20. Geleneksel Yöresel Yemek Yarışması yapıldı

Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği (ANTUR) Geleneksel Yemek Yarışması’nın 20.’si gerçekleştirildi

20. Geleneksel Yöresel Yemek Yarışması yapıldı
19 Nisan 2014 - 11:33

Her yıl Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Türk geleneksel yemek kültürünü yaşatmak ve tanıtmak, yöresel lezzetlerden turistik geri dönüşüm sağlamak üzere bilinç uyandırmak, Türk mutfağının dövize dönüştürücülüğünü temin etmek amacıyla Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği’nce, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak düzenlenen geleneksel yemek yarışmasının 20.’si gerçekleştirildi.

Sadece Anadoluhisarı’nda ikamet etmekte olan Hisarlıların katılımına açık olarak yarışmada, yemek, börek ve tatlılar dalında olmak üzere, 3 kategoride toplam 30 lezzet jürinin karşısında görücüye çıktı.

Sunumu Arzu Başlantı tarafından yapılan etkinlik, 17 Nisan Perşembe günü, Anadoluhisarı Sabancı Öğretmenler Evi’nde gerçekleştirildi. Yarışmaya, Beykoz Belediyesi cephesinden herhangi bir düzeyde katılım gerçekleşmedi. Çok sayıda davetlinin yanı sıra Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan’ın da hazır bulunduğu etkinlikte, sadece yarışmacı yöresel lezzetler değil, fıkralar, bilmeceler ve katılımcı misafirler tarafından seslendirilen şarkılar da vardı!

Ferda Kazancıbaşı: Omuz omuza halk mücadelesi veriyoruz

Yarışma, Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gülişan Özdemir’in selamlama konuşması ile başladı. Ardından ise Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Nedret Apaydın kürsüye davet edildi. Apaydın’ın ardından söz alan Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği Başkanı av. Ferda Kazancıbaşı ise yaptığı konuşmada, misafirlerini selamlayarak, katılımlarından dolayı kendilerine teşekkür etti.

“ Ulusların ayakta durabilmelerini kendi ulusal kültürlerini korumaları ile mümkündür” diyen Kazancıbaşı, şunları kaydetti: “  Maddi ve manevi kültür değerlerimizin en aktiflerinden biri de halk yemeklerimizdir. Halk yemeklerimiz dünya mutfağında eşi görülmeyecek bir zenginliğe sahip olduğu halde, hepimiz çok iyi biliyoruz ki, Fransız mutfağı, İtalyan mutfağı gibi bizim değerlerimiz ile kıyaslanamayacak değerler maalesef yabancı kültür özentisi halinde karşımıza çıkmaktadır. Halk yemeklerimizin 2 özelliği var. Bunlardan biri de milli ekonomi ve aile bütçesi açısından dövize dönüştürücülüktür.”

Sözlerinin devamında, bu amaca yönelik olarak, halk yemekleri yarışması düzenlemek için her yıl mücadele ettiklerini kaydeden ANTUR Başkanı Ferda Kazancıbaşı, “ kendi milli değerlerimizi unutulmuşluğa terk etmemek için hep beraber omuz omuza halk mücadelesi veriyoruz” dedi ve yarışmaya katılım gösteren “ fedakâr” ev hanımlarına şükranlarını sundu. Ferda Kazancıbaşı, organizasyonda emeği geçen Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarına da Başkan Yardımcısı Mustafa Babuz’un şahsında teşekkür etti.

Başka bir toplantıya katılmak üzere yarışmadan tatlıların jüriye sunumu öncesinde ayrılmak durumunda kalan Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan’ın ise, yarışmacı kadınları kırmayarak, ayaküstü de olsa tatlıları tatmayı da ihmal etmediği görüldü.

Beykoz Kaymakamı, karar vermek noktasında jürinin zor bir görevi olduğunu kaydettiği konuşmasında, yarışmaya katılan yemek çeşitlerinin arttırılması gerektiğine de işaret ederek, söz konusu yöresel lezzetlerin Beykoz’da pazarlama olanağı bulmasının önemine değindi.

Yarışma jüri heyeti şu isimlerden oluştu:

Sevgi Göktepe                             Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi

Cüneyt Sadıç                               Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi

Ayşegül Demirbulak                   Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi

Sacit Kaya                                     Beykoz Lokantacılar Derneği Başkanı

Baykan Keflioğlu                          Kanlıca Alboran Et Balık Restaurant sahibi

Ümmü Tunca                               Pasta ve Yemek Dalı danışmanı

İşte, yarışmada derece alanlar:

Yemek dalında 11, börek dalında 7, tatlı dalında ise 12 lezzetin yarıştığı Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği 20. Geleneksel Yemek Yarışması’nda dereceye girenler:

Yemek kategorisinde:

1.Gülümser Yavuz- Lebeliye çorbası

2.Mukadder Zevit- Salata

3. Nagehan Kır- Lahana sarması

Börek kategorisinde:

1. Arife Özsu- Unlu çıtır börek

2. Esra Tülek- Bal kabaklı börek

3. Hacer Bingöl- Erzurum ketesi

Tatlı kategorisinde:

1.Seval Terzi-Haşhaşlı tatlı

2.Arife Özsu- Arife’nin süper jeli

3.Hatice Al- Kuruyemişli kurabiye

Ödüllere gelince…

Yarışmada derece alanlara Turizm İl Müdürlüğü tarafından çeşitli otel ve restoranlarda 2 kişilik konaklamalı akşam yemeği hediye edilirken, her yarışmacıya Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği ve Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından ayrı ayrı hazırlanmış teşekkür belgeleri ve yine Dernek tarafından hazırlanan çeşitli hediyeler takdim edildi.

Gelecek yıl için Belediye ile Kaymakamlık’tan da destek istenecek

Türk yöresel yemek kültürünü amacına uygun olarak tanıtmak için Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği tarafından her yıl maddi zorluklar içerisinde mücadele edilerek ortaya çıkarılan geleneksel yemek yarışmasında, gerek Dernek’in, gerekse yarışmacı katılımcıların yükünü hafifletmek üzere, gelecek yıl başta Beykoz Belediye Başkanlığı olmak üzere, Beykoz Kaymakamlığı ile özel sponsorların da desteğinin alınmasına çalışılacak. Burada amaçlanan ise, yarışmacıların yarışmaya sokacakları ürünleri miktar ve

çeşit olarak daha fazla miktarda hazırlamak ve bu şekilde, davetlilerin de yarışmaya giren yöresel lezzetleri daha rahat bir şekilde tatmalarını sağlamak.

Bu kapsamda, sponsorlardan malzeme desteği ve yarışmayı daha çekici kılacak hediye temininde yardım alınması söz konusu olacak. 

Hediye edilen plaketlerin bir özelliği var…

Yarışma sonrasında yapılan bilgilendirmede, derece alan kadınlara takdim edilen plaketlerin bir özelliği olduğu ifade edildi. Bu bilgiye göre, plaketlerin üzerinde basılı bulunan Anadoluhisarı Kalesi’nin fotoğrafı bizzat Dernek Başkanı av. Ferda Kazancıbaşı tarafından çekilmiş. 

Yarışmaya bu yıl maddi destek sağlayanlar:

Geçtiğimiz yıl, yarışmada 1. olanlara Beykoz Kaymakamlığı tarafından altın hediye edilmişti. Anadoluhisarı Turizm ve Kalkındırma Derneği’nin bu yılki 20. Yöresel Yemek Yarışması’na ise, mimar ŞEREF KESGÜN ve işletmeci VEHBİ BİLGİN isimli vatandaşlar maddi destek sağladılar.

Ayrıca, Göksu Evleri Yoga Akademy’de yoga & pilates eğitmeni olarak görev yapan Mehtap YAKAK da yarışmanın sonunda misafirlere hazmı kolaylaştırıcı ve doğru enfes alımına yönelik bir yoga egzersizi sunarken, yarışmaya katılan kadınlara, tanıtım amaçlı olarak, bir seanslık yoga eğitimi de hediye etti.

Haber: Arzu Başlantı

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum