şair ve yazar Adnan Özer’in; başta roman ve şiir olmak üzere çağdaş Arap edebiyatının mevcut durumunu, önemli akımları, isimleri ve eğilimleri irdeleyecekleri paneli, Mimar Sinan Üniversitesi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Fahri Aral yönetecek. Panelde ayrıca Türkiye'de Arap edebiyatının ne derece bilindiği, ne derece kabul gördüğü ele alınacak, bu durumun arkasındaki sosyokültürel nedenlere işaret edilecek.

 

3 KASIM 2019 PAZAR

 

PANEL: “BAĞIMSIZ KİTABEVLERİNİ SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMAK: ALMANYA ÖRNEĞİ”

 

Saat: 12.00 – 13.00

Yer: Karadeniz Salonu

Moderatör: Cumhur Özdemir (Arkadaş Kitabevi kurucusu ve Genel Müdürü)

Konuşmacılar: Susanne Lux (Bağımsız Kitapçı)

Düzenleyen: Türkiye Yayıncılar Birliği, Frankfurt Kitap Fuarı

 

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin, Frankfurt Kitap Fuarı’nın desteğiyle düzenlediği “Bağımsız Kitabevlerini Sürdürülebilir Kılmak: Almanya Örneği” panelinde; Almanya’da bağımsız bir kitapçı olarak yıllardır Nimmerland adlı kitabeviyle aile geleneğini sürdüren ve başarılı uygulamaları ile son yıllarda birçok ödül alan Susanne Lux ile Arkadaş Kitabevi kurucusu ve Genel Müdürü Cumhur Özdemir, Avrupa’daki bağımsız kitapçıların çalışma ve ticaret yöntemlerini, karşılaştıkları zorlukları, zorluklarla mücadele etme biçimlerini ve Almanya’daki yasal düzenlemelerin kitabevlerinin sürdürülebilir kılınmasındaki olumlu etkisini konuşacaklar. Bu panel, Türkiye’deki bağımsız kitapçılara da yön gösterecek.

 

PANEL: “EĞİTİM SİSTEMİNE OKUMA KÜLTÜRÜNÜ YERLEŞTİRMEDE KİTAPLARIN ROLÜ”

 

Saat: 13.15 – 14.30

Yer: Karadeniz Salonu

Moderatör: Yusuf Ekinci (Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı)

Konuşmacılar: Frank Kühne (Carlsen Publishing CEO), Mine Soysal (Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni)

Düzenleyen: Türkiye Yayıncılar Birliği, Frankfurt Kitap Fuarı

 

Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye’de okuma kültürünün gelişmesi ve yaygınlaştırılması konusuna dikkat çekmek ve bu konuda farkındalığı artırmak amacıyla girişimlerini sürdürüyor. Frankfurt Kitap Fuarı da, Talim ve Terbiye Kurulu Eski Başkanı Yusuf Ekinci’nin yöneteceği “Eğitim Sistemine Okuma Kültürünü Yerleştirmede Kitapların Rolü” başlıklı panele katkılarıyla iştirak ediyor. Panelde Almanya’nın en büyük çocuk kitabı yayıncısı Carlsen Publishing CEO’su Frank Kühne ve Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal; Almanya’da ve Türkiye’de eğitim sistemine okuma kültürünü yerleştirmek için kitapların sisteme girmesinin önemini, devletle yapılan ve yapılamayan iş birliklerini iki farklı ülkeden yayıncı gözüyle anlatacaklar.

 

PANEL: “ASLINDA OKUYORUZ: TÜRKİYE’NİN GÜNCEL OKUMA KÜLTÜRÜ ARAŞTIRMASI”

Türkiye Okuma Kültürü Haritası Açıklanıyor

 

Saat: 14.45 – 16.00

Yer: Karadeniz Salonu

Konuşmacı: Bekir Ağırdır (KONDA Genel Müdürü), Aydın Erdem (KONDA-Analist)

Düzenleyen: OKUYAY Platformu-Türkiye Yayıncılar Birliği

T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülen Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu (OKUYAY Platformu), Türkiye Yayıncılar Birliği öncülüğünde kurularak 15 Ocak 2019 tarihinde çalışmalarına başladı. OKUYAY Platformu, okuma kültürünü yaygınlaştırmak için Türkiye’nin dört bölgesinde çocukları, ebeveynleri, öğretmenleri, kamu kuruluşlarını, kütüphaneleri ve sivil toplumu, yayıncılık paydaşlarıyla bir araya getirerek okuma kültürünü yaygınlaştırmayı hedefleyen pilot projelere destek olacak. OKUYAY Platformu, Konda Araştırma ve Danışmanlık'la yürüttüğü okuma kültürü araştırmasıyla Türkiye çapında uzun süredir eksikliği duyulan “okuma kültürü çalışmasını” yenileyerek bu çalışmayı kamuoyuyla paylaşacak. Bu önemli araştırmanın sonuçları ilk kez, 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır ve KONDA’nın analistlerinden Aydın Erdem tarafından açıklanacak.

 

6 KASIM 2019 ÇARŞAMBA

 

YAYINCI-İLLÜSTRATÖR BULUŞMASI

 

Saat: 10.00 – 16.00

Yer: İnterexpo Salonu

Düzenleyen: Türkiye Yayıncılar Birliği, TÜYAP

 

38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında, Türkiye Yayıncılar Birliği ve TÜYAP iş birliğiyle, illüstratörleri yayıncılarla bir araya getirmek üzere profesyonel bir buluşma düzenliyor. Bu özel buluşma tüm çocuk ve gençlik yayıncıları ile illüstratörlerin katılımına açık olacak. Yayınevi yetkilileri ile illüstratörlerin bir araya geleceği özel görüşmelerde illüstratörler portfolyolarını doğrudan yayıncılara sunarak işlerini tanıtma fırsatı yakalayacaklar.

 

7 KASIM 2019 PERŞEMBE

 

YAYINCI-FREELANCER BULUŞMASI

 

Saat: 13.00 – 15.00

Yer: İnterexpo Salonu

Moderatör: Sevengül Sönmez

Konuşmacılar: Handan Akdemir (Novus Kitap Genel Yayın Yönetmeni), Nazlı Berivan Ak (April Yayınları Editör), Seda Ersavcı (Çevirmen), Füsun Turcan Elmasoğlu (Tasarımcı)

Düzenleyen: Türkiye Yayıncılar Birliği, TÜYAP

 

38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında, Türkiye Yayıncılar Birliği ve TÜYAP iş birliğiyle, “freelancer”lar (editörler, çevirmenler, grafikerler, tasarımcılar) yayıncılarla bir araya geliyor. Bu özel buluşma tüm fuar katılımcısı yayıncılara ve “freelancer”ların katılımına açık olacak. Buluşma öncesi düzenlenecek panelde sektörde deneyimli konuşmacılar dinleyicilere kılavuzluk edecek bilgileri paylaşacaklar. Ardından, yayınevi yetkilileriyle “freelancer”lar bir araya gelerek olası iş birliklerini konuşacaklar.

 

DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜL TÖRENİ

 

Saat: 16.00 – 18.30

Yer: İnterexpo Salonu

Düzenleyen: Türkiye Yayıncılar Birliği

 

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 1995 yılından bu yana her yıl, Türkiye’nin evrensel ölçütlerde düşünce ve ifade özgürlüğüne bir an önce kavuşması dileğiyle, düşüncelerini ifade etmekten korkmayan isimlere verdiği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, bu yıl 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda sahiplerini bulacak. Her yıl bir yayıncı, bir yazar ve bir kitapçıya ödül verilmesinin yanı sıra yıllık Yayınlama Özgürlüğü Raporu da kamuoyuna sunuluyor.

 

Kenan Kocatürk

1977 yılında yayıncılık sektörüne adım attı. 1988 yılında kurduğu Literatür Yayıncılık’ta uluslararası saygın yayıncılarla işbirliği yaparak Türkiye’de İngilizce textbook pazarının gelişmesine katkıda bulundu. Üniversite kampüslerinde Bookstore İşletmeciliği projesiyle kitabevleri kurdu, akademik alandaki temel ders kitaplarını Türkçeye kazandırdı. Literatür Yayıncılık, co-publishing yöntemiyle kaliteli kitap üretimi alanında da Türkiye’de öncülük yaptı. Kocatürk, 2007 yılında ülkenin önde gelen yayıncılarıyla birlikte kitap dağıtım hizmetlerinde yeni bir ufuk açan Punto Kitap Hizmetleri’nin kurucuları arasında yer aldı ve yöneticiliğini yaptı. 2016’da hep kitap’ın ve TEAS Pres’in kuruluş çalışmalarına katıldı, bu firmaların yöneticiliğini yürüttü. 2003 yılından beri yayın dünyasının sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Yönetim Kurulunda sektörün gelişmesi için çalışmalar yapan Kocatürk, Nisan 2017 itibariyle derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir.

 

Hugo Setzer

1990’dan beri, Mexico City’de ve Kolombiya’nın Bogota kentine bağlı ofisleri bulunan İspanyolca dilinde tıp ve psikoloji alanlarında lider yayınevi Manual Moderno’nun CEO’sudur. Meksika Ulusal Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu, IPADE Business School’dan MBA derecesini aldı. Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin başkanlığını yürüten Hugo Setzer, aynı kurumda 2017-2018 döneminde ve 2004-2010 ile 2013-2018 yılları arasında İcra Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüttü; 2004-2010 yılları arasında IPA kongrelerine katıldı. Pek çok kez konuşmacı veya oturum başkanı olarak görev yaptı. 1995 yılı sonrasında Meksika Yayıncılar Birliği’nde aktif rol aldı, yönetim kurulunda görev yaptı; 2004’ten 2006’ya ve 2010’dan 2013’e kadar Başkan Yardımcılığını yürüttü. Hugo Setzer, 1998’den 2002’ye kadar Meksika kolektif yönetim organizasyonu CeMPro’nun kurucu başkanıydı. Daha sonra 2000-2002 yılları arasında Uluslararası Çoğaltım Hakları Kuruluşları Federasyonu’nda (IFRRO) Latin Amerika ve Karayipler Komitesi’nde Başkanlık yaptı.

 

José Borghino

José Borghino, Uluslararası Yayıncılar Birliği’ne Eylül 2015’te Genel Sekreter olarak atandı ve Mart 2013’te IPA’ya Politika Direktörü olarak katıldı. Endüstri Temsil Yöneticisi olarak görev yaptığı Avustralya Yayıncılar Birliği’nden IPA’ya geldi. Önceki işleri arasında, Sydney Üniversitesi’nde Gazetecilik ve Yaratıcı Endüstrilerde okutmanlık, NewMatilda.com çevrimiçi haber dergisinin editörlüğü, Avustralya Yazarlar Derneği’nin direktörlüğü ve Avustralya Konseyi Edebiyat Kurulunda önemli görevler yer alıyor.

 

Fahri Aral

Yayıncılığa 1967’de Cağaloğlu’nda düzeltmenlikle başladı. Önce May Yayınları’nda genel yayın yönetmenliği yaptı. Uzun yıllar genel yayın yönetmenliğini yaptığı İletişim Yayınları’nın aynı zamanda kurucularındandır. Sabancı Üniversitesi Yayınları’nı da kuran ve genel yayın yönetmenliği yapan Aral, 18 yıl önce kuruculuğunu yaptığı İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndaki genel yayın yönetmenliği görevinden 2019 yılında ayrıldı. 2011-2019 yılları arasında dört dönem Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Başkanlık görevini yürüten Aral, halen Mimar Sinan Üniversitesi Yayınları’nda genel yayın yönetmenliği yapmaktadır.

 

Mamdouh Farrag el-Naby

1975 Mısır-Kına doğumludur. Doktorasını Kahire Üniversitesi’nde tamamladı. Yurt içi ve yurt dışında birçok konferansa katıldı. Yaptığı çalışmalarla birçok edebiyat ödülü kazandı. Aldığı bazı ödüller arasında Sharjah Arap Yaratıcılığı Ödülü (2008), İhsan Abdulkuddus Eleştiri Ödülü (2012), Sabri Musa Eleştiri Ödülü (2015) bulunuyor. El-Arab gazetesinde köşe yazıları yazmaktadır. Halen Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinde çalışmaktadır. Eserleri: Biyografi (2008), Biyografi Romanı (2011), Roman Estetiği (2015), Necib Mahfuz: Bellek ve Unutuş (2015), Yeni Roman (2016), Ortalama Okuyucu (2019).

 

Mehmet Hakkı Suçin

Arap dili ve edebiyatı profesörü ve çevirmen. Ankara Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı anabilim dalından mezun oldu. Arap edebiyatı alanında yüksek lisans, çeviribilim alanında doktora tezi hazırladı. Manchester Üniversitesi’nde misafir akademisyen olarak çalıştı. Ortaöğretim ve lise düzeyinde Diller İçin Ortak Başvuru Metni’ne göre (CEFR) Arapça öğretim programları hazırlayan komisyona başkanlık etti (2010-2012). Arabic Booker olarak bilinen Uluslararası Arap Romanı Ödülü’ne jüri üyesi seçildi. Şeyh Hamed Çeviri Ödülü’ne danışmanlık ve jüri üyeliği yaptı. Türkiye Yazarlar Birliği Çeviri Ödülü’nü aldı (2016). İbn Hazm, Halil Cibran, Adonis, Mahmud Derviş, Nizar Kabbani, Muhammed Bennis gibi klasik ve modern Arap edebiyatından isimleri Türkçeye kazandırdı. Türk edebiyatından Arapçaya çevirileri yayımlandı. 2012 yılından bu yana Türkiye’de ve yurt dışında yazılı ve sözlü çeviri atölyeleri yürütüyor. Akademik ilgisi Arap edebiyatı, çeviribilim ve yabancılara Arapça öğretimi alanlarına odaklanmaktadır. Gazi Üniversitesi öğretim üyesidir.

 

Adnan Özer

1957 yılında Tekirdağ’ın Gazioğlu köyünde doğdu. Üniversiteye kadar İstanbul, Silivri (Küçük Sinekli köyü), Çatalca ve Batman’da okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.  İlk şiiri 1977’nin Aralık ayında İlerici Yurtsever Gençlik adlı dergide yayınlandı. O tarihten bu yana pek çok dergide şiir ve yazıları yer aldı. 1980 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nin açtığı şiir yarışmasında Birincilik Ödülü’ne değer görüldü. İlk şiir kitabı (Ateşli Kaval) 1981 yılında yayınlandı. Çıngırağın Ölümü (1984), Rüzgar Durdurma Takvimi (1987), Zaman Haritası (1991), Veda Şiirleri (1999), Yol Şarkıları (2016) diğer şiir kitaplarıdır. Zaman Haritası ile 1991 Cemal Süreya Şiir Ödülü’ne; Yol Şarkıları ile Fazıl Hüsnü Dağlarca (Cenk Gündoğdu ile beraber) ve Attila İlhan ödüllerine değer görülmüştür. Üç Çiçek, Fanatik, Geniş Zamanlar, Düşler, E Edebiyat, Kaçak Yayın ve Vapur Edebiyat kurduğu edebiyat dergileri arasındadır; ayrıca birçok yayınevi de kurmuştur. İspanyolcadan, başta şiir kitapları olmak üzere (Pablo Neruda, Octavio Paz, F. Garcia Lorca, Ruben Dario) birçok çeviri yapıtına imza atmıştır. Victor Jara, Ölümsüz Şarkı, XX. Yüzyılın Yalnızı, Fernando Pessoa (Rüstem Arslan ile birlikte) adlı inceleme/derleme yapıtları bulunuyor. Çocuk edebiyatı dalında “Küçük İstasyon”, folklorik bir anlatı olan “Hayal Tabirleri” diğer yapıtlarıdır. Birçok edebiyat dergisi ve yayınevi kurmuştur. Gezi ve edebiyat eleştirisi yazılarıyla da tanınıyor. Şiirleri birçok dile çevrilmiş olup Makedonca, Romence, Portekizce, Almanca, İtalyanca, İspanyolca ve Azerbaycan Türkçesinde kitap olarak yayımlanmıştır.

Cumhur Özdemir

1978 yılından beri yayıncılık sektörü içinde olan Cumhur Özdemir’in yönettiği şirketler yayıncılık, perakende zincir kitabevi işletmeciliği, Microsoft şirketinin yazılım çoğaltma/tedarik zinciri yönetimi, tasarım, yazılım geliştirme alanlarında faaliyet göstermektedir. Yayıncılık markaları Arkadaş, Akılçelen Kitaplar, 1001 Çiçek, Al Midilli, Mavi Kelebek, Kurukafa Yayınları, Düş Sözcükleri Yayınevi ve Angora’dır. 2017 Yılında 316 çeşit yeni kitap yayımlamıştır. Sektörün önde gelen perakende firması Arkadaş Kitabevi toplam alanları 4500 m2’lik alanı ve 3 mağazasıyla Ankara’da hizmettedir. Mağazaların iş modeli çok yoğun kitap yerleşimi ve geniş çeşit sunumuna dayalıdır.

 

Susanne Lux

Susanne Lux, ailesinin kitabevinde kitap okuyarak büyüdü. Liseden mezun olduktan sonra kitapçılık eğitimi almaya karar verdi, 20 yıl sonra çocuklar ve genç yetişkinler için kendi kitapçısı olan Nimmerland’ı (Neverland) kurdu. Kısa bir süre sonra 2-14 yaş arası çocuklar için tamamlayıcı kültürel etkinlikler programı sunmaya başladı. Neverland, kültürel çalışmalar ve okuma tanıtımı kapsamında Alman Çocuk Yayıncıları Konsorsiyumu tarafından defalarca “Yılın Çocuk Kitapçısı” ödülüne layık görüldü. Kitapçısında ayrıca “Gütesiegel Leseförderung” (okumayı teşvik etmek için çeşitli etkinliklerde iyi çocuk ve gençlik kitaplarını seçen kitapçılara verilen “tanınmış okuma ortağı” mührü) bulunmaktadır. 2015’ten bu yana, 2017’de En İyi Kitapçı ödülü dahil olmak üzere, toplamda dört kez Alman Kültür Bakanlığı tarafından verilen Alman Kitapçılar Ödülü’ne layık görüldü. Susanne Lux ayrıca Alman Okuma Ödülü, Leipzig Okuma Pusulası ve Altın Leslie gibi birçok jürinin ve Alman Kitapçılar Birliği’nde yer alan okuma tanıtımı grubunun üyesidir.

 

Yusuf Ekinci

Isparta Gönen İlköğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra Kütahya’da ilkokul öğretmeni olarak görev yaptı. 1965 yılında Necatibey Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. Daha sonra Burdur, Isparta ve Ankara’da öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde lisans eğitimini, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde Kamu Yönetimi Dalı’nda yüksek lisansını, Ankara Üniversitesi’nde doktorasını tamamladı. 1975-1995 yılları arasında M.E.B. Merkez Teşkilatı’nda Şube Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı, Hizmetiçi Eğitim Daire Başkanı, Müsteşar Yardımcısı ve Talim Terbiye Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. 1995’te ANAP Burdur milletvekili olarak parlamentoya girdi. Eğitim, edebiyat ve tarih alanlarında çeşitli kitapları bulunmaktadır. Yazıları Türk Standardları, Karınca, Türk Yurdu ve Milli Eğitim gibi dergilerde yayımlanan Yusuf Ekinci, TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Eğitim Meclisi Başkanlığı görevini yürütmekte, aynı Meclis’te Türkiye Yayıncılar Birliği’ni temsil etmektedir.

 

Frank Kühne

1962’de Hanau am Main’de doğan Frank Kühne, 1981’de ileri seviye eğitimlerini tamamladı ve Frankfurt’ta bir yayınevinde çıraklığını tamamladı. Dilbilim, edebiyat, felsefe ve müzikoloji dersleri aldı. 1994’ten beri çocuk yayıncılığı alanında çalışmaktadır. Kühne, Almanya’nın en büyük çocuk kitabı yayıncısı olan Carlsen Verlag’ın yönetim kurulundadır ve her yıl 1-14 yaş aralığında 250’den fazla yeni çocuk kitabı yayınlayan ve 14 editörden oluşan bir ekibin başında program yöneticisi olarak çalışmaktadır.

 

Mine Soysal

İstanbul’da doğan yazar, yayıncı Mine Soysal, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Önasya arkeolojisi eğitimini tamamladıktan sonra uzun yıllar İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde çalıştı. Kazılara, yüzey araştırmalarına katıldı, sergileme projeleri gerçekleştirdi. Meslekten ayrılmasının ardından 1996’da Günışığı Kitaplığı yayınevini kurdu. Çağdaş çocuk ve gençlik edebiyatımızın yanı sıra edebiyat yayıncılığımızın ve okuma kültürümüzün gelişmesi için birçok sorumluluk üstlendi. Türkiye Yayıncılar Birliği Çocuk ve Gençlik Yayıncıları Komisyonu’nda ve Ulusal Yayın Kongreleri’nde görev aldı. Roman, öykü ve anlatı türlerinde eserler veren Soysal, yüz binlerce okurla buluşan Eyvah Kitap! adlı öykü kitabında gençlerin okuma sorunlarını ve haklarını dile getirdi. Uzakta (ON8) ve Eylül’de Aşklar adlı romanları;  Odada Yalnız ve Ala Çocuk Yollarda adlı öykü kitaplarını kaleme aldı. Son gençlik romanı Daralan’da kıyıda köşede kalan yaşamları işledi. İstanbul Masalı adlı anlatısı, 2015’te İzTV’nin “İstanbul’un Yüzleri” kuşağında “Mine Soysal ile İstanbul Masalı” adlı belgesele konu oldu. Ülke genelinde edebiyat ve yayıncılık seminerleri de veren yazar, Günışığı Kitaplığı’nın genel yayın yönetmenliğini sürdürüyor.

 

Bekir Ağırdır

1956 yılında Çal/Denizli’de doğdu. 1979 yılında ODTÜ/İdari İlimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu. 1979-2003 yılları arasında çeşitli sanayi şirketlerinde yöneticilik yaptı. 2003-2005 yıllarında Tarih Vakfı’nda önce koordinatör, sonra genel müdür olarak çalıştı. 2005 yılından bu tarafa da KONDA Araştırma ve Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdürüyor. Demokratik Cumhuriyet Programı kurucu üyesi, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) Başkan Yardımcısı.

 

Aydın Erdem

1972 yılında İstanbul’da doğdu. 1991’de İstanbul Saint Joseph Lisesi’nden 1995 yılında İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Kısa süreli inşaat sektöründe çalıştı. 1997’den 1999 yılına kadar Washington DC’de bulunan American Üniversitesi’nde sinema ve TV haberciliği üzerine master yaptı. ABD’de bir süre serbest programcılık yaptı. 2000 yılında Türkiye’ye dönüp NTV, CNN Türk, Kanal 1, ANS gibi medya kuruluşlarında yapımcılık, editörlük ve program müdürlüğü gibi farklı görevlerde bulundu. Şubat 2008’den beri KONDA firmasında analist olarak görevini sürdürmektedir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum