20. Yüzyılın En Büyük Devlet Adamı Atatürk seçildi.
Profesör Arnold Ludwig beş kıtadan 377 lideri her yönüyle karşılaştırdıktan sonra, “politik büyüklük ölçülerini” uyguluyor ve sonuca varıyor: “DAĞIN KRALI ATATÜRK”.
Yıl 1932...
Atatürk ile Amerikan Generali McArthur arasında yapılan görüşmede General McArthur, Atatürk’e soruyor:
“Yakın gelecekte dünyada bir savaş ihtimali görüyor musunuz?..”
Amerika’da yayınlanan “Caucasus” dergisinin 1951 yılındaki sayılarından birinde, bu soruya Atatürk’ün şu yanıtı verdiği yazılı:
“Almanya kısa sürede büyük bir ordu meydana getirebilecek yetenekte. İngiltere ve Rusya hariç, bütün Avrupa’yı işgal edebilir”.
İleri görüşü devam ediyor:
“Savaşın patlaması 1940 - 45’ten sonraya kalmaz. Fransa askeri güç oluşturma yeteneğini kaybetmiştir. İngiltere, adalarının savunması için Fransa’yı hesaba katmaz.
Buna karşılık, İtalya Mussolini ile birlikte, ana rollerden birini oynayabilir. Ancak korkarım ki, Mussolini, Sezar rolü oynamanın cazibesine kapılacaktır”.
1932 yılındaki tahminin devamına bakın siz:
“Amerika savaşta tarafsız kalmayacak, Amerika’nın savaşa katılmasıyla birlikte Almanya yenilecektir. Ancak, zafer kazanacak olan İngiltere ve Fransa değil, Rusya olacaktır”. (Cemal Erginsoy, Atatürk Araştırma Merkezi dergisi,sayı 2, s.538).
Amerikan dergisi bu konuşmayı ve tahmini ‘hayret verici’ olarak yorumluyor.
Toynbee ne diyor?
Gelmiş geçmiş en büyük tarihçiler arasında yer alan ve ‘Türkleri hiç sevmeyen’ İngiliz Arnold Toynbee araştırmalarının sonucunda şu yorumu yapıyor:
“Bir an için düşünün ki, Batı Dünyası rönesansı, reformları, bilim, düşünce ve sanayi devrimini yaptı, Fransız ihtilalini yaşadı. Atatürk bütün bunları gerçekleştirmiş, bir insan ömrüne sığdırmak gibi, mucize yaratmıştır”. (Cemal Erginsoy, aynı yerde, s.59).
İki bin kişinin analizi
Türkiye’de ve dünyada Atatürk ile ilgili pek çok kitap var. Ama, bunlardan biri olağanüstü önemli.
2002’de Amerikalı profesör Arnold Ludwig tarafından kaleme alınan kitap:
“King of the Mountain”.
Türkçesi:
“Dağın Kralı”.
Profesör Ludwig yirmi yıl süren araştırma yapıyor. Bu süre içinde geçen yüzyıla kendi ülkelerinde ve dünyada damga vurmuş yaklaşık “iki bin lideri” inceliyor.
Baştan sona polisiye roman gibi okunan 460 sayfalık kitaptaki bölümlerden biri şu:
“In one of the most comprehensive and insightful studies of political leader ever undertaken”.
Yani, liderlerle ilgili en kapsamlı ve en ayrıntıya inen araştırma.
İki bin liderin incelemesi ya... Örnek olmak üzere...
Lenin, Mao, Stalin, Churchill, Roosvelt, Saddam, De Gaulle, Nehru, Gandi, Hitler, Mussolini, Nasır, Arafat, Ho Chi Minh, Fidel Castro, Che Guevara, Tito, Kral Faysal, Muhammed Cinnah, Kral Ferdinand, Nelson Mandela, Birinci Aleksandır, Burgiba, İbni Suud, Nkrumah, Kral Abdullah, Kral Hüseyin, Eyüp Han, Sukarno, Ben Gurion, Sekou Toure, Mucibur Rahman, Truman, Eisenhower, Kennedy, Margret Thatcher, Reagan, Adenauer, Willy Brand, Agustinho Neto, Emanullah Han, İan Smith...
Beş kıtadan ülkelerinin kaderlerini değiştiren, hatta dünyanın gidişini iyi ya da savaş çıkarmak gibi kötü yönde etkileyen liderleri inceleyen bir kitap.
Öne çıkan 377 lider
Profesör Ludvig incelediği iki bin lideri elemeye tabi tutuyor, iki bin lider arasında geriye “377 lider kalıyor, onları her yönüyle” inceliyor.
Önce onları siyasal rejim açısından sıralıyor.
“Kimi diktatör, kimi padişah, kimi demokrat... Onları sınıflandırıyor”.
Ayrıca, onların iktidara geliş biçimlerini sergiliyor.
Kimi halk ihtilaliyle, kimi seçimle, kimi askeri darbeyle, kimi aileden gelme verasetle, kimi kazandığı savaşla iktidara gelmiş liderler.
Politik büyüklük ölçüleri
377 lidere aynı “politik büyüklük ölçüleri” uyguluyor.
Ne demek bu?..
“-İleri görüşlülük,
-Yenilmezlik, -Karizma,
-İrade,
-Cesaret,
-Ülkesini temsil gücü,
-Dünyaya örnek olma,
-Dünyayı etkileme gücü,
-Yaptığı devrimler,
-Sosyal mühendislik, toplumu dönüştürme iradesi,
-Yolsuzluklar ve rüşvet karşısındaki tavırları,
-Kadın haklarına bakış ve o alanda ne yaptıkları”.
377 lidere bu açılardan belli puanlar veriyor. O puanlama sonucu bir kaç lider yavaş yavaş diğerlerinin önüne çıkıyor.
Çanakkale’deki saat
Kitapta liderlerle ilgili olağanüstü ayrıntılar yer alıyor, bazen karşılaştırmalı, bazen tekil olaylar. Hepsi tarihin ayrılmaz parçaları, tarihi yapan ayrıntılar, lideri lider yapan özellikler.
Her özelliğin, liderin ülkesinde karşılığını mutlaka gösteren, şimdiye kadar hiç gün yüzü görmemiş örnekler yer alıyor.
Atatürk ile ilgili gözlemlerden biri şu:
“Çanakkale Savaşları sırasında Mustafa Kemal’in göğsündeki saate isabet eden bir şarapnel parçası, onun hayatını kurtarıyor”.
Bilinen bu öyküyü anlattıktan sonra, devamı kitapta şöyle:
“Mustafa Kemal o andan itibaren, kendisinin yenilmezliğine inanıyor. Şarapnel ve ölümden dönüşü, onun hayatının dönüm noktası”. (King of the Mountain, s.191).
Kral kim?
Çanakkale sonrası malum...
Savaş meydanları... Tuzaklar... İsyanlar...
Yine de, sarsılmaz iradesiyle, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet’in ilanı...
Ardından gelen sayısız devrimler...
Kitapta Mustafa Kemal’i anlatan bölümler...
Her lider için benzer karşılaştırmalı gerçek olaylar...
Profesör Arnold Ludwig beş kıtadan 377 lideri her yönüyle karşılaştırdıktan sonra, “politik büyüklük ölçülerini” uyguluyor ve sonuca varıyor:
“DAĞIN KRALI ATATÜRK”.
Bugün 10 Kasım...
Atatürk’ün aramızdan ayrıldığı gün...
En derin saygıyla, minnetle anarken, varlığımızı ona borçlu olduğumuzu bir kez daha vurgularken...
------
NOT: Ne yazık ki, bu kitabın Türkçesi yok. Atatürk dâhil, geçen yüzyılda yaşamış bütün liderler açısından olağanüstü bir kitap. Çevirilmesi gereken bir kitap. Yayın evlerine duyurmak isterim.
Yalçın Doğan
Arnold Ludwig’in Araştırmasına göre 20. Yüzyılın En Büyük Devlet Adamı Atatürk seçildi.
Bir Facebook kullanıcısının paylaştığı gönderide Arnold Ludwig isimli bir psikiyatri profesörünün araştırmasına göre Mustafa Kemal Atatürk’ün 20. yüzyılın en büyük devlet adamı olduğu iddia edildi. Gönderi 75 bine yakın görüntülenme ve 2 bine aşkın paylaşım aldı.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
“Hayatında hiç Türkiye’ye gelmemiş, Amerikalı bir psikiyatri profesörü, Adı Arnold Ludwig, bir kitap yazıyor. Adı “Dağın Kralı” King of te Mountain” Dünyada ülke yönetmiş politikacılarla ilgili bu kitap, 20. Yüzyıl’da dünya liderleri ile ilgili bir seri araştırmayı kapsıyor. Bu çalışması 18 yıl sürüyor. Dünyadaki tüm liderler arasında 2000 kişi değerlendiriliyor. Bu kapsamlı araştırma sonunda öne çıkan 377 devlet adamı belli ölçütlere göre tekrar değerlendiriliyor. Öne çıkan liderlerin hepsine aynı olmak üzere 200 kadar değişik kıstas uygulanıyor. Bu kıstaslara göre 1’den 31’e kadar değişen puanlar verilip değerlendiriliyor. Uygulanan testin tam adı “Political Greatness Scale” olarak tanımlanıyor ve buna göre sıralama yapılıyor. Örneğin, en çok Roosevelt ve Mao 30’ar puan almışken, Nehru’ya 25, Churchill’e 22, Kennedy’ye 15 puan veriliyor. Sadece bir tek lider 31 puanla ilk sırayı alıyor.
Bu lider “Visionary” (ileriyi gören, öngörülü, büyük görüş gücü olan) sıfatıyla, 20. Yüzyıl’ın en büyük devlet adamı unvanına layık görülüyor. Evet, işte o lider devlet adamı “Mustafa Kemal Atatürk’tür.” Mektubu bize yazan Atatürkçü Bilim Adamları Derneği üyesi Prof. Vural Cengiz;“ En ilginç olan husus, yazılı ve görüntülü Türk medyasının bu haberi hak ettiği gibi duyurmamış olması” diyor ve ekliyor: “Türk halkı, gurur duyduğu Ata’sı hakkındaki bu güzel haberden mahrum bırakıldı. Bizlerin ilk görevi insanlarımızdan gizlenen bu gerçek bilgileri tüm millete iletmek. Saygıyla.”
Arnold Ludwig’in Neyi Araştırmış?
Arnold Ludwig bir psikiyatri profesörü. 1954 yılında Swarthmore College’dan zooloji lisansı, 1958’de ise University of Pennsylvania Medical School’dan tıp doktoru unvanı almış. Halen Brown ve Kentucky Üniversitesi’nde psikiyatri ve insan davranışı profesörü olarak çalışıyor. Çok sayıda makale, kitap bölümü ve kitap yayını olan Ludwig’in en önemli kitaplarından biri 2002’de University of Kentucky Press’ten çıkan “King of the Mountain: The Nature of Political Leadership” adlı kitabı.
Ludwig giriş kısmında kitapta yönetenler neden yönetmek isterler ve onları diğer insanlardan ayıran özellikleri nelerdir sorusu üzerine yürüttüğü 18 yıllık araştırmasının sonuçlarını sunacağını belirtiyor. 1900-2000 arasında görev yapmış 199 ülkeden 1341 yöneticiyi belirleyen Ludwig, bu havuzdan ülkesinin yönetiminde büyük etkiler yapmış 377 yöneticiyi seçerek onlar üzerinde derinlemesine bir araştırma yapmış.
Ludwig liderlik tipini 6 farklı kategoride değerlendiriyor. Meşruiyetini dinden ya da belli bir soydan alan monarşik liderler, şiddet ve baskının başat rol oynadığı diktatörler, sosyal mühendisliğin ve belli bir ideolojinin teşvik edilmesine dayanan vizyoner liderler, sosyal düzeni sağlamayı öne alan otoriter liderler, bağımsızlıktan sonra geçiş sürecini yöneten geçiş dönemi liderleri ve yerleşik demokrasilerde anayasayla sınırlı demokrat liderler. Kitapta Mustafa Kemal Atatürk vizyoner liderlerin en önde geleni olarak gösterilmiş.
Ludwig’in oluşturduğu “Political Greatness Scale” ise liderlerin görev sürelerine odaklanarak ekonomiden, sosyal mühendisliğe ve bıraktıkları siyasi mirasa kadar çok farklı ölçeklerde başarılarını değerlendiriyor. 377 liderin sıralandığı bu listede Mustafa Kemal Atatürk 31 puanla ilk sırada yer alıyor.
20. Yüzyıl Dünya Liderleri Sıralaması ("Political Greatness Scale", 2002)
Lider Ülke Göreve Geliş Tarihi Lider Tipi "Political Greatness Scale" Skoru
Atatürk Türkiye 1923 Vizyoner 31
Mao Zedong Çin 1949 Vizyoner 30
Roosevelt, Franklin D. ABD 1933 Demokrat 30
Stalin, Joseph Sovyetler Birliği 1929 Diktatör 29
Lenin, Vladimir Sovyetler Birliği 1917 Diktatör 28
de Gaulle, Charles Fransa 1944 Demokrat 27
Deng Xiaoping Çin 1979 Otoriter 27
Ho Chi Minh Kuzey Vietnam 1945 Vizyoner 27
Mussolini, Benito İtalya 1922 Diktatör 26
Hitler, Adolf Almanya 1933 Diktatör 25
Ibn Saud Suudi Arabistan 1932 Monarşi 25
Nehru, Jawaharlal Hindistan 1947 Geçiş Dönemi 25
Suharto Endonezya 1967 Otoriter 25
Tito, Josip Broz Yugoslavya 1945 Otoriter 25
Kaynak: Ludwig, 2002
FACEBOOK YORUMLAR