2020 TERCİHLERİ ÖNCESİNDE UZMAN GÖRÜŞÜ

Bir tercihten daha fazlası…

2020 TERCİHLERİ ÖNCESİNDE UZMAN GÖRÜŞÜ
20 Temmuz 2020 - 16:33 - Güncelleme: 20 Temmuz 2020 - 16:36
Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan ve önümüzdeki günlerde sonuçlarının açıklanması beklenen 2020 YKS, öğrenci ve velilerin heyecanlı bekleyişine sebep olmuştur. Karar vermek noktasında birçok ebeveyn ve öğrencinin en büyük arayışı uzman görüşüne başvurmak ve tercih sürecini en iyi şekilde yönetebilmektir. Bu konuda 25 yıldır tercih ve kariyer danışmanlığı noktasında öğrencilere doğru tekniklerle yol gösteren Dr. Abdulrezzak ÇİL’in görüşüne başvurduk.

-İlk olarak tercih sürecindeki öğrenciler ve ailelerine en temel tavsiyeniz ne olacaktır?
-Öncelikle öğrenci ve velilerimize geçmiş olsun diyorum. Sınav hazırlık sürecinde de olduğu gibi tercih sürecinde de öncelikli olarak yapmaları gereken süreci sakinlikle yönetmek olacaktır. Tabi ki ebeveynlere bu süreçte daha fazla görev düşmektedir. Kendi istekleri ve çocuklarının istekleri doğrultusunda demokratik bir ortam oluşturarak, süreci yönetmeleri gerekecektir. Öncelikli tavsiyem kariyer ve mesleki rehberlik noktasında bir uzman görüşüne mutlaka başvurmaları, destek almaları olacaktır. Uzman desteğiyle birlikte öğrencinin kişilik özellikleri, hedef ve hayalleri kapsamında bir tercih kararı vermeleri gerekmektedir.
Sayın Çil, tercih süreciyle ilgili açıklamalarına Pandemi sürecinin sınava etkisi olacak mı? Türkiye’de hangi meslek grupları tercih edilmeli?

-Ben 25 yıldır bu alanda öğrencilere ve velilere rehberlik, danışmanlık yapıyorum. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki öncelikli olarak pandemi sürecine bağlı olarak puanlardaki yükseliş veya düşüşün yerleştirmeye doğrudan bir etkisi olmayacaktır, önemli olan sıralamadır. Türkiye’de popülaritesi olan veya artan meslek gruplarına gelecek olursam 25 yıldır bu soruları sıklıkla duydum ve bu konu üzerine araştırma ve çalışmalar da yürüttüm. ‘’Geleceğin meslekleri mi? Mesleklerin geleceği mi?‘’ Mesleklerde bir dönüşüm olduğu tabi ki doğrudur. Ancak bakış açımız bireysel farklılıklara dikkat etmek ve mesleği sevmeyi daha önde tutmaya odaklanmaktır. Kişi sevdiği ve istediği mesleği daha sonra değiştirme arzusunda olmayacaktır. Ancak pozisyon ve sektör bazında değişim zaman içinde yaşanması yirmi birinci yüzyılın kaçınılmaz gerçeğidir. Burada önemli görünen nokta öğrencinin mesleği özümsemesi ve içselleştirmesiyle gelecek olan başarıdır.
Üniversite seçme konusunda dikkat gerektiren unsurlar nelerdir?
- Dr. ÇİL; Tercih edilecek alanla, sektörle ve pozisyonla tanışmadan, üniversitenin bölüm imkanları, alan kalitesi, akademik kadro kapasitesini araştırmadan tercih yapılmamalıdır. Bazen çok popüler görünen ve tercih edilen bölümlerde de eğitim sürecinde pişmanlıklar yaşanabilmektedir. Bu anlamda verebileceğim en sağlam tüyo şu olacaktır. Seçmek istedikleri bölümde okuyan birkaç öğrenci bulmak ve onlarla birebir iletişime geçerek merak ettikleri konularla ilgili soru sormaları olacaktır. Üniversitenin fiziksel şartları ve sosyal imkanları, uluslararası üniversitelerle entegrasyonu o üniversiteyi seçmek noktasında ön araştırma yapılması gereken diğer önemli faktörlerdir. Üniversitenin bulunduğu şehrin, üniversitenin sosyo-kültürel yapısı ve öğrenciye sunduğu imkanları değerlendirmekte önemlidir.

Dr. Abdulrezzak ÇİL, kurumlarında Tercih ve Kariyer Danışmanlığı yapan ekip bu süreci nasıl yönetir?
-Tercih sürecini öğrenci, veli, uzman üçlüsüyle birlikte yönetiyoruz. Bunu bir örnekle açıklamak istersem; öğrenciyi yeni bulunmuş, işlenmeye uygun bir elmas olarak değerlendiriyoruz. O elmasın değerini detaylı olarak düşünülmüş ve ince bir işçilik uygulanması ile yükseltmeyi hedefliyoruz. Her öğrenciye kendi özelinde yaklaşıyoruz. Öncelikle öğrenciye Enneagram Merkezli Kişilik, meslek ve Kariyer testi uyguluyoruz. Bu bizim en güçlü olduğumuz yanımız diyebilirim. Bu testin sonunda sunduğumuz detaylı rapor ile bireyin kişiliğini, güçlü ve zayıf yönlerini, kendisi için uygun meslek ve pozisyonları, çalışma modellerini doğru bir şekilde analiz ediyoruz. Sunulan bu rapor ile birey ile neredeyse 3-4 seans birebir görüşme yapmış kadar bireyi tanıyabiliyoruz. Kendisi ve ailesi ile birebir mülakat gerçekleştiriyoruz. Sonrasında ise asıl olan öğrencinin istediği meslek grubu, sektör ve kariyer hedefleriyle kendi potansiyelleri arasında bir bütünlük olmasına dikkat ederek bir de sıralama, ailenin sunabileceği ve öğrencinin yönetebileceği imkanlar doğrultusunda bir tercih listesi hazırlıyoruz. Tercih listesini oluştururken bireysel bazda önerilerde bulunuyoruz. Tercih edeceği üniversitenin erasmus, çift anadal, yan dal programları, dil alternatifleri ile ilgili yönlendirmeler yaparaktan onun yaşamının adeta kırk yıl sonrasını da öngörmeye çalışarak bir yol çizmeye çalışıyoruz.
Bizimle önemli paylaşımlarda bulundunuz, teşekkür ederiz. Son olarak bu yıl tercih yapacak olan gençlere ne söylemek istersiniz.

Üniversite açıkta kalmamak için veya bir yıl daha sınava hazırlanmamak için okunmaz. Okuyacağınız üniversite veya bölüm sizin aslında hayatınızın sonuna kadar sürecek bir serüvenin başlangıcıdır. Bu yüzden hayalini kurduğunuz, karakterinize ve yeteneklerinize uygun bölümler seçmeye çalışın. Geleceğinizi sıcak bir gülümseme ile karşılayın.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum