15. ULUSLAR ARASI GÜMÜŞLÜK KLASİK FESTİVALİ BAŞLADI

Gümüşlük’te festival genç müzisyenlerle başladı

15. ULUSLAR ARASI GÜMÜŞLÜK KLASİK FESTİVALİ BAŞLADI
04 Ağustos 2018 - 13:13

15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali “Kumda” başladı. Sistem A.Ş’nin Eğitim Sponsorluğunda gerçekleşecek olan Kumda konserleri, Gümüşlük sahilindeki Toprak Evde Kontrbas masterclass öğrencilerinin konseriyle start aldı. Ülkemizin önde gelen kontrbas sanatçılarından Fora Baltacıgil tarafında verilen ustalık sınıfına katılan genç yetenekler, gecenin sonunda sertifikalarını eğitmenlerinden ve geceye katılan Devlet Sanatçısı Gülsin Onay’ın elinden aldılar.

 

13 yıldır yurtiçinden ve yurtdışından 1200 civarında genç yeteneğe farklı enstrüman dallarında sertifika veren ve gençleri dünyanın önde gelen eğitmen/sanatçıları ile buluşturan Gümüşlük Festival Akademisi, bu yıl yine 5 ayrı dalda gerçekleşecek. Önceki akşam Gümüşlük’ün eşsiz güzellikteki günbatımında Sistem A.Ş’nin destekleriyle gerçeleşen Fora Baltacıgil ustalık sınıfı öğrencilerinin verdiği konser klasik müzikseverler tarafından ilgiyle karşılandı.

 

Çeşitli okullardan sekiz öğrenci katıldı

28 Temmuz’da başlayan masterclassa yaşları 13 ila 30 arasında değişen, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Salzbug Mozarteum Univercity, San Francisco Conservatory of Music, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarından gelen 8 öğrenci katıldı. Gümüşlük sahilinde yer alan Toprak Ev’de seyirci önüne çıkan öğrenciler, kontrbas için bestelenmiş klasik eserleri, Piyanist Tony Scholl eşliğinde seslendirdiler.

 

Kontrbas için yazılmış eserlere yer verildi

Genç yetenekler, Toprak Ev’deki gecede Henry Eccles, Benedetto Marcello, Christopher Benstead, Antonio Capuzzi, Giovanni Bottesini, Serge Koussevitzky ve Hans Fryba gibi bestecilerin eserlerini seslendirdi. Gecede ilk olarak sahneye çıkan 21 yaşındaki Salzburg Mozarteum Univercity öğrenci İrem Özyiğit, Hans Fryba’dan, “Kontrbas Süiti’nden Prelüd” ve Rheinhard Gliere’den, “Intermezzo, op.9, no.1” adlı eserleri seslendirdi. Ardından masterclassa ABD’den katılan ve San Francisco Conservatory of Music’te okuyan 30 yaşındaki Atiba Starr, Giovanni Bottesini’nin “Konçerto, no.2, 1.bölüm, la minör” adlı eseriyle sahnede yerini aldı. Konser, 13 yaşındaki Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı öğrencisi Mert Bütüner ile devam etti. Genç sanatçı, Toprak Ev’in sahnesinde Antonio Capuzzi’nin, “Kontrbas Konçertosu, fa majör, 1.bölüm” adlı eserini seslendirdi. Daha sonra sırayla sahneye gelen öğrencilerden 18 yaşındaki İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencisi Defne Barutçu, Henry Eccles’in, “Kontrbas Sonatı, sol minör, 1.bölüm” adlı eseriyle izleyici karşısındaydı. Bu eserin ardından Fora Baltacıgil’in viyolensel sanatçısı kardeşi Poyraz Baltacıgil, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencisi 24 yaşındaki Doğan Doğangün’le sahneye çıkarak “Hesapiko”adlı anonim bir eseri seslendirdi. Program, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı öğrencisi 21 yaşındaki Eren Kalelioğlu ile devam etti. Genç yetenek Serge Koussevitzky’in “Konçerto mi minör”adlı eserinden, 1. bölümü seslendirdi. Konser, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencisi 18 yaşındaki Senanur Bayrak’ın Benedetto Marcello’nun “Kontrbas Sonatı, mi minör, 1.bölüm” adlı eseriyle devam etti. Daha sonra Toprak Ev’in sahnesine, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarında yüksek lisans yapan 25 yaşındaki Yağız Yeşil gelerek, Giovanni Bottesini’nin “Konçerto, no.2, 1.bölüm, la minör” adlı eserine yer verdi. Gecenin sürprizi ise Piyanist Gülsin Onay ve eşi Tony Scholl’ün sergiledikleri performans oldu. Öğrencilere piyanoyla eşlik eden Tony Scholl bu defa kontrbasla Christopher Benstead’in “Lament” adlı eserini seslendirdi. Piyanist Gülsin Onay ise Tony Scholl’e piyanoyla eşlik yaptı. Gecenin son konuğu masterclassın da sahibi olan Fora Baltacıgil idi. Sanatçı, Giovanni Bottesini’nin “Bellinini’nin La Sonnambula operası üzerine Fantezi”sini seslendirerek geceyi sonlandırdı.

 

 

Öğrencilerini başarılarıyla övdü

Gecenin sonunda Kontrbas Masterclassına katılan öğrenciler Devlet Sanatçımız Gülsin Onay ve Fora Baltacıgil’in elinden sertifikalarını aldılar. Fora Baltacıgil, yaptığı konuşmada, öğrencileri çok başarılı bulduğunu belirterek, “Bu ikinci sene oluyor, geçen yıl da bir ustalık sınıfı düzenlemiştim. Gümüşlük, ortamı gereği öğrencilere ilham da veriyor. Her biri gelecek vaat eden yetenekli çocuklar, çok güzel kaynaştık” dedi.

 

Ustalık sınıfları Viyolonselle devam edecek

Gümüşlük sahilindeki festival merkezinde yer alan Toprak Ev’de gerçekleşecek konserler, 7 Ağustos’ta Viyolonsel; 9 Ağustos’ta Keman; 23 Ağustos’ta Piyano ile devam edecek ve 31 Ağustos akşamı Flüt konseri ile son bulacak. 1 – 7 Ağustos’ta düzenlenecek Viyolonsel Masterclassını Dilbağ Tokay; 04 – 10 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek Keman Masterclassını Alexander Markov ve Erkin Onay; 13 – 23 Ağustos tarihleri arasında genç yeteneklerle buluşacak olan Piyano Masterclassını Konrad Richter, Cyprien Katsaris ve Gülsin Onay gerçekleştirecek. 26 – 31 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek olan Flüt Masterclasına ise Bülent Evcil ve Raffaele Trevisani eğitmen olarak katılacaklar.

 

GFA, dinleyenleri yalnız müzikle değil, gurme lezzetlerle de doyuracak

7 ve 31 Ağustos tarihlerindeki GFA konserleri öncesinde Foodrum tarafından düzenlenecek olan mutfak atölyeleri için biletler Biletix’ten temin edilebilir. Diğer GFA konserleri öncesinde de Bitat, Slowfood ve Karnas Bağları ile işbirliği içinde, özel etkinlikler düzenleniyor.

 

GFA ve Bodrum Festivali İşbirliği

Öğrencilerine yeni sahne olanakları yaratmak için her zaman büyük çaba sarfeden GFA 15. yılında, Bodrum Müzik Festivali ile işbirliği gerçekleştirdi. GFA öğrencileri 5 ve 6 Ağustos’ta 14.Bodrum Müzik Festivali çerçevesinde Gündoğumu Konserleri verecekler.  Festival süresince 15. yıl şerefine düzenlenecek pop-up etkinlikler için festivalin sosyal medya hesapları ve web sitesi takip edilebilecek.

 

Festivalin sponsorları:

15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivaline bu yıl da Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Bodrum Belediyesi kurumsal sponsor olarak destek verirken, Sistem A.Ş, GFA Eğitim Sponsoru olarak festivale katkı sağlayacak. Bu yıl festivalin etkinlik sponsorları arasında Liba Laboratuarları A.Ş, Koçtaş ve İsrail Konsolosluğu yer alacak. Yıllardır festivalin resmi ulaşım sponsoruluğunu üstlenen Türk Hava Yolları, bu yıl da müzisyen konukları Gümüşlük’e taşıyacak. Festivalde ayrıca Tepta Aydınlatma, aydınlatma sponsoru; Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevresini Koruma Derneği, Çağdaş Holding, Mozse Doğal Taş, Koçtes Elektrik ve Hancı İnşaat, mekan sponsorluğu; Vodafone, iletişim sponsoru; Misket Dijital, dijital iletişim sponsoru; Kind People PR ve Limon Gümüşlük servis sponsoru ve Julius Meinl, kahve sponsoru olarak yer alacak.

 

 

Antik Taş Ocağında gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21:15; diğer konserler 20:30’da başlayacaktır.

Biletler, Etkinlik olmayan günlerde 10.00-18.00 arasında Festival Merkezinden, etkinlik günlerinde saat 19.00’dan itibaren etkinlik mekanındaki Biletix gişesinden temin edilebilir.

 

 

 

15. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali 2018 Programı

 

TAŞTA

Antik Taş Ocağı, Konserlerin Başlama Saati: 21:15

 

10 Ağustos Alexander Markov, Keman & Gülsin Onay, Piyano

12 Ağustos Cyprien Katsaris – Piyano

15 Ağustos Shaun Choo, Piyano

20 Ağustos Konrad Richter, Piyano

04 Eylül 440 Tuş

 

SUDA

Festival Merkezi, konserlerin Başlama Saati: 20:30

 

28 Ağustos Blessing „Bled“ Chimanga & Dreams Band

1 Eylül Oran Etkin & Timbalooloo 'Çocukça Bir Gün'

2 Eylül Oran Etkin „Reimagining Benny Goodman Project“

 

KUMDA

Toprak Ev, konserlerin Başlama Saati: 20:30

 

GFA Kontrbas 01 Ağustos

GFA Viyolonsel 07 Ağustos

GFA Keman 09 Ağustos

GFA Piyano 23 Ağustos

GFA Flüt 31 Ağustos

 

HABER: Emel Seçen

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum